torsdag 30 juni 2016

På måndag bär det av till Visby och Almedalsveckan

På måndag åker jag till Visby, det är tredje året i rad jag besöker Almedalsveckan. Ni som följer den här bloggen och min facebooksida vet att jag fått en förfrågan från Kaustik att hålla en föreläsning vilket jag naturligtvis tackade ja till . Ämnet blir grunder i Independent Living ideologi - en medborgarrättsrörelse. Tidpunkt onsdagen 6 juli 13.00.



Förutom föreläsningen kommer jag att besöka en del andra seminarier och det blir säkerligen en hel del diskussioner med både bekanta i funkisrörelsen och nya kontakter.

Idén med Almedalsveckan är en,  i min mening fantastisk idé och evenemang med få om ens någon annan motsvarighet i en demokratisk stat. Det är emellertid långt ifrån perfekt, för  när det gäller tillgänglighet är  Visby en allt annan än idealisk stad att arrangera veckan. Till att börja med, staden är väldigt vacker, en riktig sommaridyll. Men Visby är en synnerligen kuperad stad vilket redan där orsakar stora problem för rullstolsburna och andra som har svårt att ta sig fram på egen hand. Det är plant i hamnområdet och själva Almedalsparken med bigator men i övrigt är staden synnerligen kuperad.

Sen är ju Visby en mycket gammal stad och i innerstaden, innanför ringmuren där folklivet äger rum är tillgängligheten föga överraskande minst sagt dålig. Utöver den kuperade terrängen är det kullerstensgator nästan överallt. Jag tycker det är mycket jobbigt att köra där med min permobil och att ta sig fram på egen hand med rullstol eller rullator måste vara rena mardrömmen. Den gamla bebyggelsen ihop med den kuperade terrängen gör också att t.e.x. många restauranger inte är tillgängliga.

Jag begriper självfallet att man inte kan göra om hela Visby innanför ringmuren för att göra det tillgängligt. Men att ta bort åtminstone en del av kullerstenen på gatorna och ersätta den med strängar/stråk med flata stenar eller asfalt som hen kan köra på med rullstol är ett helt rimligt krav anser jag. Om flera professioner samarbetar ihop med funkisrörelsen hade man säkert hittat lösningar på att göra många restauranger och affärer tillgängliga med som inte är det i dagsläget. Tillgänglighetskämpen Lars-Göran Wadén har säkert en del ideér hur det ska gå till i praktiken.

När det gäller tillgängligheten på alla seminarier som anordnas så finns det inga ursäkter - de ska bara vara tillgängliga, punkt! Det är ju vid seminarierna som det de demokratiska samtalen och debatterna i huvudsak äger rum. Och för ett evenemang som ska vara den största demokratiska mötesplatsen i landet är det mycket allvarligt om inte alla kan vara med. Att det finns många seminarier som inte är tillgängliga uppmärksammade Lars-Göran Wadén förra året och anmälde arrangörerna av Almedalsveckan till Diskrimineringsombudsmannen p g a bristande tillgänglighet.

 Som så många andra anmälningar gick DO inte vidare och menade att det var arrangörerna av seminarierna som var ansvariga för tillgängligheten och att det var dessa som skulle anmälas, Naturligtvis har de ett ansvar men varför finns det ingen som har ett övergripande ansvar, som undersöker att arrangörerna gör sitt jobb?

Summa summarum. Almedalsveckan är fantastisk, oerhört rolig att besöka men ur tillgänglighetssynpunkt borde evenemanget anordnas någon annanstans där tillgängligheten är mycket bättre. Att det kommer flyttas under överskådlig framtid känns ändå helt orealistiskt då Almedalsveckan tillhör höjdpunkterna under Gotlands turistsäsong.



* Försäkringskassan har kommit med en ny rapport som återigen visar att fusk och kriminalitet är långt mindre än vad som frekvent hävdas i media. Susanne Berg från STIL kommenterar:

- Sett till hela assistansersättningen, som är på närmare 28 miljarder kronor, är detta knappast de 10 procent Försäkringskassans företrädare upprepar i mediala sammanhang. Snarare bekräftar dessa siffror vår bild och Försäkringskassans egna siffror som visar på en omfattning av 0,16 procent felaktiga utbetalningar inom assistansersättningen.

- Besparingar på denna låga nivå motiverar inte den typen av hetsjakt som vi ser på assistansanvändare idag. Kostnaderna används för att pådriva en utveckling där man nedmonterar en demokratiskt införd reform på ett icke-demokratiskt sätt genom administrativa åtgärder.





Det här blir sista blogginlägget innan avfärden på måndag. Väl tillbaka (åker hem 8 juli) kommer jag göra en sammanfattning i bloggen. Sen tar jag 4-5 veckors semester från bloggandet och återkommer någon gång mellan 15-20 augusti.



Tompa med permobil i ett soligt Almedalen 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar