måndag 13 juni 2016

Åsa Regnér: Försäkringskassan fattar beslut - inte jurister

Förra helgen debatterade Åsa Regnér med Bengt Westerberg i SVT-s program Agenda. Båda säger sig värna LSS insatsen personlig assistans men i praktiken står de långt ifrån varandra. Som bekant har ju "Bengan" släppt en egen rapport för KFO och Vårdföretagarnas räkning med helt annat fokus än regeringens direktiv till LSS utredningen.

Åsa Regnér fokuserar mycket på juristers roll i ökningen av antalet beviljade assistanstimmar. Visst, pengarna är inte tänkta att finansiera juristerna men då är det på sin plats att påminna ansvarig minister till varför juristerna finns:


Sedan ett antal år har såväl nuvarande som föregående regering bedrivit en politik som går ut på att kapa kostnader för personlig assistans en utveckling som tyvärr snurrar allt fortare i fel riktning. Bedömningarna från Försäkringskassan  har blivit allt tuffare och formulären allt mer omfattande. I denna process befinner sig den sökande i kraftigt underläge, inte minst personer som har svårt att föra sin talan. Kort och gott, spelplanen med FK på ena halvan och vi som söker på andra är extremt ojämn. Juristerna hjälper till att utjämna förutsättningarna. I den bästa av världar hade inte juristerna behövts men de är nödvändiga för att utjämna förutsättningarna som det ser ut idag.

För det andra. Med sitt numer ständiga prat om jurister säger Åsa Regnér också indirekt att många som är beviljade personlig assistans får för många timmar. Det betyder också att


många i så fall överdriver sina hjälpbehov.  Det är ju faktiskt så Åsa Regnér att oavsett hur stor eller liten roll juristerna har i hur många timmar som beviljas så är det inte jurister, anställda av assistansanordnare som fattar besluten, det gör Försäkringskassan. Och detta sker efter att vi först bedömts tillhöra någon av tre personkretsar som definieras i LSS. Efter det kartläggs våra hjälpbehov mycket nodgrant. Kommer vi inte upp i 20 timmar/vecka i s.k. grundläggande behov beviljar FK NOLL timmar i statlig assistansersättning.

Visst kan det hända att några  personer får för mycket hjälp, det har ju faktiskt även avslöjats fall med rena bedrägerier och det är givetvis oacceptabelt. Det som Åsa Regnér antyder starkt är emellertid något helt annat - det handlar om ett generellt problem att personer beviljas för mycket hjälp! Och de mest skyldiga till detta är juristerna. I bästa fall förstår hon inte vad assistansen handlar om utan ont uppsåt. Den mer cyniska sidan hos mig säger mig att Magdalena Andersson verkligen bestämt att alla till buds stående medel för att "kapa kostnaden" ska övervägas och då ses juristerna är ett stort hinder som måste "oskadliggöras" . Det är i så fall mycket allvarligt och rimmar mycket illa med det Socialdemokratin säger sig stå för. 


Offentliganställda nej-experter avlönas med skattemedel. Det skulle vara intressant om någon kunde räkna ut hur mycket mer pengar som läggs på den sidans jurister och konsulter än de hjälpbehövandes.

Åsa Moberg - debattör



* När det gäller själva debatten tycker jag Bengt Westerberg klarade sig bra. Det känns verkligen befriande att han fortfarande har så stort engagemang för funktionshinderpolitiken generellt och personlig assistans i synnerhet. STORT, STORT TACK!  Vilken/vilka politiker på högsta nivån kommer med hans engagemang att stå upp för våra rättigheter när "Bengan" inte orkar längre?  Bengt fyller ju trots allt 73 år senare i år och orkar inte hur länge som helst, egentligen lämnade han toppolitiken för 20 år sedan. Enda garantin som jag ser det är att vi får in funkisar på regeringsnivå.



* VIMPA har författat flera debattartiklar som tyvärr fått nobben av bland annat SVT Opinion, Dagens Samhälle, DN mfl.  En artikel i Nyheter 24 har vi i alla fall fått publicera.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar