onsdag 6 november 2013

Personlig assistans, livskvalitet och Fredrik Johnssons livssituation



Vad är livskvalitet? Beror naturligtvis vem du frågar så klart. En del svarar att åka på solsemester, andra att bara ta en långpromenad i skogen. Skulle man konkretisera frågan lite närmare är jag däremot 100 % säker på att alla hade svarat t.ex.:


·       Att kunna styra sitt eget liv
·       Bo i ett eget hem
·       Ha en bra hälsa
·       Att när man vill göra olika spontana aktiviteter, shoppa på stan, gå på bio etcetera beroende på vad man har för intresse.
·       Det hade rått en total enighet om att livskvalitén skulle urholkas något förfärligt om man inte längre har dessa möjligheter.
 
För oss med stora funktionsnedsättningar  har assistansreformen inneburit enorma förbättringar i livskvalitén och jag är 100 % säker å att alla som har personlig assistans skulle tycka att det skulle vara ett jättekliv neråt att byta bort det egna hemmet mot ett gruppboende, oavsett hur "goda" dessa är. Assistansreformen har dessutom mycket positiva "spin off" effekter, t.ex. har hälsan generellt förbättrats markant i vår grupp vilket är en jättevinst för såväl den enskilda människan som hela samhället.


Följande är ett är en av de allra viktigaste argumenten för assistansreformen. Bland kritikerna florerar  en dåligt dold fördom att bara för att man har ett stort hjälpbehov för att klara av vardagen så har man inga drömmar eller ambitioner  med livet. Vi buntas ihop som en enhetlig grupp där alla är nöjda bara man får mat på bordet och tak över huvudet. Att vi som har personig assistans har en mängd olika diagnoser och därmed definitivt inte är en enhetlig grupp bortser man ifrån helt och hållet.

Livet handlar om så mycket mer än att bara överleva. Och den personliga assistansen är verktyget för att våra liv ska ha något innehåll. Så jag uppmanar alla politiker  att tänka efter. Var finns värdigheten i att inte kunna styra sitt eget liv, att tvingas in i boendeformer mot sin vilja, att spontant inte kunna gå ut på stan för att roa sig, träffa vänner etcetera? 


Fredrik Johnsson är ännu en i raden av de personer som förlorat sin personliga assistans och har gått ut och berättat sin historia för pressen. 18-årige Fredrik har en sällsynt ledsjukdom som gör att han för det allra mesta använder rullstol för att ta sig fram. Fredrik har tidigare haft personlig assistans upp till 13 timmar/ dygn och har haft planer på att flytta hemifrån. Nu har hans personliga assistans dragits in helt. Planerna på att flytta hemifrån har av givetvis fått läggas åt sidan. Motiveringen till avslaget är följande:

"Det är otvivelaktigt att Fredrik har en stor och varaktig funktionsnedsättning. Dock medför funktionsnedsättningen inte sådana betydande svårigheter och sådana behov av stöd och service som lagen kräver".



Vad krävs i så fall? Jag tror själv att man hakat upp sig på att Fredrik uppenbarligen kan gå lite grann själv. Med andra ord, är du inte 100 % rullstolsburen och saknar mentala funktionsnedsättningar så är du för "frisk" för att få personlig assistans...

 
  
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar