onsdag 2 november 2016

Sammanfattning och lite reflektioner efter fredagens debatt i riksdagen

Det var med stort intresse jag satte mig för att se webbsändningen från riksdagshuset. Det var Kristdemokraterna som tagit initiativ till debatten. Den utlösande faktorn till debatten var givetvis den allt djupare krisen för assistansreformen med mängder med  missförhållanden som media rapporterat och en lång rad debattartiklar från funkisrörelsen.

Givetvis har TV4s och Aftonbladets granskningar spelat en stor roll med, medias makt är mycket stor. Det är nog ingen överdrift och påstå att assistansen fått mer uppmärksamhet media i för vår del positiv riktning senaste månaden än vad den fått senaste 5-6 åren totalt. Mycket viktigt har också varit att det dykt upp allt fler ledarartiklar som försvarar assistansen och hela LSS.

Regeringen, företrädd av Åsa Regnér hade en chans att rätta till en del av sin katastrofala politik genom att meddela att direktiven i regleringsbrevet till FK ska ändras. Tyvärr men även som väntat tog inte regeringen den chansen. Det framgick tydligt att Åsa Regnér har inga planer på att skriva om regleringsbrevet och vidhåller med en dåres envishet att mycket stora belopp i assistansersättningen används till ej avsedda saker - jurister, reklam mm. Totat sett en mycket, mycket svag insats. Mitt förtroende för både Åsa Regnér och hela regeringen är förbrukat.

Något som verkligen gör mig riktigt arg är att Åsa Regnér är så fräck att hon gång på gång hävdar att regeringen "värnar denna mycket viktiga reform" vilket givetvis var fallet även i riksdagen. Det är så falskt, så fruktansvärt fult och cyniskt  när den regering hon företräder i själva verket för den mest destruktiva politiken mot oss en regering i modern tid gjort.  Det var definitivt dåligt under Alliansregeringen också men när Åsa Regnér nämner alliansregeringens politik och försöker omvandla regeringens politik till något positivt sjunker hon bara ännu djupare för mig. Hade jag varit Selmas pappa eller någon annan av alla  de som blir av med assistansen hade jag blivit URFÖRBANNAD att gång på gång matas med detta för att låna Clint Eastwoods hordkokta polis "Dirty Harry" Callahans vokabulär - BULLSHIT.

En ännu svagare insats stod regeringskollegan Miljöpartiet för som bland annat började prata om hjälpmedel och rehabilitering. Det var pinsamt uppenbart att man böjt sig helt för Socialdemokraternas destruktiva linje.
Liberalerna och Vänsterpartiet var de partier som starkast tog avstånd från den nuvarande politiken och krävde att direktiven till FK ändras omedelbart. Kristdemokraterna menade också att det finns många faktorer som kan förklara kostnadsökningen som inte beror på "fusk och överutnyttjande".
Moderaterna krävde att regleringsbrevet skrivs om och talade även om att man måste se helheten i hjälpbehoven och att individen måste sättas före systemen. Tråkigt nog stödde inte moderaterna omröstningen i socialutskottet som ville ändra regleringsbrevet men jag tror faktiskt att Moderaterna kan ändra sig framöver..
Det är också hjärtskärande och konstatera att de Sverigedemokraterna med en människosyn som ligger mycket långt från min egen verkar bryr sig mer om assistansen än regeringen. Så illa är det faktiskt...

Mycket positivt för framtiden är också att det börjar bli en opposition från socialdemokrater på lokal nivå. Till slut tror jag det kommer att leda till att regeringen får backa med regleringsbrevet (och skivelser till kommande regleringsbrev) men det kommer att ta ett tag till därför att:

Regleringsbrevet kommer  regeringen troligen aldrig att ändra om inte riksdagen TVINGAR regeringen att göra det. Anledningen är att direktivet handlar om att spara pengar och Magdalena Andersson kommer aldrig att gå med på att det ändras om inte regeringen tvingas att göra det. Åsa Regnér må ljuga vilt men är också till stor del bakbunden av en synnerligen kallhamrad finansminister.  Endast  riksdagen (bortser här från en likgiltig statsminister) har därmed makten att tvinga Maggan på reträtt. Skulle inte bli förvånad om regeringen likväl försöker gå runt eller åtminstone förhala ett sådant riksdagsbeslut men i så fall bryter regeringen Löfven mot den kanske viktigaste principen i grundlagen. Regeringsformen är nämligen tydlig - riksdagen är överordnad regeringen.

För vår del gäller det och fortsätta att ligga på och aldrig ge upp hur motbjudande och destruktiv regeringens politik än är. För egen del blir jag mer "stridslysten" för varje månad som går...

Officiell kommentar från VIMPA* Alla vet vid det här laget att jag tycker att finansminister Magdalena Andersson får alldeles för lite kritik.  Nu har Harald Strand, aktiv i FUB och LSS expert skrivit en egen mycket läsvärd analys på sajten HejaOlika:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar