fredag 18 november 2016

Arméer med robotar och automatisering - hur ska välfärden finansieras i framtiden?

All offentligt finansierad välfärd i Sverige finansierar vi gemensamt genom att betala skatt  - gäller allt från sjukvård, socialförsäkringar, LSS ner till minsta dagisverksamhet. Eftersom det råder stor enighet i riksdagen att välfärden är viktig att värna har vi bland de högsta skatterna i världen.

Vi matas ständigt med propagandan att assistansreformen och LSS är för dyr - jag hävdar och kommer alltid och säga att det är dumheter. Vi kan emellertid inte blunda för att välfärden är helt beroende av att staten genom olika skatter får in sina pengar - sjukvården, skolan, äldreomsorgen mm är lika viktiga som assistansreformen och LSS. I annat fall krymper resurserna och det "blir ökad konkurrens om kakan vi alla delar på"  vilket i sin tur slår hårt mot grupper som är helt beroende av välfärdsstaten som t.ex. vår grupp. De i särklass viktigaste inkomstkällorna för staten, kommunerna och landstingen är inkomstskatt, sociala avgifter/arbetsgivareavgifter och konsumtionsskatt/mervärdeskatt, d v s moms.  Vad händer med välfärdstaten om de i särklass största skattebaserna i framtiden urholkas rejält?


Jag betraktar mig inte som teknikfientlig på något sätt. Jag tycker det är mycket spännande med den enormt snabba teknikutvecklingen även om vissa scenarior om framtiden känns obehagliga. Framförallt scenariot om den s.k. "teknologiska singulariteten" - en tidpunkt när maskinerna blir så avancerade att de blir intelligentare än människor eller t.o.m. självmedvetna. Visserligen  anser en del att "singulariteten aldrig kommer inträffa - andra att den sker redan runt år 2035-2040.

Uppenbart är alla fall att det går oerhört fort i många sektorer inte minst i IT sektorn och den snabbt framväxande industrin som kallas artificiell intelligens (AI), d  v s datorer och robotars förmågor utvecklas i en rasande fart. Insatta forskare menar att utvecklingen av artificiell  intelligens och en snabbt ökad automatisering kommer att leda till att ca 2 miljoner jobb försvinner i Sverige inom 20 år, motsvarar ungefär 40 % av alla sysselsatta i Sverige idag. Prognoser för längre fram än så har jag inte sett. Visst, en del av dessa jobb kommer att ersättas av nya men hur jag än vrider och vänder på det kan jag inte komma fram till någon annan slutsats än att antalet jobb kommer att minska rejält.

Rimligtvis kommer produktiviteten att öka kraftigt, det har den alltid gjort tidigare i historien när stora tekniksprång ägt rum. Men grejen är att en armé med robotar betalar vare sig inkomstskatt eller moms på konsumtion. eftersom robotarna inte får någon lön finns inget underlag för sociala avgifter heller. Så frågan blir då - hur ska den offentliga sektorn få in tillräckligt med pengar för att finansiera välfärden så att vården, skolan, äldrevården etcetera får de resurser som krävs? Och framförallt att inte olika grupper verkligen ställs emot varandra om/när skatteintäkterna minskar rejält ?

 Själv tycker jag detta är en jätteviktig fråga. Hitills har debatten mest kretsat kring hur välfärden ska finansieras när befolkningen blir allt äldre men mycket mindre hur utvecklingen av artificiell intelligens och automatisering kommer påverka staten, landstingens och kommunernas möjligheter att få in de skatteintäkter som krävs för att behålla välfärden på den höga nivå vi vill ha den på. Och det berör verkligen oss funkisar som är helt beroende av stöd från samhället för att få ett bra liv.

Det här är inte något "akut hot" de närmaste åren men ska vi ha en långsiktig plan, typ svenska välfärdsstaten om 20-25 år måste det här diskuteras ordentligt. För det nuvarande skattesystemet som i  stor  utsträckning vilar på inkomstkatt, moms och sociala avgifter kommer antagligen inte att räcka till och då blir det verkligen "krig om krympande resurser". Och vilka grupper som blir förlorare kan vi alla räkna ut...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar