måndag 21 november 2016

Försäkringskassan definierar goda levnadsvillkor

Syftet med LSS är att uppnå goda levnadsvillkor vilket tydligt framgår av lagen. Det är en av hörnstenarna i lagen - vi ska själva bestämma vad som är goda levnadsvillkor för oss, inte någon byråkrat enligt en stelt utformad mall.  I takt med att snaran dragits åt allt hårdare kring vår rättighetslag har emellertid allt fler röster höjts för att goda levnadsvillkor är "för diffust definierade i lagen". Åsikter som lyfts fram från proffstyckare, ISF (Inspektionen för Socialförsäkringar) och inte minst Kommunernas intresseorganisation SKL.

Nu har  Försäkringskassan satt ner foten och definierat vad som är goda levnadsvillkor enligt dem.


Med goda levnadsvillkor menas att den enskilde ska ha möjlighet att leva som andra utifrån sina individuella förutsättningar. Försäkringskassan ska göra en helhetsbedömning av behovet av personlig assistans. Vid bedömningen ska det beaktas att även personer med funktionsnedsättning måste prioritera mellan sina behov.

Vidare skriver Försäkringskassan att myndigheten  ska väga in hur:

·  Människor utan funktionsnedsättning i motsvarande ålder normalt lever.

·   Vad personen har för livssituation, till exempel om han eller hon är gift, registrerad partner eller sambo och har barn.

·   Om det finns något annat än personlig assistans som kan bidra till att personen får möjlighet att leva som andra, till exempel andra beviljade insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Min ståndpunkt är glasklar. En myndighet kan inte utom möjligtvis i en mycket generell beskrivning definiera vd som är goda levnadsvillkor och detta är definitivt ingen generell beskrivning. Orsaken är att vi är olika/individuella personer med egna uppfattningar vad som är goda levnadsvillkor för oss. För somliga är det att åka på solsemester, andra ta en promenad i skogen eller gå ut och ta en öl med några vänner . Går en myndighet in som själv sätter ramarna för vad som är goda levnadsvillkor innebär det en mycket allvarlig urholkning av LSS och assistansreformens intentioner.

Tittar vi på FK:s definition finns det all anledning till oro. Ta t.ex. den här meningen:

Vid bedömningen ska det beaktas att även personer med funktionsnedsättning måste prioritera mellan sina behov.

Jag kan inte tolka det här på något annat sätt att vi ska "prioritera hårdare" med vad vill göra/inte göra med de assistanstimmar vi är beviljade. Det leder oundvikligen till att möjligheten att göra spontana aktiviteter (t.ex. bara gå ut och äta en dagens lunch) minskar rejält.

Eller dem här meningen:

hur människor utan funktionsnedsättning i motsvarande ålder normalt lever.

Vad är detta? Lagen kom ju faktiskt till för att vi ska kunna leva så normala liv som möjligt, behövs inget ställningstagande från en myndighet överhuvudtaget.

Implementeras det här i behovsbedömningarna finns det utan tvekan mycket stora risker att det kommer innebära stora begräsningar för att utforma våra liv som vi själva vill ha det. Risken blir ännu större när denna makt över våra liv läggs hos enskilda handläggare. Att dessa får stort inflytande över att bestämma vad som är goda levnadsvillkor för varje enskild person är för övrigt ingenting Försäkringskassan döljer.

Bedömningen vad det innebär får varje enskild handläggare göra.

Att det här ställningstagandet kommer är ingen överraskning, faktiskt helt väntat för mig. Det måste ses som bakgrund att termen "goda levnadsvillkor"  (som ju anses vara oklart definierat) blivit allt mer ifrågasatt och att regeringen med mycket stor beslutsamhet arbetar för att minska statens kostnader/utgifter för vår rätt till självbestämmande. Givetvis förnekar FK att det har något samband med det ökända regleringsbrevet. För mig är det emellertid helt uppenbart att det finns en linje från förslag och tyckande från utredningar via regeringens destruktiva politik fram till det här ställningstagandet som riskerar att förvandla PA till något som mycket mer liknar en lite uppgraderad hemtjänst än personlig assistans.

Läs också Assistanskolls intervju med Försäkringskassan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar