måndag 3 oktober 2016

Dags för övergång till efterskottsbetalning

Så är det slutligen dags för den av många fruktade övergången till efterskottsbetalning. Under oktober månad betalas inga pengar ut till assistansanordnarna. Att jag ogillar detta känner alla till vid det här laget. Okej, jag kan först argumentet att det är det normala att en leverantör får betalt i efterskott (gäller även löntagare) men varför ändra på ett system som både brukare och anordnare är nöjda med och som varit i bruk så många år?


Jag är helt övertygad om att konsekvenserna kommer bli stora för många anordnare, inom ett år gissar jag det kommer rapporter om assistansanordnare som inte kan hålla sig över vattenytan längre. Det som verkligen gör  att konsekvenserna av allt att döma blir så svåra är inte enbart efterskottsbetalningen som nytt ersättningssystem från FK. Det riktigt allvarliga är att efterskottsbetalningen införs samtidigt som regeringen drar åt snaran runt assistansreformen på flera andra sätt. Främst tänker jag då på de urusla höjningarna av schablonbeloppet i år och kommande år samt borttagen reduktion på arbetsgivareavgifter för unga. Hade efterskottsbetalningen införts men schablonen samtidigt höjts rejält med 9-10 kr och sänkta arbetsgivareavgiften på ungdomar varit kvar hade det inte varit lika allvarligt.

Nyligen intervjuade Assistanskoll Hanna Kauppi från KFO angående efterskottsbetalningarna och där var budskapet glasklart - efterskottsbetalningarna kommer få mycket allvarliga konsekvenser för alla assistansanordnare som har kollektivavtal via KFO. I intervjun säger Hanna bland annat följande:

Vi ser exempel på allt från omorganisation i framförallt större verksamheter, till mindre som säljer sina verksamheter och små kooperativ som helt enkelt lägger ned. De är inte många till antalet ännu, men vi tror att vi får se fler framöver.

Den som har koll på räkenskaperna, arbetar medvetet med ekonomistyrning och har en bra egen kassa har givetvis bättre förutsättningar. Det är främst mindre idédrivna kooperativ och företag som saknar ekonomisk målstyrning som ligger i riskzonen.

En strävan efter lägre kostnader kan leda till en stor omsättning på personliga assistenter och försämrade förutsättningar att rekrytera. De assistansberättigade kan drabbas av kvalitetsförsämringar med avseende på rekryteringsbas, arbetsledning och kompetensutveckling. Vi får färre anordnare i branschen och sämre incitament för positiv kvalitetskonkurrens.


Rätta mig gärna om jag har fel men jag vet inget exempel på en skattefinansierad verksamhet där staten under en månad inte betalar ut en krona i ersättning  samtidigt som utföraren av den beställda tjänsten beviljas så lite i ökade anslag att det inte ens täcker löneökningarna...


*  Nyligen intervjuades Åsa Regnér i Kommunalarbetaren. Inget nytt framkom. Några saker är emellertid anmärkningsvärda när det gäller attityden mot anordnarna och även assistenterna. Återigen visar Åsa Regnér (visserligen ingen nyhet) hur totalt fastlåst den här regeringen är vid att alla assistansbolag är ekonomiska guldkalvar. Åsa Regnér pratar om assistansanordnare med vinstmarginaler på 20-30 %. 

Det är verkligen inte okej när anordnare har så höga vinstmarginaler. Men vad regeringen borde göra är att gå till bottnen varför vissa anordnare har sådana vinstmarginaler och sedan föreslå ett batteri med åtgärder för att komma åt det. Det finns  uppenbart NOLL intresse för att göra. Istället genomför man åtgärder som slår mycket hårdare mot seriösa anordnare än de med orimliga vinstmarginaler. De riktigt stora aktörerna som omsätter miljardbelopp kommer också klara sig mycket bättre än mindre anordnare.

Jag tycker också Åsa Regnér visar upp en nonchalant attityd även mot Kommunal och dess medlemmar. I intervjun fick hon frågan hur hon ser på att det blir allt svårare för Kommunals medlemmar att få höjningar enligt det s.k. märket.

" De villkor parterna förhandlar fram ska inte regeringen lägga sig i. Jag kan däremot konstatera att assistansmarknaden växer ständigt och att flera bolag gör stora vinster.

Den här regeringen, oavsett vad den säger värnar vare sig brukare eller assistenter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar