onsdag 6 april 2016

Min önskelista för svensk funktionshinderpolitik

Det finns mycket som måste ändras om vi ska få ett samhälle där personer med funktionsvariationer inte diskrimineras och garanterat får all hjälp som behövs för att leva ett bra liv. Här är min önskelista med de viktigaste punkterna. Jag vill att:


* Alla personer som har assistans med stora och varaktiga funktionsvariationer ska vara säkra på att få och behålla sin assistans eller annan beviljad LSS insats. Det betyder att "ändrad rättspraxis" aldrig får vara ett skäl till indragen hjälp.

* Riksdagen ändrar Socialförsäkringsbalken kap 51. På sikt ska målet vara att det i kapitel 51 ska framgå att beslutet om assistans gäller på livstid om det finns läkarintyg på att hjälpbehovet är livslångt.

* Den kommande LSS utredningen fokuserar på hur intentionerna ska återupprättas, inte leta med ljus och lykta för olika sätt att fortsätta urholka lagen under den illa dolda benämningen "kostnadskontroll". Det inkluderar bland annat att skriva om LSS § 9a, ta bort  behovsprövningar med kränkande inslag och 65 års gränsen för att bli beviljad personlig assistans och kraftigt skärpta sanktioner mot kommuner som bryter mot lagen och ignorerar domslut. 


* Givetvis totalförbud mot att granska personer i duschen och andra kränkande ingrepp och åtminstone på sikt ska begreppet grundläggande behov ersättas med enbart hjälpbehov. Ändringar av LSS9a måste ha sin utgångspunkt i CRPD-s artiklar. Det delade huvudmannaskapet för assistansen ska bort.

*  Projekt som Hässleholmsförsöket förbjuds då de är helt oförenliga med intentionerna i LSS, CRPD  mm.

*Ingen ska bli anklagad eller känna sig utpekad för att vara en kostnadsbörda för samhället. Detta gäller oavsett vilken typ av stöd från samhället hen behöver för att leva ett bra liv. Det inkluderar alltså även personer som är långtidssjukrivna, arbetslösa etcetera.

* Alla personer med funktionsvariationer ska ha en hyfsad ekonomi. Alla som faktiskt inte kan eller orkar arbeta ska vara säker på att man ekonomiskt befinner sig en bra bit över existensminimum.

* Att tillgänglighetslagstiftningen skärps så att ett tillgängligt samhälle för alla blir en självklarhet. USA-s tillgänglighetslagstiftning ska vara en förebild.

* Att regeringen meddelar att CRPD skrivs in i den svenska lagstiftningen för att signalera att rättigheterna för personer med funktionsvariationer är prioriterade. Rättshjälpen till de som överklagar avslag från Försäkringskassan och kommuner måste också förbättras markant.

* Djupt nedsättande kommentarer om funkisar ska klassas som hets mot folkgrupp. Kampen mot funkofobi ska vara lika självklar som mot annan rasism.

* Personlig assistans ses som en självklar del i arbetet för att kraftigt minska arbetslösheten, ohälsan mm hos personer med funktionsvariationer. Och att det måste få kosta en del. Vår rätt att kunna leva som andra med fullt självbestämmande ska vara en självklarhet - inte bara muntligt utan även i praktiken. Stora insatser ska göras för att möjliggöra ökat självbestämmande för personer som har svårt att föra sin egen talan.

* En seriös politisk debatt från vänster till höger hur funkisars rättigheter ska tryggas. Det ska ingå som en självklar del i en nationell diskussion/plan hur välfärden ska tryggas för alla i framtiden.

* En författningsdomstol införs.



Ska avluta med något riktigt roligt. I höstas hjälpte jag ju en facebookvän att skriva en motion om personlig assistans till  Socialdemokraterna. Nu har motionen fått bifall när Region Skåne höll årskongress. Jättekul att arbetet har gett utdelning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar