fredag 1 april 2016

Möte med Socialdemokraterna i Jönköping

14 mars deltog jag själv plus VIMPA -s vice ordförande Claes Bogdanoff i ett möte med Socialdemokraterna i Jönköpings kommun. Vi hade fått en inbjudan någon månad tidigare där Socialdemokraterna i Jönköping ville att vi skulle berätta mer om VIMPA -s verksamhet.

I korta drag berättade jag och Claes om VIMPA, hur föreningen startade, bakgrunden med Ifa Region Småland,  vad vi sysslar med och planerar att göra. Naturligtvis blev det mycket prat om utvecklingen generellt för assistansreformen senaste åren och framtiden. Vi pratade också en del om saker som sällan diskuteras i brukarrörelsen, t.ex. hur man ska säkerställa att assistenter inte utnyttjas av oseriösa anordnare mm. Att det ibland kan bli kollisioner mellan rätten till självbestämmande de lagar som styr arbetstagarnas rättigheter, d v s våra assistenter. Föräldrar som kanske "tvingar" sina barn att bo kvar hemma om de har svårt att föra sin egen talan.

Helhetsintrycket av mötet är att sossarna i Jönköping tar frågan om personlig assistans på mycket större allvar än regeringen/socialdemokraterna riks. Det bygger jag bland annat på att kommunalrådet Mona Forsberg (som jag träffat flera gånger tidigare) berättade att man skrev en protest till finansdepartementet efter Magdalena Anderssons utspel om flyktingar vs personlig assistans och att Mona vid tidigare möten berättat att hon ser mycket allvarligt på de försämringar som sker. Mona och övriga representanter uttryckte också stor förståelse när jag berättade  min oerhörda frustration och ilska att man bara pratar om kostnader när det gäller PA, att vissa skattefinansierade verksamheter anses självfinansierade medan PA bara anses medföra kostnader...



Bild: Jag själv längst till höger, Claes Bogdanoff till vänster och Mona Forsberg i mitten

Jag har fått frågan varför sossarna i Jönköping ville träffa oss? Hade det möjligtvis något samband med det faktum att jag i samband med intervjun i Assistanskoll strax före jul riktade hård kritik mot Socialdemokraternas  långt ifrån helhjärtade stöd till reformen under åren? Själv tror jag att man i första hand ville veta mer om både vår förening och vad PA verkligen betyder för oss.





Kan det vara så att ”de skenande kostnaderna” för personlig assistans hänger ihop med det faktum att det fungerar så bra?

Maria Mattson jurist och beviljad personlig assistans

Marias fråga är mycket bra formulerad. Kostnaden ökar men som Maria skriver i SVD är inte det ett tecken på att reformen varit mycket framgångsrik, den har lyckats åstadkomma det som var syftet - ge oss möjlighet att leva som andra? Tyvärr nämns det aldrig som en viktig delförklaring i den ständiga kostnadsdebatten  - det är fusk, kriminalitet och "överutnyttjande" som hela tiden hamnar i fokus.

Maria Mattsson är också mycket bekymrad över de signaler som kommer från politikerna inför den kommande LSS utredningen. Det handlar dels om att direktiven i utredningen med stor sannolikhet kommer handla om striktare tolkning av lagen där kostnaden hamnar i centrum = urholkning av intentionerna. Troligen kommer även utvecklingen att fortsätta mot ett alltmer vårdinriktat synsätt på assistansreformen där frihetsaspekten hamnar i skymundan. Något som är illa dolt genom en påstådd välvilja om vi som berörs. Resultatet blir alltmer kontroll runt oss, hårdare krav på vem som får jobba som PA, journalföring mm.

Vi får aldrig glömma att människors rättigheter av olika anledningar genom historien betraktats mindre viktiga. Barnens rättigheter, kvinnors kamp för jämlikhet och reformer, HBTQ-rörelsens strid mot diskriminering. Förändringar kostar tid, pengar och resurser, men vinsten ger tillbaka tusenfalt.

Maria Mattsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar