onsdag 17 juni 2015

29 juni åker jag till Visby och Almedalsveckan

Almedalsveckan i Visby  är alltid höjdpunkten på det politiska året i Sverige när det inte är riksdagsval. Ett evenemang som bara växer och växer för varje år. Somliga kallar det "jippo", själv tycker jag det är en styrka för den svenska demokratin att vi har ett evenemang där politiker på alla nivåer möter och diskuterar med  "vanligt folk" från alla möjliga föreningar och intresseorganisationer. Däremot kan man ha synpunkter på att det förläggs i Visby. Förutom att det inte är helt okomplicerat att ta sig till Gotland är Visby knappast någon "mönsterstad" vad gäller tillgänglighet...


Förra året var "premiär" för mig vad gäller Almedalen. Det blir en ny resa i år (och troligen många år framöver med). I skrivande stund har jag planerat att besöka tre seminarier, två med STIL och ett med Ifa. Dessa är:

·       Hur kan individuella rättigheter stärkas i dagens välfärdsstat?

·  Rätten till integritet och det villkorade samtycket - Exempel Hässleholmsförsöket.

· 290 kommuner tolkar LSS.

De två första arrangeras av STIL och det tredje således av Ifa. I STIL evenemangen kommer man diskutera den negativa utvecklingen med pågående urholkningar med personlig assistans som exempel och vad man kan göra för att stärka rättigheterna för den enskilde personen. Man kommer också diskutera hur det står till med den personliga integriteten i dagens välfärdsstat? Går det att tala om samtycke när rättigheter villkoras?

Allt fler personer får ju assistansen genom kommunen istället för FK. Ifa kommer ta upp all problematik som följer av att 290 kommuner var för sig ska tolka och tillämpa lagen. Hur rättssäkert är det?

Blir säkert tre mycket intressanta och givande seminarier. Utöver det kommer det säkert att bli en hel del mingel. Räknar med en hel del prat med både Ifa och STIL om det senaste inom personlig assistans. Hoppas också på att prata Medborgargolv med Jonas Franksson och andra i STIL som driver projektet.
Medlem i debattpanelen under  LSS20 förra året


 Stockholms läns landsting har beslutat att dra tillbaka förslaget att införa en avgift (drygt 1000 kr/år) för innehav av permobil och andra el-hjälpmedel. Ett välkommet beslut som kom efter stora protester från funktionshinderrörelsen i Stockholm. Strongt jobbat och det visar att det lönar sig att protestera. Nu gäller det och bevaka att det inte kommer andra mer eller mindre tokiga förslag från Stockholm eller andra län i landet.Önskar alla en trevlig midsommar. Tyvärr ser vädret ut att (som vanligt) inte bli någon höjdare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar