onsdag 4 maj 2016

En stark kritiker till personlig assistans har uppenbart även letat sig in hos Liberalerna

Jag har tidigare sagt att Liberalerna ihop med Vänsterpartiet är de enda riksdagspartierna som på riksnivå tar personlig assistans och LSS på allvar. Det anser jag fortfarande om Liberalerna tills vidare men tyvärr, tyvärr verkar personer har hittat till liberalerna som inte alls verkar delar partiets mycket positiva syn på personlig assistans och LSS.

För någon dag sedan berättade Anders Gullander från Värmdö kommun, vice ordförande i Kommunstyrelsen följande:

- Anledningen till nedskärningarna i kommunen beror på att funktionsnedsatta utnyttjar systemet.


- De som verkligen överutnyttjar det, de gör det, för de kan det, säger han på kommunfullmäktigemötet som hölls förra veckan.

Detta sagt av vice ordförande i Kommunstyrelsen som representerar det parti som var drivande till att assistansreformen och LSS blev verklighet. Det är mycket, mycket allvarligt att en så pass hög företrädare går ut med ståndpunkter om personlig assistans som går 180 grader emot det partiet säger sig stå för.

Det handlar om samma grundlösa och obehagliga tyckande som präglar arga ledarskribenter runt om i landet. Bara det faktum att Anders Gullander utan bevis häver ur sig något sådant känns mycket obehagligt. Nu hoppas jag verkligen att högsta partitoppen kraftfullt tar avstånd från detta fula och råa påhopp mot en grupp människor som redan är utsatta för fördomar, misstankar och som i många fall förlorat sin rätt att leva som andra. Egentligen borde Anders Gullander avgå.


Uppdatering: Anders Gullander själv har åtminstone delvis "krupit till korset" för att försöka reparera skadan. I en förklaring vad han menade säger Anders Gullunder bland annat följande (själv tycker jag ursäkten är ihålig):

Mitt parti har en lång och stolt historia i fråga att erbjuda alla människor i samhället lika livschanser. Bengt Westerberg införde LSS-lagstiftningen och i mitt partis senaste budgetmotion i riksdagen motsätter vi oss att budgeten för personlig assistans minskas, vilket nuvarande regering har gett Försäkringskassan i uppdrag att göra.

Jag beklagar djupt om det framstått som att jag skulle vara motståndare till LSS eller att jag skulle ifrågasätta personer med funktionsnedsättnings rätt till stöd. Att stå upp för alla människors rätt till frihet och självbestämmande, funktionsnedsättning eller ej, ingår i högsta grad i mitt dagliga uppdrag som liberal förtroendevald i Värmdö.




 I oktober-november i höst övergår Försäkringskassan till efterskottsbetalning. Ni minns säkert att jag är rejält kritiskt till detta, främst p g a att det riskerar att slå mycket hårt mot små anordnare = minskad valfrihet förbrukarna och potentiell utslagning av seriösa anordnare. Efterskottsbetalningen blir också en extra börda för anordnarna som tyngs av en mycket snål höjning av schablonersättningen mm. Nu är det som det är, vi måste förhålla oss till det faktiska läget. Ger ingenting och diskutera nu vad vi kunnat göra annorlunda för att stoppa efterskottsbetalningen.


Försäkringskassan har nu publicerat en tidsplan (preliminär) inför övergången:

·   T.o.m. september - utbetalningen av assistansersättningen sker som vanligt i förskott.

·   Maj Brev till Försäkringskassans alla kunder med assistansersättning om efterskottsbetalning.

·   Maj Brevutskick till personer som själv anställer sina assistenter (egna arbetsgivare).

·   30 juni Ny föreskrift för assistansersättning beslutas av Försäkringskassans styrelse. Tar bland annat upp kostnadsredovisning  och högre timbelopp.

·   Augusti Brev till Försäkringskassans alla kunder med assistansersättning om den förändrade räkningen.

·  Mitten av augusti Förändrade blanketter för tidrapport och räkning publiceras.

·   20 september. Sista utbetalningen i förskott. Egna arbetsgivare är undantagna och kommer att få behålla det nuvarande systemet.

·   1 oktober Möjlighet att lämna tidrapporten digitalt. (Räkning skickas in i papper som tidigare)

·   Oktober. Ingen assistansersättning betalas ut.

·   November Kompletta redovisningar för assistans utförd från och med oktober handlägger Försäkringskassan kontinuerligt. När beslut har fattats betalas assistansersättningen ut på första möjliga utbetalningsdag. Sedan tidigare har FK meddelat att utbetalningarna från november kommer att betalas ut den 5 eller 20 varje månad.


För närvarande bedriver Försäkringskassan en informationskampanj inför förändringarna med möten runt om i landet. 11 maj kommer jag att besöka en sedan träff i Jönköping.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar