måndag 23 maj 2016

Återigen framställs fusk/kriminalitet i assistansbranschen som mycket omfattande


En stor del av pengarna är fusk, en del är även brottsligt

Monica Saarinen - samhällsjournalist Sveriges Radio

Varje lördag intervjuar Sveriges Radio -s eko redaktion en makthavare i Sverige. Förra helgen hade turen kommit till Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Huvuddelen av intervjun handlade om de snabbt stigande kostnaderna för sjukskrivningar men i slutet av intervjun blev det emellertid en del prat även om assistansersättningen. Monica Saarinen som gjorde intervjun är i normala fall en mycket kompetent journalist men citatet ovan är hämtat direkt från intervjun och är ett riktigt lågvattenmärke.

Som framgår av citatet fokuserar Monica Saarinen helt och hållet på kriminalitet och oegentligheter. Det är inget nytt på något sätt men det blir riktigt allvarligt när intervjuaren i  ett så tungt samhällsprogram som lördagsintervjun kommer med den typen kommentarer. Det handlar sannerligen inte om någon arg privatperson som avreagerar sig på ett högerextremt nätforum. Det handlar om en journalist  som jobbar för (vad som är tänkt att vara) ett av landets mest seriösa mediebolag . Genomslaget hos allmänheten blir därför mycket stort
och förstärker allmänhetens bild av personlig assistans som en verksamhet där kriminalitet och oegentligheter härjar vilt.

Med lite eftertanke är det emellertid inte särskilt överraskande. Minns ni reportageserien om personlig assistans som Sveriges Radio sände förra vintern? Det handlade enbart om problem i form av kriminalitet och oegentligheter. PA kallades vård och den beryktade Billumutredningen från 2012 framställdes som bevis på att fusk/kriminalitet uppgick till ca 3 miljarder kr/år. Jag pratade själv med reportern Karin Vettre. Hon bad visserligen om ursäkt för att man använt ordet vård men vek inte en centimeter på att Billum har rätt, det spelade ingen roll vilka argument jag förde fram.

Ann - Marie Begler själv har gått hårt fram som GD sedan hon efterträdde Dan Eliasson. Flera debattartiklar har publicerats i rikstidningar med budskapet att kriminaliteten måste stoppas och förslag på att nya kontrollåtgärder bör införas har också kommit - band annat utvidgad rätt från FK till oanmälda hembesök. I intervjun pratar hon ungefär som en genomsnittlig arg ledareskribent, personlig assistans är en mycket viktig reform men det är alldeles för mycket kriminalitet och omfattningen på kriminalitet och oegentligheter anses vara ungefär på den nivå som Billum utredningen ansåg. Ändå har FK bara kunnat belägga kriminalitet som ligger på 3-4 % av 3 miljarder...

Att Ann-Marie Begler går fram så tufft som hon gör är givetvis ingen tillfällighet. "Varningssignalerna" från högre ort, d v s regeringen lyser knallrött - personlig assistans kostar för mycket, kostnaden ska ner, det är din uppgift att ta i tu med det! Detta kallar regeringen med en förskönande beteckning "kostnadskontroll".

Vad gäller rapporteringen från Sveriges Radio. Jag har inga problem med att   mediebolagen pratar och skriver om den kriminalitet som faktiskt finns. Däremot är det oförsvarbart att programledaren  i ett tungt samhällsprogram häver ur sig saker som det inte finns några bevis för, d v s att en stor del av kostnaden är kriminalitet. Och det är riktigt usel journalistik att aldrig belysa allt positivt med vår fantastiska rättighetsreform. Det är också låg journalistik att så mycket fokus läggs just på PA vad gäller kriminalitet jämfört med andra socialförsäkringar där det också försnillas pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar