tisdag 24 maj 2016

Varför blir det ingen samhällsdebatt när regeringen ställer assistans mot flyktingar?

Funktionsmaktordning handlar i korta drag om att det finns strukturer i samhället som gör att personer med funktionsvariationer är diskriminerade och en lågstatusgrupp i samhället. Låg samhällsstatur är alltid och har i alla samhällen genom alla tider varit liktydigt med en mycket svag maktposition.


I Independent Living ägnar man sig mycket om att analysera orsakerna till denna maktordning och vad man ska göra för att vända på läget.  Funktionsmaktordningen tar sig många uttryck - en av dem är att det är helt okej att framställa oss som en kostnadsbörda i samhället. Det handlar givetvis inte bara om personlig assistans men det är oftast den som hamnar i skottgluggan i samhällsdebatten. Låt oss ta några exempel:

I vilken annan socialförsäkring som helst är det otänkbart att man i ett tungt samhällsprogram uttrycker sig på det sättet som Monica Saarinen gjorde förra helgen om personlig assistans. Vad det hade stått i ledarspalterna om Magdalena Andersson satte flyktingmottagande mot sjukförsäkringen eller om Magdalena Andersson och/eller en inflytelserik samhällsdebattör satte föräldraförsäkringen mot flyktingar? Det hade blivit ett RAMASKRI. 

För vår del sker nästan aldrig något sådant , undantagen i positiv riktning för oss är oerhört få i förhållande till antalet angrepp mot oss där en fantastisk reform och vi som är beroende av den utpekas som ett tillhåll för fusk och kriminalitet. Detta hade varit omöjligt om vi varit en s.k. högstatusgrupp i samhället. Samma sak med den dom från HFD som kom i våras och som i praktiken kommer tillåta att personer som bor i gruppboende kan tvångsförflyttas. Givetvis oacceptabelt men jag vet inte en enda ledarartikel som ifrågasatt denna dom (målnummer (6460-14)

Jag tycker hela funkisrörelsen, borde diskutera ordentligt och analysera de strukturella orsakerna till att vi är en lågstatusgrupp. Det är ingen tillfällighet att Magdalena Andersson kommer undan kritik när personlig assistans sätts mot flyktingar eller att ingen stor tidning reagerar när regeringen ger direktiv till F-kassan att "bryta utvecklingen med antalet beviljade timmar". 



IL Kooperativet JAG (Jämlikhet, Assistans, Gemenskap) planerar idag en demonstration mot planerade försämringar för de personer som är beviljat förhöjd timschablon.  Framöver vill FK att eventuellt överskott redovisas varje månad. JAG skriver bland annat följande på sin hemsida:

Försäkringskassans förslag går ut på att spara pengar genom att försvåra för dem som har beviljats förhöjt belopp.

Som vi har förstått så har varken regeringen eller Försäkringskassan gjort någon som helst konsekvensanalys av hur förslaget kommer att drabba den enskilde, säger Allan Sundberg, Styrelseledamot i Brukarkooperativet JAG.

Detta slår hårt mot den grupp som har de allra mest omfattande funktionsnedsättningarna och den mest kvalificerade personliga assistansen. Det är personer som har så stora behov av t ex utbildade assistenter eller har höga OB-kostnader för sina assistenter att den vanliga schablonersättningen inte räcker. De kan få 12 procent extra, mot att de redovisar varenda krona de använt och betalar tillbaka det som blir över till staten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar