onsdag 21 oktober 2015

Statlig utredning föreslår att tillgängligheten på bostadsmarknaden ska förbättras

Ett årsfirandet närmar sig för den nya tillgänglighetslagstiftningen där bristande tillgänglighet numer även i juridisk mening är en form av diskriminering. Lagen har som vi vet stora brister men tillgängligheten är ändå ett område som, enligt min mening utvecklingen går åt rätt håll även om mycket fortfarande behöver göras så klart.

En statlig utredning som handlade om att öka tillgängligheten på bostadsmarknaden presenterades för några veckor sedan. De viktigaste förslagen är:

·   Boverket ska ta fram ett nationellt tillgänglighetsregister för flerbostadshus som uppfyller lagens krav på tillgänglighet. Bostadsmarknadens aktörer förväntas sedan förvalta registret.

·  Ett nygammalt förslag är att fastighetsägare ska kunna få ett bidrag för hissinstallation på 50 % av kostnaden eller maximalt 650 000 kr. Ett villkor för att få ta del av bidraget är att fastigheten sedan tidigare gjort kommunala tillgänglighetsförbättringar och att fastigheten klassas som "prioriterad" av kommunen.

·  Nuvarande krav i plan- och bygglagen på att undanröja enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser utsträcks till att gälla hinder i eller i anslutning till entréer och trapphus i flerbostadshus.


·  Fortsatt statligt stöd till kommunala inventeringar av tillgängligheten i flerbostadshusområdena. Alla fastighetsägare är välkomna.

Utöver detta vill utredaren Ewa Samuelsson bland annat satsa på forskning kring tillgänglighetsfrågor som rör boendet och få fram fler bostäder anpassade till äldre.

Själv gillar jag förslaget med hissbidraget. Det går helt i linje med Lars-Göran Wadéns förslag att införa ett ROT avdrag för tillgänglighetsanpassning. En viktig brasklapp är emellertid villkoret att fastigheten ska klassas som prioriterad och som formuleras på följande sätt:

 "den berörda fastigheten ligger inom ett av kommunen prioriterat område för att öka tillgången på bostäder för personer med nedsatt rörlighet."

Den formuleringen gör att det finns stor risk för att få fastighetsägare ska kunna ta del av hissbidraget.




Nyligen presenterade Skolverket resultatet av en enkätundersökning om tillgängligheten i våra grund och gymnasieskolor (drygt 2700 skolor undersöktes). Resultatet måste betraktas som nedslående.

· Uppemot hälften av grundskolorna och 40 % av gymnasieskolorna har stora brister i tillgängligheten.

·  De vanligaste bristerna handlar om att det saknas automatiska dörröppnare och anpassade toaletter.

Som motåtgärder för att rätta till bristerna föreslås i första hand ökad kontroll.

När jag läste det här tänkte jag genast på den tid då jag själv skulle börja högstadiet. Den skolan var allt annat än bra anpassad. Det är 26 år sedan nu, en mycket lång tid. Men det är uppenbart att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

För närvarande utreder DO åtta anmälningar mot bristande tillgänglighet i Sveriges skolor. Fallen rör allt från bristande framkomlighet för rullstolsburna till personer med neuropsykiatriska diagnoser som inte får det pedagogiska stöd som krävs. Domar ska komma senare i höst. Poängteras här ska att de flesta anmälningar som DO får in avskrivs.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar