fredag 5 september 2014

Visst ska man få personlig assistans även under sjukhusvistelse

Att man ska få behålla sin personliga assistans under en sjukhusvistelse kan tyckas självklart för alla berörda. Men i verkligheten är det självklara inte alls självklart. Med nuvarande regler få den som är inlagd på sjukhus behålla sin personliga assistans endast om det finns vad som kallas "särskilda skäl".


Detta leder naturligtvis till stor osäkerhet för både brukaren och otrygga anställningsförhållanden för assistenterna och en enig brukarrörelse anser att detta måste ändras. Nu finns emellertid ett förslag från Försäkringskassan att man ska rätt till assistansersättning upp till 6 månader vid en sjukhusvistelse. Vad säger riksdagspartierna om detta?


Socialdemokraterna. Stödjer Försäkringskassans förslag. Man säger vidare att assistenterna måste ha en rimlig anställningstrygghet och underlätta framtida nyrekrytering. Att få behålla sina personliga assistenter under sjukhusvistelsen ger trygghet  till brukarna, dagens regler är orimliga.

Moderaterna. Har i "vanlig ordning" svårt att ge klara besked. Man säger visserligen att de personer som är beviljade personlig assistans känner trygghet. Man anser att frågan måste utredas mer då Försäkringskassans utredning hade "brister". Poängterar avslutningsvis att det redan nu är möjligt att få behålla assistansen under sjukhusvistelsen (om särskilda skäl finns).

Vänsterpartiet  Stödjer Försäkringskassans förslag och man jobbar aktivt för en förändring och har i sitt budgetförslag avsatt pengar för finansiering. Dagens systen är orimligt och leder till att många säkert är rädda för att uppsöka sjukvården och det är  en oacceptabel situation.

Folkpartiet Stödjer Försäkringskassans förslag och säger att man själva driver frågan. Dagens regelverk försätter både brukaren och assistenterna i en mycket svår situation om sjukhusvistelse är nödvändig.

Miljöpartiet. Säger att man stödjer Försäkringskassans förslag men "vill utreda vidare hur det ska genomföras" (vad är problemet?) Vill också avvakta en ny tolkning av "särskilda skäl" som Försäkringskassan håller på och arbeta fram.

Centerpartiet Anser att det är viktigt att alla med behov av personlig assistans under sjukhusvistelsen ska få behålla den i den utsträckning som krävs..

Kristdemokraterna Anser att det ska vara möjligt att få behålla assistansersättningen under längre tid än vad fallet är idag.


Sammanfattning

Vänsterpartiet och Folkpartiet tycker jag ger klara besked man vill definitivt ha till en ändring. Även Socialdemokraterna är inne på samma linje men uttalar sig inte lika klart tycker jag. I övrigt är det mycket svävande och undvikande svar - man inväntar nya utredningar, vill inte ta ställning. Vad menar t.ex Kristdemokraterna med sitt svar? Det är ju ytterst få som får behålla assistansen idag när man är inlagd på sjukhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar