söndag 7 september 2014

Bara en vecka kvar till valet - totalt ointresse för handikapprörelsens frågor

Nu återstår bara sju dagar till riksdagsvalet, det mesta tyder på en röd-grön seger och därmed regeringsskifte efter åtta år med borgerlig regering. I början av året skrev jag att jag hoppades att valet för en gångs skull skulle handla om bredare visioner om hur vi ska göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i, hur vi även i praktiken skulle förverkliga regeringens, på papperet mycket fina ambitioner inom handikappolitiken. Jag hade förhoppningar som sagt, däremot var förväntningarna mycket låga och med bara en vecka kvar till valet får man konstatera att förväntningarna inte på något sätt överträffats. 

Hela valrörelsen har vare sig de politiska partierna eller journalisterna i de rikstäckande medierna visat något som helst intresse för handikapprörelsens hjärtefrågor. Och överlag har debatten mellan regeringen och det röd-gröna gänget handlat mycket mer om "regeringsduglighet" än visioner för framtiden. Inte ens pensionärernas situation har (bortsett från en del debatt om sänkt inkomstskatt ) berörts mycket.

Så kommer vi till den vanliga frågan - varför är det så? Vi med personlig assistans utgör visserligen bara en liten grupp (ca 20 000 personer), totalt ca 80 000 personer som är beviljade hjälp inom LSS. Men alla vi som lever med någon form av funktionsnedsättning är desto fler. Ändå är det helt tyst i valrörelsen om centrala frågor som - hur ska vi göra samhället tillgängligt för alla, hur ska vi  få ner den (hos vissa grupper inom funktionshinderrörelsen) skyhöga arbetslösheten, hur ska vi även i praktiken leva upp till såväl bestämmelserna i svensk lagstiftning som FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar ?

Visst, jämfört med de allra flesta länder  i världen har vi det väldigt bra men det går åt fel håll med allt större kontroll, svårare behovsprövningar mm och för de som trillar mellan stolarna (vilket sker allt oftare) får det förödande konsekvenser. I sin senaste rapport riktade FN hård kritik mot Sverige till att vi inte lever upp till konventionen. Det handlade bland annat om att LSS inte tillämpas som intentionerna avser och  då är regeringens reaktion
 bekymmersam:

Man tar inte till sig kritiken alls. Tvärtom ifrågasätter Maria Larsson FN hur man kan rikta kritik mot ett land som t.ex. satsade 28 miljarder kr, enbart på personlig assistans 2013?  Budskapet är dessvärre glasklart - man tycker redan man gör mer än tillräckligt. Man är ju även väldigt stolta över att ha presenterat en tillgänglighetslag, full med viktiga undantag, där vissa företrädare för regeringspartierna fortfarande pratar om kostnader istället för rättigheter. . Med den inställningen är det inte så konstigt att våra frågor berörs så lite/inte alls i alliansens valrörelse

När det gäller bristen på uppmärksamhet  frågor som rör mänskliga rättigheter i helhet för vi med funktionsnedsättningar får man återigen konstatera att det är inget politikerna satsar på. Vi i handikapprörelsen får istället kämpa på själva så gott vi kan med att anordna seminarier och demonstrationer för att sätta våra frågor i strålkastarljuset. Men att det kommer bli stora valfrågor som debatteras i de stora valdebatterna i Radio och TV verkar inte ske under överskådlig framtid. Den stora  "duellen" i Radion i fredags mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Lövfen var talande. Ämnet personer med funktionsnedsättningar och deras livsvillkor berördes (som väntat) - NOLL sekunder...

Hur hade det ut om handikapprörelsen varit en ekonomiskt sett resursstark grupp som t.ex. villaägare, diverse lobbyorganisationer i näringslivet etcetera? Troligen hade läget varit helt annorlunda ut.



*Angående seminarier. I morgon åker jag till Göteborg för att delta i sett seminarium anordnat av DHR Göteborg, Unga Rörelsehindrade och Teater Kattma med Temat:

  Samhällsvinster att satsa på  människor med funktionsnedsättningar - ur ett mänskligt och samhällsekonomiskt perspektiv

Innan har jag suttit med i debattpaneler, nu blir det debut som föreläsare men det går säkert bra det med. Temat blir - Personliga och demokratiska vinster med personlig assistans. Kommer berätta mer i bloggen nästa vecka.




I riksdagen 10 april var det debut för debattpanel nu blir det debut som föreläsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar