måndag 29 september 2014

Nyheter från Försäkringskassan

Det är inte ofta det kommer positiva nyheter från Försäkringskassan kopplade till personlig assistans men i det senaste nyhetsbrevet från FK finns faktiskt en hel del positivt. Inget är klart än men mycket tyder nu på att man tänker ändra behovsbedömningsinstrumentet och tvåårsomprövningarna.

Behovsbedömningsinstrumentet ja. Jag tror inte det finns en enda person i brukarrörelsen som tycker att minut (eller t.o.m. sekundräknandet är förenligt med en helhetssyn av hjälpbehovet och dessutom djupt integritetskränkande.  Men man verkar faktiskt ha tagit till sig av kritiken. I nyhetsbrevet skriver man bland annat följande:


Trots att det inte hade hunnit används under någon längre tid valde Försäkringskassan därför att titta närmare på hur stödet används och fungerar i praktiken. Resultatet visar att det inte i tillräcklig grad bidrar till likformighet och transparens. Dessutom upplever både kunder och handläggare att det är krångligt, svåröverskådligt och alltför detaljstyrt. Därför arbetar nu Försäkringskassan med att utveckla och förbättra stödet.

Ambitionen med förändringarna man planerar är att göra hela behovsbedömningen enklare, det ska bli mycket mindre detaljfrågor och man ska i betydligt större utsträckning lyssna på vad brukaren själv anser sig ha för hjälpbehov.

Kunden vill veta sådant som: Hur har Försäkringskassan uppfattat det jag har sagt? Hur har det bedömts? Får jag det jag vill? Om inte – varför? Med utformningen av det nya stödet kommer det bli lättare att ge kunden tydliga besked.

Till att börja med blir det ett försöksprojekt som sedan ska utvärderas när det nya behovsbedömningarna sedan ska börja gälla vill man inte säga i dagsläget.

De fruktade tvåårsomprövningarna är lagstadgade men man öppnar nu för en förenkling även där, framförallt för de brukare där det är uppenbart att hjälpbehovet inte kommer att förändras eller  ökas. Man skriver följande:

Nu tittar Försäkringskassan på om det är möjligt att behovsanpassa omprövningarna i större utsträckning, det vill säga ta hänsyn till kundens situation och utifrån det bedöma vad som behöver utredas. Gäller det exempelvis en person som haft assistansersättning under lång tid och behovet av assistans kan antas vara detsamma kanske det räcker med en enkel avstämning.
Man anser däremot att för de personer som haft personlig assistans en kortare tid (ej specificerat vilken tidsrymd det handlar om)  krävs även fortsättningsvis noggrann uppföljning.


Kommentar

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson har tidigare i år pratat om att man ska förenkla behovsbedömningarna. Då skrev jag att man får avvakta och se vad som händer konkret. Nu verkar det ändå som det inte bara handlat om prat utan att man faktiskt planerar att göra förenklingar som definitivt går åt rätt håll. Om tvåårsomprövningarna för oss där funktionsnedsättningen är livslång bara blir enkla avstämningar för att "kolla läget" är det helt OK för mig.

 Hur mycket de förenklade behovsbedömningarna vid nyansökningar kommer betyda i praktiken om de genomförs återstår att se. En försiktig gissning är att det fortfarande kommer vara svårt att bli beviljad personlig assistans men när man väl fått den och har livslånga funktionsnedsättningar blir det betydligt lättare att få behålla den.


Kommer att återkomma i ämnet



Avslutningsvis måste jag lämna assistansen och LSS och kort kommentera läget i Mellanöstern och SD-s krav att sänka invandringen med 90 %.

Sedan drygt tre år tillbaka pågår ett hemskt inbördeskrig i Syrien som i våras spred sig till även Irak som håller på att falla samman som statsbildning. Enbart i Syrien har uppemot 200 000 personer hitills dödats och kriget bedrivs med en brutalitet som är svår att fatta. Regeringen i Syrien utför massakrer på civilbefolkningen och religiösa fanatiker så våldsamma att t.o.m. Al  Qaida tagit avstånd från dem dödar urskiljningslöst alla som anses stå i vägen för upprättandet av ett kalifat - religiös stat.

Angående flyktingarna från regionen så säger jag:
Självklart ska Sverige hjälpa till att ta emot många människor som flyr från detta helvete på jorden, ansvaret att ge flyktingarna skydd måste emellertid delas på många länder.  Det handlar om miljontals människor som är på flykt. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar