måndag 26 maj 2014

Högerextremisternas framgångar i EU-valet berör i högsta grad handikapprörelsen

Egentligen handlar inte denna blogg om EU-politik men efter det EU val som hölls igår är det verkligen befogat att ta upp det på den här bloggen. När främlingsfientliga och öppet rasistiska partier går så starkt framåt i land efter land så angår det i högsta grad handikapprörelsen. Alla dessa partier är nämligen emot allt det som handikapprörelsen står för - jämlikhet, ett solidariskt samhälle, demokrati, mångfald, respekt för minoriteter etcetera..

Högerextremister och högerpopulister gick starkt framåt i en lång rad länder, här är ett axplock:

·       I Frankrike blev främlingsfientliga Front National största parti med 25 % av rösterna.

·       I Storbritannien blev det starkt invandrarkritiska UKIP största parti med 27 % av rösterna.

·       Öppet fascistiska "Gyllene gryning" i Grekland fick drygt 9 % av rösterna


·       I Sverige fick Sverigedemokraterna ca 10 % 


Vad förenar då dessa partier? I korthet ett stort eller extremt motstånd mot invandring och olika etniska och religiösa  minoriteter men även homosexuella, handikappade etcetera . Man förenas också av ett mycket starkt motstånd mot hela EU som institution, många vill lägga ner hela EU.
Är dessa partier verkligen så farliga? Har vi lärt oss något av historien borde vi  det på största allvar. Här är några exempel på vad man vill åstadkomma eller sagt öppet. Brittiska UKIP vill åstadkomma bland annat följande

  • Avskaffa de fria gränserna och återinför kontroll av visa vid gränskontrollerna (inklusive för européer).

  • Upphäv landets lagar om mänskliga rättigheter som antogs 1998 och dra tillbaka medlemskapet i EU-konventionen om mänskliga rättigheter.

  • Ogiltigförklara rätten för Storbritanniens medborgare att kunna överklaga tilleuropeiska eller internationella domstolar för att kunna försvara sina rättigheter.

Så här tyckte Front Nationals grundare Jean-Marie Le Pen hur man skulle "lösa" invandrarfrågan:

"Om vi sprider ut Ebolaviruset (ett extremt farligt virus) så löser vi invandrarproblemet på tre månader".

Ledaren för ett främlingsfientligt parti i Polen som tagit sig in i EU-parlamentet tycker följande om personer med funktionsnedsättningar:

"Jag tycker att de ser konstiga ut, jag vill inte ha något med dem att göra.

Listan kan lätt göras längre.

De stora frågorna som alla måste ställa sig är:

·       Hur kan dessa partier få så stort stöd år 2014?
·       Hur ska man göra för att vinna kampen mot dem?

Den första frågan är egentligen ganska lätt att svara på. Orostider med hög arbetslöshet, urholkning av sociala skyddsnät mm gynnar alltid mer eller mindre extrema partier både till höger och vänster. Partier som påstår sig sitta inne på enkla lösningar på komplexa problem och där det alltid finns en eller flera "syndabockar" till att det går fel. I Ungern räknas f.t. 30 % av befolkningen som fattig, det sociala skyddsnätet har brakat samman o s v och som ett "brev på posten har ett av de värsta parterna Jobbik fått ett stort stöd.


 Sen tror jag också det finns en viktig orsak till. Den ideologiska skillnaderna mellan höger och vänsterpartierna blir allt mindre vilket skapar utrymme för partier som avviker från huvudfåran.

Jag minns en diskussion från valvakan 2006. SD hade inte kommit in i riksdagen men gått mycket starkt i många kommunalval med över 20 % i Landskrona. När man pratade med en statsvetare varför SD hade så stort stöd blev svaret ungefär följande:

När vi pratar med SD röstare är det ofta inte några rastiska orsaker man anger. Istället är man trött på de "gamla partierna" som inte lyssnar på vad "vanligt folk" tycker.  Alltså röstar man inte i första hand för SD, man röstar mot de etablerade partierna.

För någon månad sedan läste jag en artikel i Jönköpingsposten  från en statsvetare som var inne på samma tema. Det finns ingen entydig bild på att SD väljare har mer främlingsfientliga åsikter än majoriteten eller att det största väljarstödet finns där man har problem med integration av invandrare. Däremot finns det ett klart samband mellan stort stöd för SD och orter där industrier läggs ner, orter som avfolkas etcetera. Kort och gott samhällen och städer där man håller på att förlora framtidshoppet.

Om vi håller oss till Sverige så har taktiken att frysa ut SD har bevisligen inte funkat, Frågan är hur vi ska komma åt dem då? Demonstrationer och andra manifestationer mot främlingsfientlighet och rasism  mm är jättefint men det löser inte grundproblemet. Det absolut sämsta vi kan göra menar jag är att fortsätta i samma hjulspår som tidigare  - frysa ut dem och utmåla alla SD väljare som en bunt rasister som inte vet sitt eget bästa. Det kommer bara att späda på föraktet mot den s.k. "politiska eliten" och därmed potential för ännu fler röster. Man får inte glömma bort att det dessutom finns partier till höger om SD som får ökat stöd - troligen åtminstone delvis på att f.d. Sverigedemokrater tycker att SD blivit för "mesiga".  Man måste gå till botten med problemet - allt högre arbetslöshet, utanförskap, utflyttning etcetera.

Detta  är en enorm utmaning, frågan är om politikerna i Sverige och övriga EU är beredda att verkligen ta tag i det? Jag hoppas i alla fall att gårdagens val blir en väckarklocka och man äntligen tar signalerna på allvar. Annars är jag verkligen oroad att vi går mot en utveckling där högerextrema partier får allt större inflytande från Oslo och Stockholm till Athen. Och det kommer bara vara av ondo för alla européer med stora funktionsnedsättningar eller som på andra sätt kan räknas som "minoritet".


*Ja, det blev en rejäl utläggning utanför bloggens huvudämne men ett mycket angeläget ämne. Fråga vad t.ex. Gyllene Gryning eller Jobbik skulle tycka om personlig assistans? Ja, vi ligger inte högt upp på deras prioritetslista...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar