fredag 17 januari 2014

Idag är jag riktigt arg på Jönköpings-Posten!

Jönköpings-Posten är den dominerande tidningen i Jönköpings län. 

Angående deras bevakning  av demonstrationen mot Jonas Reinholdssons besök igår konstaterar jag följande:
1.     Själva bevakningen av demonstrationen var utfyllig. OK, där fanns antydningar om att Kalla Fakta -s reportage var vinklat, det gjorde det. Vad gäller Jonas Reinholdssons agerande under dagen  kan det emellertid mycket väl stämma att han inte alls uttryckte sig som i Kalla Fakta. Det var nämligen en journalist på plats av allt att döma med Reinholdssons vetskap.

2.     Tyvärr fick man till min stora ilska (och sorg) konstatera att ledarredaktionen hade tyckt till ett och annat om såväl LSS i allmänhet och funktionsnedsattas krav på likvärdiga levnadsvillkor i synnerhet.


Ledarartikeln hade följande Rubrik:

RÄTTIGHETENS GRÄNSER

Funktionsnedsatta och LSS. Vad är goda levnadsvillkor?


Till att börja med konstaterar man att de uttalande som Jonas Reinholdsson gjorde i Kalla Fakta är oacceptabla och det är samhällets skyldighet att ge funktionsnedsatta stöd OK så långt men sedan kommer det vanliga "tugget" som man är mer än väl bekant med:

Allt har nämligen ett pris, allt måste vägas mot andra intressen, allmänna och enskilda.

Som så många andra ifrågasätter JP alltså kostnaden för LSS och att den kostnaden måste vägas upp mot annat.

Vad vi än anser så kan man konstatera att våra behov är oändliga men resurserna ändliga.

Kära JP, jag är inte dum i huvudet för att jag sitter i rullstol. Jag begriper mycket väl att statens resurser inte är oändliga. Däremot, anser man att funktionsnedsattas rättigheter är något viktigt så har man en helt annan ingångsvinkel på finansieringen. Nämligen - hur ska vi fram tillräckligt med resurser så det räcker till alla? Och något man absolut inte gör  (ni gör raka motsatsen) är att framställa funktionsnedsatta som enbart en kostnadsbörda för samhället. Att man inte nämner ett enda ord om vad reformen betyder för oss eller hur många jobb som skapas behöver knappast tilläggas ...

Hur många personer med personlig assistans eller andra LSS insatser har artikelförfattaren träffat? Troligtvis inte en enda. Ändå ifrågasätter man "vad som är goda levnadsvillkor. Jag ställer bara en fråga:

Har en enda person någonsin frågat er vad som är goda levnadsvillkor? Nej. Och ingen annan ska över våra huvuden bestämma vad som är goda levnadsvillkor, vare sig politiker, byråkrater eller en tycka till journalist med noll insikt i hur våra vardagsliv ser ut. Det bestämmer vi, liksom ni själva bestämmer vad som är goda levnadsvillkor för er.

Avslutningsvis ägnar man uppskattningsvis 1/3 av att kommentera Jonas Reinholdssons råa kommentarer om en person vill ha mycket tvål och som sårat så många. Man skriver t.ex. följande:

Med en normal mängd tvål bör man kanske fundera på om lagkravet om goda "levnadsvillkor" i det avseendet är uppfyllt. Vad är med andra ord rimligt att kräva av en brukare?

Till artikelförfattaren och alla andra tycka till maskiner. Jag, liksom alla andra som är beviljade LSS insatser, anhöriga och andra som engagerat sig i handikapprörelsen - vi accepterar inte längre att vi som enda grupp i samhället gång på gång tvingas höra att vi kostar för mycket pengar!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar