torsdag 30 januari 2014

Intervju med riksdagspartierna om personlig assistans.

Per Frykman från Assistansanordnarna har intervjuat samtliga riksdagspartier om deras inställning till personlig assistans. Svaren har publicerats på Assistanskolls hemsida. Här följer en sammanfattning av ståndpunkterna.

Kristdemokraterna Säger sig stödja assistansreformen  men som ända riksdagsparti stödjer man öppet minuträknandet vid behovsbedömningen. Motiveringen är att:

folk inte tolererar att ”pengarna rinner genom fingrarna”, och att man för att värna reformen måste acceptera kontroller även för de som inte fuskat.


Moderaterna. Är emot minuträknandet men oroväckande är att man vill se över möjligheten att återinföra 65-årsgräsen för att få behålla assistansen. Motiveringen är:

Att behov över 65 ska ses som naturligt åldrande. Dessutom vältras kostnaden över till kommunerna.

Läkare som lämnar felaktiga intyg ska få legitimationen indragen.



Centerpartiet Man har en mycket liberal inställning till vinstdrivande företag och  man anser att det inte finns mer pengar och hämta till LSS. Man passade på frågan om det är OK med minuträknandet vid behovsbedömningarna.


Folkpartiet. Man ogillar Försäkringskassans möjligheter att göra hembesök men man fick om än motvilligt acceptera det när lagen ändrades. Man är helt emot minuträknandet då det är integritetskränkande. Stödjer fortfarande reformen helhjärtat och är bekymrade över de allt hårdare behovsbedömningarna.


Socialdemokraterna. Man har enligt talespersonen Lena Hallengren agerat för passivt i socialutskottet men skyller samtidigt i från sig "då det är regeringens ansvar att driva detta". Man är kritisk till att regeringen prioriterar skattesänkningar före satsningar på välfärden, b l and annat assistansreformen.



Vänsterpartiet. Stödjer assistansreformens intentioner och är helt emot minuträknandet vid behovsbedömningarna. För att säkerställa att lagens intentioner vid behovsbedömningarna följs vill man ändra LSS § 9a (de grundläggande behoven) När det gäller synen på vinster är man Centerpartiets motpol. Vänsterpartiet vill helst avskaffa vinstdrivande företag helt och hållet.


Miljöpartiet Man är liksom Vänsterpartiet mycket kritisk till de hårdare behovsbedömningarna och vill ändra LSS § 9a. Man är också mycket kritisk till minuträknandet då man anser att det är integritetskränkande. Till skillnad från Vänsterpartiet vill man inte ha något vinstförbud.



Sverigedemokraterna. Har inte tagit ställning till vad man står i assistansfrågan. Per Frykman uttrycker dock oro för vad som kan hända om de andra partierna inte kommer överrens och SD får ett avgörande inflytande över assistansreformens framtid.


Sammanfattning och egna tankar. Alla partier, utom Sverigedemokraterna säger sig öppet stödja assistansreformen. På pappret finns ett myclet solitt stöd för reformen i riksdagen vilket är positivt. Trist är emellertid att Kristdemokraterna öppet stödjer minuträknandet vid behovsbedömningarna och motiverar det med att man måste komma åt "fusket". Även moderaternas tankegångar om att återinföra 65-årsgränsen för att få behålla assistansen väcker rejäl oro. Handikapprörelsen fick ju verkligen kämpa för att få bort denna gräns.

Utåt sätt finns uttrycker man oro för de hårdare bedömningarna och att allt fler förlorar assistansen. Men de flesta partierna verkar samtidigt inte frågan på något större allvar, trots FN-konventionen om för personer med funktionsnedsättningar. Man gör det enkelt för sig och hänvisar till statliga utredningar, i första hand utredningen från ISF (Inspektionen för socialförsäkringar)  som ska vara klar till hösten 2014.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar