torsdag 16 januari 2014

Jonas Reinholdsson besöker Jönköping idag

Företaget KommunLex och dess ägare Jonas Reinholdsson blev över en natt något av en ärkefiende för handikapprörelsen efter TV4-s Kalla Fakta -s avslöjanden i höstas. Idag kommer han till min hemstad Jönköping, inbjuden av Jönköpings kommun för att föreläsa. Alla som läser den här bloggen har säkert sett TV4-s Kalla Fakta reportage hur han "lär ut" kommunala handläggare att hitta kryphål i LSS lagstiftningen för att kunna ge så mycket avslag som möjligt och på det dessutom talar mycket nedvärderande om personer med stora funktionsnedsättningar.

Nu  har Jönköpings kommun alltså bjudit in denna person. För ni som inte bor i Jönköping kan jag försäkra - det kokar av ilska bland oss. Därför kommer det idag att anordnas en demonstration för att protestera mot både kommunen och Reinholdsson. Vi anser att kommunens agerande är en direkt provokation mot handikapprörelsen. Vi kan aldrig och kommer aldrig acceptera att skattepengar betalas ut till en konsult som helt öppet talat så nedsättande  om funktionsnedsatta!

Hur har kommunen och ansvariga tjänstemän svarat på kritiken Tja man skruvar på sig och säger ungefär följande:

"Vi förstår att handikapprörelsen  är upprörda efter det som avslöjades i Kalla Fakta men det finns också många positiva sidor hos Jonas Reinholdsson". Ett svar som är i linje med jag väntade mig - att man öppet erkänner att det är ett stort misstag att vi anlitat Reinholdsson och be om ursäkt för det hade inte jag väntat mig i alla fall...
Tänk om handikapprörelsen kunde anordna demonstrationer inte bara i Jönköping utan i ALLA kommuner som anlitar Jonas Reinholdsson. Då hade nog kommunerna runt om i landet börjat tänka till ordentligt.

Jonas Reinholdsson må ha en förfärlig människosyn men det är också viktigt och komma ihåg att det finns många likasinnade som åker runt i landet och tjänar grova pengar på att lära kommunala handläggare att vara så "jävliga som möjligt" mot handikappade. I vår fortsatta kamp är det därför viktigt att vi inte fixerar oss enbart på Reinholdsson och KommunLex.

Ett, enligt mig ännu värre exempel är en person vid namn Margareta Bankel Persborn som jag skrivit om tidigare och som äger konsultföretaget Paragrafen M Bankel. Denna person anser bland mycket annat att olika LSS insatser (finns 10 st. totalt) beviljas alltför "generöst" och personer som är "dumma i huvudet" inte ska ha personlig assistans överhuvudtaget. Samma sak gäller personer med fysiska funktionsnedsättningar som behöver hjälp dygnet runt.


SÄGER MAN NEJ TILL LSS SÅ FÖRNEKAR MAN ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar