fredag 6 november 2015

Aftonbladet intervjuar Vilhelm Ekensteen och mer missförhållanden

Jag vädjar till regeringen att inte betala tragedier med tragedier



Vilhelm Ekensteen - Ifa - s ordförande


Citatet är hämtat från en intervju med Aftonbladet som gjordes nyligen. Där uttrycker Vilhelm stor oro vad som kommer hända med assistansreformen om regeringen gör allvar av Magdalena Anderssons utspel. I intervjun säger Vilhelm bland annat följande:

"Det skulle få katastrofala konsekvenser för enskilda människor. För de med assistansbehov handlar det om elementära saker som att komma upp på morgonen, gå på toaletten och få kläder på sig så man slipper sitta i mysbyxor hela dagen"

Vilhelm berättar vidare att han inte förstår hur regeringen tänker. Kanske är det så att Ifa - s ordförande inte vill reta upp politikerna med ett för starkt uttalande. I en egen blogg har man emellertid större utrymme att "tala klarspråk" och det tänker jag göra här.

Vi måste se på verkligheten som den är - hård, kall och cynisk. En värld där en rättighetslag väger mycket lätt när den ställs mot PENGAR och samhällskrafter som inte prioriterar vår rätt att leva som andra. Att Magdalena Andersson lanserar förslaget beror framförallt på följande:

·  Assistansreformen anses vara för "dyr" - d v s vår rätt till självbestämmande. Att reformen har skapat uppemot 100 000 arbetstillfällen och därmed förmodligen är en vinstaffär för staten ,jämfört med om assistenterna varit arbetslösa istället, spelar ingen roll.

·  Man vill en gång för alla sätta ner foten - nu får det inte kosta mer, punkt slut!

·  Det har kommit en oväntad stor extrautgift i form av det stora flyktingmottagandet. 
Regeringen måste nästa år hålla sig under budgettaket vilket innebär besparingar.

·  Skattehöjningar anses inte vara en rimlig väg eller åtgärder att minska skattefusk mm för att få in mer pengar.

·  En utgift som inte är prioriterad blir lätt ett "offer" för besparingar. I välfärden finns f.ö. inga "heliga kor" när staten ska spara pengar.



* Nu börjar också effekterna av domen i somras från HFD att märkas. Domen som säger att det femte grundläggande behovet bara avser personer med psykiska funktionsnedsättningar. Här är ett exempel som GP skrev om nyligen:

Elias Kowar är sex år och var beviljad assistans främst p g a stora andningsproblem. Elias sätter också lätt i halsen och behöver då omedelbart hjälp. På natten sover Elias med en syrgasmask för att säkerställa att han får tillräckligt med luft under sömnen. En assistent vakar över honom under natten för att inget ska gå fel med andningsutrustningen.

Elias föräldrar har emellertid fått besked från Försäkringskassan - all assistans dras in från årsskiftet! Elias anses inte längre vara berättigad till PA för att hans hjälpbehov   är inget grundläggande behov längre...Familjens tillvaro vänds därmed upp och ner.

.Risken är mycket stor att det framöver kommer många fall som Elias. GP har pratat med jurister som beräknar att den nya tolkningen av det femte behovet kommer att leda till att hundratals personer förlorar assistansen. För några månader sedan pratade jag med en av mina vänner i Jönköping om domen som var mycket orolig inför framtiden - Personer kommer att dö.

Vad säger FK själva då? Man konstaterar mycket kyligt att domen visar att vi varit för "generösa"... Den typen av kommentarer känns riktigt obehagliga.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar