måndag 4 november 2019

Dags för en ny runda med påstådd skyhög kriminalitet i assistansbranschen


Om de nu VET att det är så många bedragare - varför sätter de inte dit dem då?

Anna Barsk Holmbom

Citatet ovan är hämtat från Anna Barsk-Holmboms blogg som publicerades efter att Försäkringskassan presenterade nya uppgifter om kriminalitet i assistansbranschen. Enligt FK är upp till 10 % av assistansbolag mer eller mindre kriminella. Några bevis presenteras givetvis inte, så Annas fråga är högst berättigad. Om nu kriminaliteten härjar vilt varför är det så få som åtalas? Visst finns det kriminalitet och den ska både fördömas och bekämpas som all annan kriminalitet i välfärden.  Och jag påpekar en gång till – jag diskuterar gärna med myndigheterna hur vi ska få bort den kriminalitet som ändå finns – men det får inte legitimera allmänna försämringar av rätten till personlig assistans. Att så få verkligen åtalas visar ändå tycker jag att alla uppgifter som presenterats angående omfattningen är mycket starkt överdrivna.
Hur definierar FK kriminalitet i sin statistik, det vet vi inte? Det är klart, att räknar man alla tidrapporter som inte godkänts eller kommit för sent, försenade inbetalningar till skatteverket som kriminalitet så har många assistansberättigade och anordnare varit ”kriminella” men i de allra flesta fall utan någon som helst avsikt. Av egen erfarenhet vet jag hur FK vänder på varje sandkorn de kan hitta för att inte godkänna tidrapporter och därmed stoppa utbetalningen. Minsta fel, hur bagatellartade de än är så kommer inga pengar.


Det mest sorgliga av allt är att det som kallas rättssäkerhet och i normala fall omfamnas av alla gäller inte oss. Man är oskyldig till motsatsen bevisats är ett grundfundament i en rättsstat. Vi däremot stämplas allihop som en samling potentiella bedragare som parasiterar på skattebetalarnas pengar utan att några bevis finns. Så rättssäkerhet– glöm att det gäller oss…

Varför presenteras de här uppgifterna när regeringen precis presenterat ett lagförslag som i sin helhet är förödande? Tja, man är ju luttrad vid det här laget, angreppen mot vår rättighetslag senaste 5-6 åren har varit så många att jag har tappat räkningen sedan lång tid tillbaka. Utan konkreta bevis blir ändå min känsla att det finns ett nära samband mellan de nya uppgifterna från FK om påstådd kriminalitet och lagförslaget.

Regeringen är hårt trängd, dels all kritik mot den ständiga underfinansieringen av assistansreformen och så lagförslaget som en enig funktionsrättsrörelse förkastar. Anledningen är ju som bekant att man styckar upp de grundläggande behoven än mer och dessutom vill permanenta 2009 års tolkning av vad som är ett grundläggande behov. Resultatet blir en förödande urholkning för det stora flertalet som blir mycket svår att återställa. Regeringen gör här ändå ett försök att skapa ”legitimitet” för besparingarna hos allmänheten genom att köra en ”ny drive” med desinformation/propaganda. Hittills emellertid i mycket mildare skala än under Åsa Regnérs mörka tid som ansvarig.

Jag är emellertid ganska säker på att regeringen får ge sig även denna gång, till finansdepartementets stora besvikelse får vika sig. Motståndet är för stort, de vågar inte, om inte annat p.g.a. oerhörda trovärdighetsproblem och den debatt som skulle följa för S som funkisfientligt parti och partiet som ”värnar välfärden för alla”.

Assistanskoll rapporterade förra veckan att regeringen håller på att rapportera till FN hur Sverige lever upp till Funktionsrätt konventionens artiklar för tidsperioden 2014-2018. När det gäller personlig assistans skriver regeringen att visserligen har antalet personer som är beviljade statlig assistansersättning sjunkit från 16015 personer till 14596 personer i nutid. Detta verkar emellertid inte vara något bekymmer för regeringen som dessutom hänvisar till lagförslaget om andning och sondmatning och kommande utredning om föräldraansvar, tillsyn och egenvård.
Regeringen är alltså nöjd med läget och anser sig uppfylla konventionen artikel 19 med motiveringen att "Sverige ligger bra till internationellt"... I en internationell jämförelse stämmer det så klart men regeringen behöver tydligen påminnas om att:
Sverige har åtagit sig att följa konventionen fullt ut. Att låta flera tusen personer förlora assistansersättningen är helt oförenligt med hur konventionen är utformad. D v s det är ett allvarligt brott mot konventionen. Och det är faktiskt helt oförenligt med konventionen att i nya LSS planera att skriva in definitionen av grundläggande behov enligt domen 2009, en dom som på en rad sätt bryter både mot konventionen och intentionerna i LSS.

I min kommande krönika för Assistanskoll kommer jag utveckla detta lite mer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar