måndag 8 februari 2016

Det är stor skillnad på goda och skäliga levnadsvillkor

Först av allt. Är mycket nöjd själv med VIMPA - s uttalande angående regleringsbrevet från regeringen till Försäkringskassan som är ett frontalangrepp mot den personliga assistansen. Tycker att vi fick fram hur horribelt huvuddirektivet är. Vi har även mailat till Socialdepartementet, ministrar Åsa Regnér och Annika Strandhäll samt Försäkringskassans huvudkontor. DN, Expressen, Aftonbladet och SVD har också fått uttalande. Senare idag kommer uttalandet även att skickas till lokalmedia i Jönköpings län. Uttalandet kan ni läsa i länken nedan.




Nu går vi vidare till dagens huvudämne som är kopplat till regleringsbrevet.


Den enskilde skall genom insatserna tillförsäkras goda levnadsvillkor. Insatserna skall vara varaktiga och samordnade. De skall anpassas till mottagarens individuella behov samt utformas så att de är lätt tillgängliga för de personer som behöver dem och stärker deras förmåga att leva ett självständigt liv.

LSS § 7 , 2 st

När LSS trädde i kraft rådde åtminstone ganska stor enighet i Sverige om att den hjälp som erbjöds genom SoL (Socialtjänstlagen) inte var tillräcklig. Förutom att den inte förverkligade självbestämmandet och tillämpningen skiljde sig åt mycket i landet var/är ambitionerna i SoL mycket lägre. I SoL talar man inte om goda levnadsvillkor, utan skäliga levnadsvillkor. Alltså medan LSS säger att vi ska kunna leva samma liv som "medelsvensson"  säger SoL att man ska ha tak över huvudet, mat på bordet, kläder på kroppen men inte så mycket mer.

För att verkligen uppmärksamma våra politiker och byråkrater på att det är stor skillnad i ambitionsnivån i LSS och SoL skrev FUB för några år sedan följande i Reclaim LSS bloggen:

Ett sätt att få att få en fördjupad förståelse för de båda orden och deras innebörd är att titta på de synonymer som finns till respektive ord. I Synonymordboken anges följande synonymer:
Skälig: billig, rättvis, befogad, berättigad, rimlig, resonlig, hovsam, lagom, måttlig, resonabel, moderat, tillräcklig, förnuftig, giltig, adekvat

God: bra, utmärkt, värdefull, riktig, oklanderlig, felfri, solid, gedigen, äkta, rejäl, förträfflig, förstklassig, prima, förmånlig, fördelaktig, gynnsam, fin, inbringande, inkomstbringande, lukrativ, säker, betydlig, betydande, riklig, rågad, redig, ansenlig, rundlig, styv.

Det borde därmed inte råda minsta tvivel för någon att ambitionerna i LSS är mycket högre än i SoL - gäller samtliga 10 LSS insatser. Likväl finns det utspel från byråkrater och kommuner som försöker göra gällande att så är inte fallet. Även jurister som anlitas av kommunerna tycker likadant. Margareta Bankel-Persborn är en "kollega" till ökände juristen Jonas Reinholdsson har sagt följande i en föreläsning för kommuner om LSS kontra SoL:

"Goda och skäliga levnadsvillkor är lika och att man återfinner goda levnadsvillkor i den gamla omsorgslagen, förstår inte varför man propsar på att LSS skulle vara en bättre lagstiftning än SoL".
 Om personer som behöver personlig assistans under natten har samma person sagt följande:

"Kan man bo i ett ordinärt boende om man har så stora behov att man till och med behöver en personlig assistent som sover hemma hos den assistansberättigade under natten. Det kan ju inte vara riktigt..."   Läs mer i länken nedan från ett äldre blogginlägg


Något som borde vara självklart för alla berörda parter att LSS är en mycket bättre lag med högre ambitionsnivå  än SoL är därmed  bistert nog långt ifrå någon självklarhet. Och vad som är ännu allvarligare  är att det kommer allt fler signaler om att man vill göra så stora ändringar i tillämpningen av LSS att om det (gud förbjude) går igenom kommer rättighetslagen LSS att urholkas så mycket att ingenting kommer finnas kvar av de ursprungliga intentionerna, vi kommer att i praktiken återvända till 60-70-talet. Vi ser denna mycket oroväckande utveckling t.ex. när:

·   Inspektionen för socialförsäkringar (ISF) vill införa ICF-mallen i behovsbedömningarna som ska avgöra vad som är "goda levnadsvillkor"

·  När jurister från SKL (Sveriges kommuner och landsting) tycker det är ett "problem" att definitionen av goda levnadsvillkor är så "vag".

·  Försäkringskassan antyder att man måste "strama åt" bedömningen av det som kallas övriga hjälpbehov.

·  När regeringen ger skriftliga direktiv till Försäkringskassan att "bryta ökningen i antalet assistanstimmar". 

Alla politiker som menar allvar (tack och lov finns det fortfarande riksdagspartier som tar LSS på allvar) med att värna LSS borde gemensamt ta avstånd från alla dessa förslag och utspel. De är nämligen helt oförenliga med LSS ursprungliga intentioner så som de faktiskt även år 2016 formuleras i lagen.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar