torsdag 7 maj 2015

Det s.k. Hässleholmsförsöket är djupt oetiskt och förmodligen även olagligt

Jag tycker att det känns konstigt, detta är ju något medfött, och inget jag plötsligt upptäckt att jag har. Jag borde inte ha behövt vara där, det går liksom inte att fuska med det här.

Ahmed Baticha - CP- skadad Malmö bo


Ahmed Baticha är 20 år gammal, är CP-skadad och har ett omfattande behov av hjälp och stöd för att klara den vardagliga livsföringen. När man läser om hans situation i Sydsvenskan slår det mig att hans funktionsvariationer i stort sett verkar identiska med mina egna. Ändå tillhör Ahmed den växande skara personer som fått problem när han sökt personlig assistans, detta trots att det finns dokumentation sedan födseln på att han har en CP-skada med ett omfattande hjälpbehov.

När han sökte personlig assistans nådde Ahmed  efter överklagningar bara upp i drygt 18 timmar/vecka i grundläggande behov = avslag från F.K. Efter många turer blev Ahmed beviljad personlig assistans men på vägen blev han rejält förnedrad. Trots att hans hjälpbehov enligt alla tidigare läkareutlåtande är livslånga ville Malmö kommun ha ett intyg som bevisade  "det inte var en tillfällig sjukdom av övergående natur".

Men förnedringen upphörde inte där, Försäkringskassan gjorde nu en ny utredning på sjukhuset i Hässleholm där personer ur olika professioner undersökte Ahmed under en 27 timmars period för att "en gång för alla klargöra hjälpbehoven". Ahmed hade gjort liknande undersökningar många gånger innan, vad han inte informerats om att han var deltagare i ett försöksprojekt, kallat Hässleholmsförsöket - vad är då "Hässleholmsförsöket" för något?

Det är ett försöksprojekt som bedrivs i samarbete mellan Region Skåne och Försäkringskassan, själva undersökningarna genomförs av ett privat företag, Bemce. Försäkringskassan väljer ut vilka som ska undersökas - f.n. är det "Unga vuxna med aktivitetsersättning och personer med komplex sjukdomsbild som ansökt om assistansersättning".

Det f dolda syftet med projektet är emellertid inte att göra heltäckande utredningar utan att undersöka om personerna som söker assistans inte "simulerar eller överdriver sina hjälpbehov". Jag är luttrad vid det här laget men det här går bara för långt. Det är djupt upprörande att staten är med i ett projekt där man antar att personen ifråga simulerar, inte att hen faktiskt behöver hjälp för att leva ett självständigt liv.

Bortsett från den rent etiska dimensionen ifrågasätter jag starkt att den här typen av verksamhet är laglig. Enligt mig bryter den mot en rad paragrafer i Regeringsformen, LSS och FN konventionen om MR för personer med funktionsnedsättningar och förmodligen en del andra lagar med. Vad säger FK själva då? I ett skriftligt uttalande försvarar man föga överraskande projektet och skriver bland annat följande:

Försäkringskassans viktigaste uppdrag är att rätt person ska få rätt ersättning och säkerställa att den person som vänder sig till oss ska få den hjälp han eller hon har rätt till.

I Försäkringskassans uppdrag ingår att fatta rättsäkra beslut med hög kvalitet. För att kunna fullfölja detta behövs kompletta underlag. I vissa fall när ansökningar görs, saknas kompletta medicinska underlag vilket kan leda till att en individ inte får den hjälp som den är berättigad till.


Låter fint på pappret, alla ska få den hjälp man behöver men under den fina fasaden döljer sig något riktigt obehagligt. Är det här bara början - ska alla som söker PA i framtiden utsättas för liknande undersökningar?  Jakt på simulanter (som är ytterst få) döljs med att man ska få "så bra utredningsmaterial som möjligt". Resonerar man på det sättet innebär det i förlängningen att alla tänkbara medel ska vara tillåtna för att komma åt ett mycket litet antal bedragare. Och vi som berörs ska minsann snällt få finna oss i att utsättas för de mest kränkande undersökningar utan att gnälla för att få FK ska få bra utredningar, inofficiellt komma åt ett mycket litet antal bedragare. Frivilligt? Det är lika lite frivilligt som när arbetsterapeuter granskar folk i duschen för att bedöma hjälpbehoven.

Jag vägrar att bli betraktad som en simulant av samhället, ett samhälle där alla de som behöver hjälp för att leva ett liv som andra betraktas som möjliga simulanter är inget samhälle jag vill ha. Expressen fortsätter också sitt drev mot assistansreformen, läs länk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar