fredag 17 mars 2017

Justitieminister Morgan Johansson: ”Beredd att gå nästan hur långt som helst”



Rubrikens granska drastiska uttalande gjorde justitieministern i samband med en intervju i Svenska Dagbladet för drygt en vecka sedan. SVD har ju publicerat en rad reportage där tidningen granskat kriminalitet i assistansbranschen. En sörja som även inkluderar insiderjobb på Försäkringskassan. Ministern säger bland annat följande:


– Vi såg ju att det fanns ett problem här. Det var därför som jag tillsatte en utredning om hur vi ska stoppa välfärdsbrotten. Det jag har hört är att det kommer komma förslag om hur dessa brott ska utredas effektivare. När man ser hur det ser ut kan jag säga att jag är beredd att gå nästan hur långt som helst när det kommer till att stävja detta.


Alla vet min inställning generellt när det gäller fusk/kriminalitet. Kriminalitetens omfattning överdrivs rejält av våra motståndare men den är tillräckligt omfattande för att vara ett problem som måste tas på största allvar. Det är verkligen inte OK att kriminella skor sig på vår rättighetslag. Dessutom slår den stenhårt mot vår grupp. Vi måste också komma med egna förslag för att få bort fusket och kriminaliteten


Nu rapporterar också SVD att terroristforskaren Magnus Ranstorp som ofta syns och hörs i TV och radio att det finns exempel kriminella individer som startat assistansbolag som finansierat deltagande i IS/Deash förfärliga krig i Mellanöstern.


I rapporten nämns att även andra delar av Socialförsäkringssystemet använts för att finansiera deltagande i terrorkrig, bland annat Föräldraförsäkringen. Jag tror verkligen inte att detta är något utbrett men även om en enda person använt assistanspengar för att bli terrorist är det totalt oacceptabelt. Magnus Ranstorp:




Det visar att det är viktigt att det finns kontrollmekanismer som gör att detta inte sker och att individer inte råkar illa ut. Det är en personlig tragedi när pengarna inte går till personer med behov. Man måste skärpa rutinerna för det är mycket pengar som försvinner på det här sättet.


Därmed är vi tillbaka på frågan om kontroller som ingen person i rörelsen kan ducka ifrån. Firma Löfvén - Andersson - Regnér ser detta givetvis som en möjlighet som att slå ner ännu hårdare på vår rättighetslag. Låt mig då slå fast några saker:




  • ·  
    ·         Staten hittar ingen bedragare eller terrorist med att trappa upp jakten på timmar, minuter eller t.om sekunder runt oss.


  • ·         När det gäller ökade kontroller måste mer energi läggas på kontrollen runt anordnaren. En bakgrundskontroll på alla som vill starta ett assistansbolag måste bli en självklarhet, likaså Kollektivavtal. Tyvärr måste även alla seriösa anordnare finna sig i att kontrollerna ökar.

  • ·         Ökade kontroller ska inte bara gälla assistansbolag utan alla aktörer i den skattefinansierade välfärden.


  • ·         Försäkringskassans egna rutiner och kontrollsystem måste skärpas också och det kraftigt. Lika oacceptabelt som det är att assistanspengar kanske finansierat terrorism så är det oförsvarbart att FK läcker som ett såll när det gäller sekretessbelagda uppgifter och att det av allt och döma är ganska lätt för kriminella individer att lura systemet.
  •     Försäkringskassans egna rutiner och kontrollsystem måste skärpas också och det kraftigt. Lika oacceptabelt som det är att assistanspengar kanske finansierat terrorism så är det oförsvarbart att FK läcker som ett såll när det gäller sekretessbelagda uppgifter och att det av allt och döma är ganska lätt för kriminella individer att lura systemet.

    •  Och så självfallet - samarbete och mer samarbete mellan berörda myndigheter.




Det kommer bli ökade kontroller runt oss. Viss ökad kontroll accepterar jag men vi måste också få ett reellt inflytande hur kontrollerna utformas. Får staten ensam rätt på att utforma dessa kontroller är sannolikheten mycket stor att de slår mycket hårdare mot oss än kriminella.



 Kontroller som innebär inskränkningar av självbestämmandet, möjligheten att leva som vi vill eller välja assistenter för att komma åt kriminella är inte acceptabla. För några veckor sedan deltog jag i ett STIL möte i Jönköping där vi bland annat diskuterade STIL-s påverkansarbete i LSS utredningen. Jag tog upp min syn på hur STIL och övriga brukarrörelsen ska agera. Vi måste noga gå igenom olika scenarier och tänkbara förslag på kontroller eller allmänna försämringar. Sen måste vi bocka av sådant som anses acceptabelt men säga blankt nej till sådant som urholkar lagens intentioner. STIL-s representanter höll med.



*
En fråga som man ofta stöter på i olika Facebookgrupper är varför är det så mycket fokus på just i assistansen, det förekommer ju fusk och kriminalitet i andra delar av välfärdssektorn med? Jag är så gott som helt säker på att svaret är både enkelt och sorgligt. Vi med personlig assistans är en liten och resurssvag grupp i samhället, därmed blir det lätt och politiskt ganska ofarligt att angripa assistansreformen. Om vi tar t.ex. Vab ersättningen till föräldrarna så vet vi att det förekommer en del fusk.


Politikernas intresse för att komma åt det fusket är emellertid oerhört långt från oron när det gäller pengar som hamnar fel i assistansersättningen. Föräldrar är emellertid en stor och resursstark grupp. I kampen om att locka väljare är det ingen grupp son något parti vill göra sig ovän med, det politiska priset blir mycket högre. Samma sak gäller det fusk som finns i bland annat ROT och RUT sektorn. Ingen politiker med siktet inställt på Rosenbad vill bråka och/eller ifrågasätta moralen hos resursstarka villa och bostadsrättsägare.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar