torsdag 22 januari 2015

Det har varit några jobbiga veckor men även bra respons från Handikapprörelsen

Det är många timmar man lägger ner på att försvara assistansreformen och LSS mot såväl allmänna försämringar som påhopp från okunniga "proffstyckare" och journalister. Och de senaste veckorna har varit riktigt tuffa. Först hade vi Ekots reportageserie som med rätta orsakat ett ramaskri i rörelsen och parallellt drev Jönköpingsposten på hemmaplan en liknande granskning. Men inte nog  med det, Dagens Arena var uppenbarligen sugna på att "hoppa på drevet" också och smällde på med en stor ledareartikel som fortsatte på samma tema. Och då kände jag verkligen - jag orkade inte bli förbannad en gång till. Jag var trött efter ett långt möte dagen innan och orkade verkligen inte uppbåda någon energi alls för att bemöta det. Jag tror att många kände likadant.


På en facebook grupp har jag fått frågan på vilket sätt Dagens Arena bidraget till drevet? Mitt svar är att alla tidningar och debattörer som använder Billumutredningen från 2012 som "bevis" på att upp till 15 % av kostnaden beror på kriminalitet och oegentligheter, alla som kritiserar kostnaden utan att nämna ett ord om alternativ och om de i så fall uppfyller FN-s "handikapp konvention" bidrar till drevet. Detta gjorde Dagens Arena som därmed gör man en lång rad tidningar sällskap som utan bevis framställer personlig assistans som en verksamhet där kriminaliteten härjar vilt.


På den positiva sidan har man kunnat läsa flera mycket bra debattartiklar som bemöter Ekots synnerligen bristfälliga "granskning". Här är några exempel:


I Dagens omsorg skrev Anders Westgerd verksamhetsledare i Kooperativet GIL - Göteborgskooperativet för Independent living bland annat följande:

Men det känns ruskigt obekvämt att Linda Evereus och Karin Wettre på Sveriges Radio, som gjort många av inslagen som sänts de senaste dagarna, inte kan släppa sin uppfattning om att personlig assistans är vård i hemmet. Att felaktigt beskriva assistansreformen som en vårdreform är detsamma som att cementera fördomar.

Wettre och Evereus vill i sina intervjuer pressa fram ett erkännande om att fler oanmälda inspektioner från till exempel IVO är rimligt. De verkar sakna förmågan att se att det blir en absurd situation för den assistansberättigade, att på grund av nyttjandet av en samhällsfunktion också göra sig beredd på att när som helst granskas med personliga oannonserade nedslag av kontrollmyndighet i sin vardag. Vilken annan medborgare lever under sådana premisser?Jonas Franksson, talesperson STIL skriver i Aftonbladet följande:

Vi på STIL var en av de drivande krafterna bakom LSS, den lag som ger rätt till personlig assistans. Tack vare den fick vi makten över våra liv. Vi fick möjlighet att flytta till egen bostad, börja studera, arbeta och skaffa familj. Det är en av de största jämlikhetsrevolutionerna i den svenska demokratins historia.

Ekots journalister vill se ökad kontroll via oanmälda hembesök, utan att reflektera över rätten till personlig integritet för den överväldigande majoritet som inte fuskar. Den som använder en samhällsservice ska inte tvingas vara beredd på oannonserade besök från en myndighet i sin vardag.


Ekochefen Anne Lagercrantz har svarat på STILS - s artikel och försvarar allt utom ordvalet vård som man "beklagar". Ett svar som knappast imponerar på någon berörd person...De senaste veckorna har med allt för stor tydlighet visat hur stor okunskapen hos journalisterna är både vad gäller personlig assistans och funkisfrågor i största allmänhet. Att Ekot uppenbart inte är medvetna om att jämställa personlig assistans med vilken vårdverksamhet som helst är "ett rött skynke" för brukarrörelsen som vi anser är mycket nedvärderande visar redan där på hur stor okunskapen är. Tyvärr var det inte sista gången liknande reportage kommer att göras. Vi måste hålla ihop när kostnaden  för vår självklara rätt att leva ett liv som alla andra ständigt ställs mot allt från äldrevård till försvaret.

Till sommaren blir det en ny resa till Almedalen - ser redan fram emot det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar