måndag 3 april 2017

Snart håller Socialdemokraterna en ny partikongress

Det här blogginlägget kommer återigen att rikta stark kritik mot hur S-MP regeringen hanterar vår rättighetslag. Alla de socialdemokrater och även miljöpartister som inte ställer upp på den politiken ska inte känna sig ifrågasatta här när det gäller människosyn och engagemang för allas lika värde.

Snart håller Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti en ny partikongress. Sedan segern i riksdagsvalet 1932 har SAP styrt Sverige i totalt 68 år av 85 möjliga, oftast ensamma. Partiet styrde Sverige under den tid då välfärdsstaten byggdes upp, en välfärdsstat som partiet är mäkta stolt över att ha byggt upp och som jag själv anser vi ska värna. För vår del släpade emellertid utvecklingen efter och rättighetslagen LSS som är den troligen största frihets och demokratireformen som införts efter den allmänna rösträtten. Den infördes av en borgerlig regering, mitt i en djup lågkonjunktur.


I SAP-s partiprogram är partiet noga med att påpeka det självklara att alla människor är lika mycket värda och att välfärden ska komma alla till del. Inför kongressen har partiet publicerat ett stort dokument – En välfärd för alla, Trygghet i vår tid. Låter vackert men gäller det verkligen alla? Det mycket trista svaret är svaret uppenbart nej, åtminstone inte på regeringsnivå. Den nuvarande S regeringen (med Miljöpartiet som medhjälpare) för den mest destruktiva politiken en regering fört mot oss sedan LSS trädde i kraft. Visst, det var sannerligen inte guld och gröna skogar under alliansregeringen heller. Trion Fredrik Reinfeldt- Anders Borg-Maria Larsson spred visserligen floskler runt sig men det var aldrig fråga om en ren propaganda, systematisk smutskastning av assistansreformen eller sätta olika LSS insatser emot varandra.

Åsa Regnér upprepar gång på gång att vi värnar visst lagen. Det ekar minst sagt ihåligt. Om regeringen haft ett genuint intresse av att värna lagen hade man inte publicerat direktiv till en utredning som:

  • ·         Sätter olika LSS insatser emot varandra
  • ·         Bara pratar om kostnader som är för höga
  • ·         Som inte ser assistansreformens demokratiska värden och en fantastisk jämlikhetsreform
  • ·         Som inte ska analysera alternativa kostnader

Kriminella assistansanordnare? Visst finns de och de ska bort, punkt. Men om regeringen verkligen sett kriminella anordnare som det största problemet hade det funnits klara direktiv i utredningen hur vi ska komma åt dem. Några sådana direktiv har inte jag hittat i alla fall. Det är kostnaden som är för hög, d v s kostnaden för vår rätt till självbestämmande och goda levnadsvillkor enligt LSS.
Hur får S-MP regeringen ihop de destruktiva direktiven med ambitionerna i ovannämnda dokument? Sanningen är givetvis att det inte går ihop alls. Sen må Åsa upprepa hur många gånger hon vill att ”vi värnar verkligen reformen”, det saknar trovärdighet…

Mitt förtroende för regeringen är kört i botten men på lokal nivå finns det ändå positiva tecken i partiet som säger sig värna de utsatta. Inför partikongressen framgår det i en välfärd att lita på att det finns ett stort antal motioner som vill se en humanare bedömning av insatsen personlig assistans. Det kan inte upprepas för många gånger de människorna ska vi inte demonisera, de är faktiskt viktiga allierade.

På lördag äger det rum en ny manifestation i Göteborg för att försvara den personliga assistansen och LSS, platsen är Gustaf Adolfs torg 13.00 -14.00. Facebookadressen till eventet för mer information ser ni nedan.



I morgon blir det resa till Göteborg och besök på Leva & Fungera mässan. Berättar om besöket i bloggen senare i veckan.




Stefan Löven har i egenskap av regeringschef det yttersta ansvaret för nedmonteringen av vår rättighetslag. Nyligen var frågan om assistansen uppe i riksdagen igen. När Stefan Löven skulle kommentera att 80 % fick avslag på nyansökningar 2016 blev svaret mycket nonchalant och respektlöst mot de som drabbas:
 "majoriteten av dem som söker på nytt får det beviljat"

I övrigt var det regeringen numer välkända mantran och kriminella som berikar sig, assistanspengar som göder jurister och så vidare.

Herr statsminister. Vilken statistik hänvisar du då till.? Själv har jag plöjt igenom mycket statistik på Assistanskoll och inte hittat något som bekräftar det. Och de som ändå inte får assistans, vad ska hända med dem? Ska inte alla med i socialdemokratins samhällsbygge?
Har statsministerns ens läst om kvinnan som avled på en toalett, om Nora Eklöv som inte kan jobba som generalsekreterare hos Unga Rörelsehindrade, om lilla Selma som inte får någon PA? Eller har han gett Magdalena Anderson så fria händer att hon styr den ekonomiska politiken utan ens, att formellt sett hennes chef statsministern har några synpunkter alls? Mycket tyder på att sanningen tyvärr ligger nära det sistnämnda.

Som  socialdemokraterna riks menar allvar med att välfärden ska omfatta alla måste besparingshysterin mot assistansreformen upphöra omgående och direktiven till LSS utredningen skrivas om. Dessvärre känns det mycket avlägset.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar