fredag 10 april 2015

Regeringen ska tillsätta ny utredning om personlig assistans 2016

Nästa år kommer återigen en utredning tillsättas om personlig assistans. Detta bland annat som en följd av brukarrörelsens hårda kritik mot ISF-s utredning 2014. Den här gången ska man ta ett "helhetsgrepp" om assistansreformen", d v s många frågor kommer att belysas. Nyligen intervjuade Assistanskoll Guy Lööw, företrädare för Socialdepartementet angående vad utredningen kommer handla om. Här är följer en uppräkning av de viktigaste punkterna:

·  Brukarrörelsen kommer att vara delaktig för att kunna komma med viktiga synpunkter.

·   Man kommer att utreda en ändring av den välkända § 9a i LSS som räknar upp de grundläggande behoven - personlig hygien, av/på klädning, måltider, kommunikation och ingående kunskap av brukaren.

·   Framtida Finansiering av assistansen där det verkar finnas en ambition att seriösa anordnare ska gynnas.

·   Minuträkningen vid bedömningen av de grundläggande behoven.

·   När det gäller "slutprodukten" vill regeringen ha så bred majoritet som möjligt i riksdagen när beslut fattas.


Vad ska man säga om detta?


Positivt är att regeringen eftersträvar en så bred majoritet som möjligt i riksdagen. Det är ju absolut nödvändigt om det ska bli stabilitet. Det är också positivt att man öppnar för en ändring av LSS §9a. Ni som följer den här bloggen vet att jag anser att det inte räcker med än ändring av LSS §9a men det är ändå där måste man ändå för att långsiktigt säkra intentionerna.

Samtidigt frågar sig säkert många - borde inte den personliga assistansen vara färdigutredd vid det här laget? Borde inte finnas underlag nog för att fatta beslut? Jag förstår detta och jag är själv trött på alla utredningar. Som läget är nu med ett otal utredningar som fokuserat på besparingar är det ändå ofrånkomligt att det blir ytterligare en utredning.

 Det finns  all anledning och kritisera att regeringen inte verkar ha någon brådska. Klara förslag till beslut om som förhoppningsvis går i rätt riktning dröjer fram till hösten 2018, d v s när nästa riksdagsval sker. De tusentals personer som helt eller delvis fått assistansen indragen kan därmed inte förvänta sig några förbättringar de närmaste åren. Ingenting sägs heller  om några ambitioner från regeringen om att ta bort 65 års gränsen för att kunna bli beviljad personlig assistans.

I en intervjun med Assistanskoll fick Guy Lööw en fråga om det finns ett tak på hur mycket assistansen får kosta. Svaret blev det här:

Ingen riksdag eller regering kan säga att resurserna är obegränsade. Någonstans finns det en gräns, men jag kan inte svara på var den ligger. Det måste vara en nivå där allmänheten kan förstå att vi måste ha de här kostnaderna. Men vi har inte talat om en absolut gräns här, vi har sagt att de här behoven finns och att kostnaderna ska tillgodoses, oavsett vad det kostar. Den principen har varit viktig när vi byggt upp assistansen, säger Guy Lööv.

Jag tolkar svaret som att man öppnar för en gräns där staten säger stopp - så här mycket är vi beredda att betala även om man poängterar att behoven ska styra och ingen har pratat om vad den gränsen ligger. Vi i brukarrörelsen måste således även fortsättningsvis trycka på att det är behoven som ska styra, att assistansen och de andra LSS insatserna är en rättighet, inte en "fin förmån" som många politiker uttrycker det. För egen del är jag emellertid inte rädd att prata ekonomi med politikerna under förutsättning att:

Diskussionen handlar om hur vi ska skaka fram pengar så att det räcker till allas behov - sjukvården, skolan, äldreomsorgen etcetera är lika viktig som personlig assistans och LSS. Alla diskussioner som handlar om hur man ska skära ner på utgifterna p g a "kostnadsexplosion" för personlig assistans och LSS  mm avböjer jag bestämt.




Expressen har gjort det igen. I dag har man publicerat ett nytt påhopp där både pensionärer och handikappade sägs "kräva för mycket" och där olika grupper ställs mot varandra. Kommer att kommentera närmare nästa blogginlägg på måndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar