torsdag 20 februari 2014

Kampen i domstolarna förs inte på rättvisa villkor

Det finns nog inte en enda person med stora funktionsnedsättningar och anhöriga som  aldrig bråkat med myndigheter när man inte fått det stöd från samhället som man egentligen har rätt till. Detta gäller givetvis inte bara personlig assistans, utan allting som på något sätt är kopplat till funktionsnedsättningen. För att ta några exempel utanför alla insatser inom ramen för LSS - färdtjänsttillstånd, aktivitetsstöd,  tillstånd att parkera på handikapplatser...   Jag har all assistans jag behöver men jag kan försäkra att det under årens lopp varit många bråk med myndighetssverige.


I dagens Sverige får Förvaltningsdomstolarna ta emot en strid ström med överklaganden från människor sim inte beviljats eller fråntagits personlig assistans eller andra LSS insatser. Ett viktigt fundament i en demokrati är att rättsprocesserna ska vara rättssäkra. Det är visserligen sant att man har rätt att överklaga beslut men i praktiken finns stora orättvisor inbyggda i systemet. FUB har tagit upp ämnet i sin utmärkta Reclaim LSS blogg men på det stora hela är det ganska tyst från rörelsen. I senaste numret av Neuroförbundets medlemstidning Reflex ger man tips på vad man ska tänka på vid överklagan Bra tips men goda råd till medlemmarna räcker inte på långa vägar för att utjämna de ojämna förutsättningarna.


De svenska myndigheterna har ju helt andra resurser att försvara sig vid en rättsprocess än vad en genomsnittlig svensk har. Hur många av oss har juridisk utbildning t.ex.? Hur stort är mörkertalet över de som vill överklaga men inte orkar? För egen del har min mamma pluggat juridik och vet hur man ska formulera sig och trycka på de juridiska detaljerna  vid en överklagan.  Vissa assistansanordnare har anställda jurister eller samarbetar med jurister men den stora, stora majoriteten av oss som kämpar mot myndigheterna har inte den "lyxen".

Det här handlar om rättvisa. Det nuvarande systemet är emot allt det som kallas "rättsäkerhet" Varför, jo den ena parten har ju den bästa juridiska kompetensen man kan få vid rättsprocesserna. Vi får däremot kämpa på egen hand så gått det går. Det enda sättet att utjämna förutsättningarna så att de blir åtminstone någorlunda rättvisa är att man inför rättshjälp. FUB visar i sin blogg att det inte skulle kosta staten några jättebelopp att införa en sådan reform genom att ändra rättshjälpslagen.

Men som med allt annat vad gäller rättighetslagar kan vi inte förvänta sig att staten inför detta självmant. Stat och kommuner är ju de stora vinnarna med dagens system. Ni som vill läsa mer i ämnet se länk:




* I en stor intervju i Svensk handikapptidsskrift berättar Adolf Ratzka om tillståndet för funktionsnedsatta i Sverige  mm. Adolf Ratzka är en legend i den svenska Independent living rörelsen. Han berättar att tillgängligheten för funktionsnedsatta är kraftigt eftersatt och att tanken att personer med stora funktionsnedsättningar ska inkluderas i samhället blir allt mer urholkat.

Adolf Ratzka är också kritisk till hur den svenska handikapprörelsen jobbar. Det är för mycket hiarkier, det finns ett visst "förakt" för ekonomisk, statsvetenskaplig forskning mm. Det är även för lite samarbete med systerorganisationer i andra länder och man är alldeles för mesiga mot politikerna.



Om du inte har hyfsad kontroll över din vardag , så kan du inte planera och då har du ingen framtid


Adolf Ratzka



Hela intervjun kan ni läsa här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar