måndag 31 augusti 2015

Intressant STIL möte om intressepolitik

I fredags deltog jag i ett mycket intressant möte om intressepolitik som STIL anordnade i Jönköping. Vi pratade om en rad olika saker som direkt och indirekt berörde  LSS, självbestämmande och vår rätt att kunna leva som andra.

Susanne Berg berättade om grunderna i Independent living ideologin. T.ex. vikten av självrepresentation, att man ska vara stolt över den man är. Personlig assistans är därför en grundbult i hela Independent living ideologin. Susanne talade också om hur högt man värdesätter "underifrån perspektivet". D v s att det är vi själva (inte politiker) som själva ska presentera lösningar på problem vi ser som hindrar självbestämmandet och full delaktighet i samhället och sedan jobba stenhårt för en idé vi tror på.


LSS insatsen personlig assistans är ett kontantstöd - Försäkringskassan eller kommun "betalar ut pengar" till brukaren som sedan själv väljer vilken anordnare av assistansen man vill ha - kommunen, privat företag, Kooperativ eller egen arbetsgivare. Här pratade vi om möjligheten att införa kontantstöd inom andra stöd och hjälp insatser från samhället för att öka självbestämmandet. Skulle t.ex. kunna vara att man inom ramen för LSS själv väljer om man vill ha personlig assistans, välja ett gruppboende eller sy ihop egna lösningar. 

Susanne berättade också att Adolf Ratzka som grundade STIL bland annat har föreslagit att införa ett kontantstöd vid inköp av hjälpmedel. Vi skulle då själva kunna vända oss direkt till tillverkaren för att köpa t.ex. en rullstol istället för att få godkännande från arbetsterapeuten . Hur det ska utformas i praktiken har man dock ingen lösning på än.

Medborgargolvprojektet kom givetvis upp där vi pratade om olika vägar att komma framåt. Ett stort hinder som måste övervinnas är att hur ska vi säkerställa att lagtexter med höga ambitioner inte (som idag) urholkas via domstolsbeslut? Rätten för alla att kunna ha en anständig inkomst utan att stat eller kommun granskar våra i många fall mycket blygsamma ekonomiska resurser(medborgarlön) tog vi också upp.

Jag frågade Susanne hur STIL ser på CRPD (FN-s "handikappkonvention")? Svaret blev att STIL anser det absolut nödvändigt att konventionen skrivs in i svensk lag, det räcker inte med att befintliga lagar "harmoniseras" med konventionens artiklar. Däremot tror man på STIL att det blir ett hästjobb att verkligen driva igenom att konventionen blir svensk lag.

Jag fick fråga om vad jag skulle vilja syssla med i Medborgargolvprojektet? jag gillar ju att synas, höras, debattera och skriva så kan jag mycket väl tänka mig att bli någon form av frontfigur ihop med Jonas Franksson. En av mina vänner i Jönköping har sagt att jag skulle passa utmärkt som ledare för ett aktivistnätverk i Småland. Vi får se vad vi kommer överrens om vid mötet i Stockholm i september. Om STIL anordnar ett seminarium i t.ex. Almedalen i ämnet kan jag mycket väl tänka mig att delta i en debattpanel där.

När det gäller domen från HFD i somras som "slår fast" att det femte grundläggande behovet (ingående kunskap om brukaren) bara avser personer med psykiska funktionsvariationer  var vi rörande eniga om att domen riskerar att få mycket allvarliga följder. Det handlar ju om att om nu FK tolkar den prejudicerande domen strikt kommer ett stort antal människor som är beviljad assistans troligen att förlora PA med högst osäkra konsekvenser för de berörda. Vi menar också att HFD överstiger sitt mandat när man i domen avgör att personen får vård, inte assistans.


Sammantaget en mycket givande diskussion. Ser verkligen fram emot att åka till Stockholm i slutet av september. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar