måndag 29 december 2014

Sammanfattning av 2014

Med bara några dagar kvar på 2014 är det tid att summera året som gått vad gäller utvecklingen för LSS, tillgänglighet etcetera. Även om mycket går åt fel håll har det ändå funnits ljuspunkter:

·   Det kom till slut en lag som klassar otillgänglighet som diskriminering. Den är visserligen rejält urvattnad men den är ändå bättre än ingenting. Det betyder emellertid inte att vi ska vara nöjda med lagen som den är, t.ex. måste regeln som undantar alla företag med under 10 anställda bort.

·  I regeringsförklaringen fick funkisfrågorna ett oväntat stort utrymme. Man pratade om ett samhälle för alla, tillgänglighetslagen skulle breddas, flexjobb införas mm.


·   Under året kom signaler från Försäkringskassan att man tänker förenkla de fruktade tvåårsomprövningarna. Nu verkar det som att det är nära att bli verklighet.


Samtidigt fanns det mycket som fortsatte och peka åt fel håll:

·   I februari presenterade Agneta Rönn en utredning om schablonbeloppets framtida utformning. Det underliggande budskapet var glasklart - personlig assistans kostar för mycket! Mest uppmärksamhet fick påståendet att schablonbeloppet år 2013 borde varit 22 kr lägre. Där fanns även förslag om att frysa schablonbeloppet under flera år - förödande för både brukare och assistenter om det genomförs.

·  I en Rapport från FN fick Sverige mycket kritik. Det handlade bland annat om att LSS inte tillämpas som det är tänkt, tillgänglighetslagen är för tandlös och det finns inget departement som ansvarar för funkisfrågor. Regeringens reaktion var mycket nonchalant som inte tog till sig av kritiken. "Vi spenderar ju 27 miljarder kr bara på personlig assistans" försvarade sig ansvarig minister Maria Larsson.

·  Som väntat fick Handikapprörelsens frågor mycket lite uppmärksamhet i valrörelsen = nästan ingenting.

· Den efterlängtade rapporten från ISF gav egentligen inte mycket nytt. För att summera det kort anser man inte det finns några större problem då de som förlorat sin assistans får hjälp på annat sätt. Tyvärr var ISF-s slutsatser helt i linje vad jag väntade mig. Dessutom ansåg ISF att staten borde tillsätta en utredning där rätten till delaktighet i samhället skulle vägas mot kostnaden för personlig assistans.  Det senaste förslaget/utspelet (men tyvärr knappast inte sista heller) där personlig assistans enbart anses vara en kostnadsbörda utan några som helst vinster för vare sig den enskilda individen eller samhället.

·  Samtidigt presenterade STIL en alternativ rapport där man undersökte hur det ser ut för människorna bakom all statistik från ISF och den visade på förödande konsekvenser för de som helt eller delvis förlorar sin assistans

·   Myndigheten För Delaktighet -s rapport om tillståndet för alla rikets invånare med funktionsnedsättningar och hur det går med de mål som faktiskt är uppsatta av politikerna. Den  visade att vi har mycket lång väg och vandra innan vi uppnår samma levnadsstandard som genomsnittet i landet. Bland mycket dåligt tycker jag det mest beklämmande var att ohälsan hos personer med funktionsnedsättningar enligt MFD är deprimerande 10(!) gånger sämre än riksgenomsnittet.



Parallellt med allt detta fortsatte allt fler att förlora sin assistans eller andra LSS insatser. Juristen Therese Bäckman visade i en avhandling att många kommuner tänjer och bänder på juridiken för att hitta kryphål att ge avslag på olika LSS insatser. En bild som i stort bekräftats  i olika rapporter från FUB. På hemmaplan i Jönköping anlitade kommunen i början av året den numer riksbekante föreläsaren Jonas Reinholdsson.



* För egen del har det hänt en hel del under året. Föreningen VIMPA som jag varit med och grunda jag  har växt under året. Jag slutade som ordförande i våras och blev istället talesperson då jag kände att krafterna inte räckte till för att vara ordförande + blogga och andra åtaganden. Vad gäller VIMPA  är jag mest nöjd med  manifestationen för LSS och demonstrationen mot kommunens beslut att anlita Jonas Reinholdsson som vi anordnade ihop med bland annat STIL och  HSO Jönköpings län. Ni som följer den här bloggen vet också att jag deltagit i LSS20 under året och varit med i både riksdagen och Almedalen. Kommande år blir det mycket intressant och jobba för Projekt Medborgargolv.


*Till sist. Jag brukar inte utge några nyårslöften men ett kan jag i alla fall avge ett  här:

 Jag kommer och fortsätta att blogga om allt som direkt och indirekt berör personlig assistans och LSS.


GOTT NYTT ÅR allesammans -  Vi tar nya tag för ett jämlikt samhälle för alla funkisar och andra minoriteter 2015.




LSS20 i riksdagen 10 april

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar