måndag 8 december 2014

Vad bör funkisrörelsen fokusera på inför nyvalet ?

22 mars kommande år kommer det för första gången sedan 1958 att äga rum ett nyval till riksdagen. Då denna blogg och funkisrörelsen inte ägnar sig åt partipolitik tänker jag inte ägna mig åt att analysera vems fel det är.  Alla politiker som  ser till Sveriges bästa, inte kortsiktiga egenintressen måste nu lämna "sandlådan" (ja, jag tycker det är riktigt låg nivå på debatten f.t.), lämna prestigen och börja samarbeta.

Våra frågor kommer emellertid att som vanligt inte föras upp på dagordningen såvida vi inte gör vårt bästa själva. Vad tycker jag själv är det viktigaste att fokusera på - både under valrörelsen och efter den?

Det finns. enligt mig ett nära samband mellan människosyn, hur man ser på LSS och andra stödformer till personer med funktionsnedsättningar och viljan att betala för det. När man ständigt kritiserar kostnaden för personlig assistans, tillgänglighetsanpassning etcetera är det uttryck för funkofobi, d v s nedsättande attityder mot oss. Vad är då det viktigaste för oss att fokusera på i valrörelsen? Listan kan så klart göras betydligt längre än följande punkter.

·     I riksdagen  står  man bakom att alla människor har samma värde. Menar man allvar med det måste det följas  av ett politiskt innehåll. Och då håller det inte och bara säga att vi värnar LSS, ISF visar att de som verkligen behöver hjälp får det os v. Vi ska påtala att menar man allvar att alla människor har samma värde måste kritiken från FN  behandlas på ett seriöst sätt med konkreta åtgärder mot de brister FN påtalar.

·  Vi måste därför trycka på att FN-konventionen att blir en svensk lag då det blir svårare att på olika sätt gå runt rättighetslagen LSS mm mm.

·  Myndigheten för delaktighets genomgång visar att hälsan för personer med funktionsnedsättningar är förfärande 10 gånger sämre än riksgenomsnittet. Om nu alla är lika mycket värda, vart är åtgärderna för att förbättra något så viktigt som hälsan för personer med funktionsnedsättningar? Om politikerna är uppriktiga med att vi verkligen har samma värde som övriga befolkningen måste man ta denna rapport på mycket stort allvar och vidta konkreta åtgärder för att åstadkomma en förbättring.

·  Tillgänglighetslagen måste vi fortsätta och jobba på att förbättra den nuvarande lagen är för tandlös. Socialdemokraterna har ju deklarerat att lagen ska förbättras men i dagsläget är det högst osäkert hur det kommer att bli då vi inte vet vem som styr landet efter 22 mars.

·  Ser man enbart till personlig assistans och LSS så är givetvis  rättighetsaspekten jätteviktig. LSS handlar inte "om en fin förmån"  som många politiker uttrycker det utan om rättigheter, rätten att leva det liv man själv önskar. Jag menar att vi även måste ifrågasätta våra politiker varför man anser att personlig assistans alltid bara medför kostnader?Varför pratar man aldrig om hur många jobb som skapats som i sin tur ger stora skatteintäkter till staten?

· Och med risk för att låta tjatig. Så mycket samarbete som möjligt mellan funkisrörelsens alla förbund. Precis som våra riksdagspolitiker  borde göra (men inte vill/förmår) måste vi fokusera på allt som förenar oss, oavsett diagnos.





För egen del kommer jag att någon gång i januari att träffa STIL för att prata närmare om mitt kommande arbete i projekt Medborgargolv.




*Neuroförbundet som jag är medlem i har startat sin valrörelse. Här är deras viktigaste punkter:

- Neurosjukvården

- Neurorehabilitering

- Flexjobb

- Ökad tillgänglighet

1 kommentar:

  1. Mycket kloka synpunkter som bör få spridning utanför funkisrörelsen!

    SvaraRadera