måndag 28 februari 2022

Tankar kring kriget i Europa och människorna som drabbas

 I torsdags vaknade vi upp till en förfärlig nyhet. Rysslands maktfullkomlige president Vladimir Putin hade gett order om att den ryska krigsmakten att invadera grannlandet Ukraina.

Tillvägagångssättet för att sätta igång kriget följer manualen hur stormakter brukar agera när de ger sig ut i erövringskrig. Man målar upp en i regel inbillad fiende som ett akut hot som måste oskadliggöras- alltså gäller det att slå till först. Ofta ställs också orimliga krav som motparten aldrig kan acceptera – inte sällan fabriceras rena lögner som blandas med oförrätter som ligger långt tillbaka i tiden.

Den här bloggen är inte rätta platsen att diskutera om NATO medlemskap eller USA-s alla krig i efterkrigstiden men det som händer nu i Ryssland angår och kommer direkt eller indirekt att beröra oss alla. Vi får se hur länge kriget pågår men ett utdraget krig kommer med stor sannolikhet att i mycket stor utsträckning påverka valrörelsen. Mer om detta strax.

Vad driver Putin? Han har en bakgrund som KGB-agent – en organisation som inte är känd för att främja mänskliga rättigheter precis. Redan där ringer varningsklockan att det är potentiellt – en mycket farlig person. Under alla år han lett Ryssland har han succesivt tillskansat sig mer och mer makt och är nu i praktiken diktator. Han har inte gjort någon hemlighet av att han sörjer att Sovjetunionen gick i graven – ”en jättelik geopolitisk katastrof” har han kallat Sovjetunionens upplösning. Inte för att han är kommunist (somliga menar att han är en av världens absolut rikaste personer men bevis saknas) men han sörjer att Ryssland – INTE ÄR EN SUPERMAKT  längre.


 Han drömmer om att Ryssland ska bli den supermakt det en gång var och är tydligen beredd att gå oerhört långt för att nå dit. Natos utvidgning har retat upp Putin står bakom allt rimligt tvivel men det finns ingenting som tyder på att Ukraina planerat att angripa sin granne och har veterligen inte ens sökt om medlemskap i NATO än. Jag tycker kriget är jämförbart med att Magdalena Andersson skulle förklara krig mot Norge eller Danmark.

Han använder sig också hemska händelser i det förgångna som att en del ukrainare deltog i andra världskriget på Nazitysklands sida med brott mot mänskligheten – inte minst mot ukrainska judar. Något som verkligen skrämt mig är Putins retorik som talar om konsekvenser världen aldrig skådat om omvärlden lägger sig i kriget.”, låter som hot att använda kärnvapen.


Igår lyftes kärnvapenhotet igen – mycket obehagligt.


Anm. angående andra brott mot mänskligheten i regionen: På 1930-talet lät Josef Stalin miljontals ukrainarare svälta ihjäl när bönderna vägrade att lämna över sin jord till staten som ville ha kontroll över livsmedelsproduktionen. Regimen tog böndernas mat som ledde till en ohygglig hungersnöd.


I funkisrörelsen pratar vi ofta om mänskliga rättigheter. En stat som blir attackerad har givetvis rätt att försvara sig men till sin ”natur” är krig motpolen till mänskliga rättigheter. Anfallskrig handlar alltid om att döda, erövra och förtrampa motståndarens rättigheter. Fattiga och utsatta grupper drabbas alltid hårdast och soldaterna som offras vid fronten har och kommer alltid att tvingas utföra något som egentligen är totalförbjudet – döda andra människor. Men eftersom kriget i sig upphäver mänskliga rättigheter är det t.om brottsligt för soldaterna att vägra döda eller lyda order…


Vladimir Putin och hans närmaste krets är emellertid inte liktydigt med Ryssland. De allra, allra flesta ryssar är lika stora motståndare till kriget som vi i västvärlden. Förmodligen är det bara en liten klick runt Putin + ”hardcores” bland ultranationalisterna som stödjer kriget. Alla ryssar, i alla åldersgrupper som protesterar är värda all respekt och ska all hjälp de kan få.  De som är ute och demonstrerar gör det också med stor risk för sin egen säkerhet. Det är den ryska befolkningen som ska avsätta Vladimir Putin. En person som Vladimir Putin är också helt beroende av stöd från militären. Tröttnar den på kriget är det slut med honom.


Youtube - ryssar protesterar mot kriget


Finns det risk för ett tredje världskrig? Eftersom allt som hänt senaste veckan går det inte att utesluta. Läget är oerhört allvarligt, troligen det värsta sedan Cubakrisen 1962 men jag tror inte det går så långt. Jag har emellertid underskattat Vladimir Putin – jag trodde inte han var beredd att gå här långt. 

 

I krig finns det vid sidan av soldaterna som offras vid fronten alltid en mycket stor civilbefolkning som utsätts för stort lidande. Det gäller alla åldersgrupper. Eftersom vi i Sverige aldrig upplevt krig går det inte att föreställa sig hur hemskt det måste vara att gömma sig i skyddsrummen när flyglarmet går för att bara ta ett exempel.

En mycket utsatt grupp vid krig blir givetvis alla personer med funktionsnedsättningar, hur kommer våra vänner i Ukraina att klara sig? Trots våra egna problem ligger ett land som Ukraina ligger långt efter Sverige. Så här skriver DHR-s Rasmus Isaksson på sin Facebook sida:


Försök att föreställa dig hur det skulle vara om du inte kunde springa för livet, för du använder rullstol i en otillgänglig miljö. Försök att föreställa dig att du lever med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och att du inte kan uttrycka rädsla.


Det finns 2,7 miljoner personer som lever med funktionsnedsättningar registrerade i Ukraina. Enligt de senaste rapporterna är situationen för personer med funktionsnedsättning skrämmande. Skyddsrum i Kiev är otillgängliga, så personer med funktionsnedsättning tvingas stanna hemma, utan att veta vart de kan gå för att vara trygga.

Jag har ändå funderat lite – hurkommer skyddet för oss fungera om det värsta händer hos oss?


Kriget kommer leda till att många flyr sitt hemland. Den här gången verkar det finnas stor enighet i EU att vi har ett gemensamt ansvar att hjälpa flyktingarna. Självklart ska Sverige hjälpa till också.


Det går givetvis att skänka pengar till olika hjälporganisationer. Själv har jag skänkt lite pengar till Röda Korset. Ville göra något i alla fall.




* Egentligen var det meningen att det här blogginlägget i huvudsak skulle handla om timschablonen och kommande valrörelse men har fått ”prioritera om ”. Kriget drabbar även oss även om vi inte är direkt inblandade i kriget. Energipriserna är t.ex. redan mycket höga och kommer, särskilt om kriget blir utdraget stiga ännu mer. Höga energipriser leder också till att allting blir dyrare. De som drabbas hårdast av det är- som vanligt personer med minst ekonomiska resurser. Dit hör många personer med funktionsnedsättningar.

Och på lite längre sikt. Om nu kriget blir långvarigt, hur kommer det här att påverka valrörelsen? Är läget som det är nu kommer det antagligen inte bli en valrörelse likt något vi har upplevt. Det påverkar givetvis vilka frågor som kommer att lyftas. Hoppas, kanske något naivt att demokratifrågor kommer att bli centrala, i så fall borde vi ändå ha goda chanser att kunna lyfta fram våra frågor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar