onsdag 7 september 2016

Hur "träffsäkert" val är Åsa Regnér som minister?

Förra veckan hölls en debatt i riksdagen mellan Åsa  Regnér och Liberalernas talesperson i funkisfrågor Bengt Eliasson. Ämnet var givetvis läget för assistansreformen, direktiven till LSS utredningen.

 Inget nytt framkom under debatten - Liberalerna betonade sitt stöd för assistansreformen, beklagade att man inte fått med skrivelser om att ändra LSS §9a mm. Åsa Regnér lät som hon alltid gör. Samma mantra om "kostnadskontroll", "träffsäkerhet" mm. Visst är det en regerings uppgift att hålla koll på vart pengarna går. Problemet är att Åsa Regnér har ett oerhört fokus på kostnader medan rätten att leva som andra hamnar helt i skymundan. Om man jämför hur många gånger Åsa Regnér använde ordet "kostnad" jämfört med "rättigheter" i debatten uppskattar jag proportionerna i procent 90 mot 10. Dessutom visade det sig ännu en gång att regeringen drabbats av en nästan total fixering vid att vinstmarginalerna hos privata anordnare är oerhört stor.

Vidare hänvisade Åsa Regnér till att andelen brukare som har kommunen som anordnare sjunker och tog detta som ett belägg för att  assistansbranschen är lukrativ". Att brukarna lämnar kommunerna p g a de är missnöjda och vill pröva något annat verkar inte finnas på kartan.

"Träffsäkerhet" är ett av många kodord vi fått vänja oss vid när regeringen diskuterar personlig assistans men vad avses egentligen? Jag kollade i svenska akademins ordlista för att få ledtrådar. Det jag kom fram till var att träffsäkerhet är bara en böjningsform av adjektivet träffsäker. Ursprungsordet träffa = komma fram till, ingå, mötas.

Slutsatsen blir att träffsäkerhet är en i vårt sammanhang egen konstruktion som regeringen använder sig av för att dölja de verkliga ambitionerna med politiken. En facebook vän påpekade för några dagar sedan att vi är väldigt dåliga på att utkräva svar från regeringen vad som avses med "ökad träffsäkerhet". Min egen tolkning av kodordet träffsäkerhet är:

För mycket skattepengar spenderas på personlig assistans. Staten/Försäkringskassan måste bli mycket bättre på att "definiera/kartlägga vem som verkligen behöver assistans = ökad "träffsäkerhet"  av hjälpinsatserna. Detta på grund av att:

- Regeringen anser att för många personer är beviljade personlig assistans.

- Dessutom finns det en stor grupp personer som är beviljade mer timmar än hen behöver.

Har man som minister ansvar för våra frågor så kräver jag bland annat:
- Åtminstone hyfsad förståelse om vad personlig assistans handlar om.

- Insikt i hur den ekonomiska verkligheten ser ut för assistansbranschen som helhet - inte bara några stora bolag ägda av riskkapitalbolag.

- Att ministern blickar framåt hur reformen ska utvecklas och bli ännu bättre
 - Att ministern  inte skickar direktiv till Försäkringskassan att myndigheten ska bryta utvecklingen i antalet beviljade timmar.

- Utgångspunkten är att alla som är beviljade personlig assistans inte kräver mer än vad man anser sig behöva för att leva ett självständigt liv.

- Att ministern i direktiven till en LSS utredningen inte ställer olika LSS insatser mot varandra.

- Att personlig assistans ses som ett mycket viktigt verktyg för att förbättra levnadsstandarden, minska ohälsan, förbättra sysselsättningen och minska den diskriminering vi funkisar faktiskt är utsatta för.

Åsa Regnér har inte eller gör inget av detta i praktiken så därför återvänder jag till bloggens rubrik, lånar regeringens egen vokabulär och ställer frågan - hur är det med träffsäkerheten från Stefan Löfvén angående valet av Åsa Regnér som ansvarig för våra frågor? Svaret blir tyvärr att träffsäkerheten inte är något vidare...





I förra blogginlägget skrev jag att jag saknar förtroende för Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Bara ett dygn senare får man ta del av ytterligare en debattartikel där Begler fortsätter sitt eget krig mot oss, nu med "hjälp" av en företrädare på posten Adriana Lender. Denna artikel är bland det mest obehagliga jag läst vad gäller smutskastning av personlig assistans. Att det dessutom är skrivet av en myndighetschef och en f.d. chef gör saken än värre. 

Vart är vårt samhälle på väg när chefen för statens försäkringsmyndighet  kan skriva så i Sveriges största morgontidning?



I morgon åker jag iväg på semester för att fyra 40 årsdagen. Det betyder att det blir ett uppehåll i bloggandet. Återkommer vecka 38.
 

1 kommentar:

  1. Lätt att instämma i hela ditt inlägg, Thomas.
    Dessutom ett grattis på 40 års dagen.

    SvaraRadera