onsdag 9 december 2015

Demokratiutredningen - Stora förbättringar måste göras för att förbättra funktionsnedsattas deltagande i samhället

Personer med nedsatt funktionsförmåga hindras i sitt demokratiska medborgarskap. Otillgängliga vallokaler, otillgänglig information och lokaler som inte är anpassade används för nämndsammanträden och politiska möten

Olle Wästberg - ordförande i demokratiutredningen 2014


Nyligen skrev Olle  Wästberg en stor debattartikel i DN med budskapet att stora förbättringar måste göras i samhället för att personer med funktionsvariationer ska bli mer delaktiga i det demokrattiska arbetet som samhället i stort. Han poängterar  hur viktig LSS och assistansreformen har varit och är för att förbättra våra levnadsvillkor och att bristande tillgänglighet numer är en del av diskrimineringslagstiftningen.

Utredningen konstaterar även att mycket återstår att göra innan personer med stora funktionsvariationer kan delta i de demokratiska processerna på lika villkor. Olle Wästberg pekar  på bristande tillgänglighet i såväl vallokaler som lokaler för kommunfullmäktige, kommunala nämnder mm. Andra problem är bristande information till personer med kognitiva funktionsvariationer, hörsel och synskadade. Utöver detta finns det en stor underrepresentation i valdeltagande.
För att förbättra vår demokrati föreslås en rad olika åtgärder, bland annat:

·       Krav på att alla vallokaler och alla lokaler som används för politiska möten ska vara fullt tillgängliga med hörselslingor mm.

·  Inkludera funktionsvariation i diskussionen om social representativitet. Att vi med stora funktionsvariationer är så kraftigt underrepresenterade när det gäller politiska förtroendeuppdrag  måste behandlas som ett jätteproblem. Underrepresentationen är huvudorsaken till att våra frågor får så lite utrymme i den politiska debatten.

·       Alla ska kunna ha möjlighet att verka politiskt. Därför är det en självklarhet att personlig assistans ska beviljas i den omfattning som krävs för att man även ska kunna ta på sig politiska förtroendeuppdrag.

·   Att utnyttja Internets möjligheter för att kunna delta i fullmäktigemöten på distans.

I en intervju med Assistanskoll poängterade Olle Wästberg den personliga assistansens betydelse för att alla ska kunna utnyttja sina demokratiska fri och rättigheter fullt ut.

– Idag tilldelas människor ett visst antal assistanstimmar som de relativt fritt kan förfoga över. Men i och med att det inte ges särskilda timmar för att fullfölja ett politiskt uppdrag innebär det att den assistansberättigade måste välja mellan att t ex hämta barn på dagis eller att gå på ett politiskt möte. Vi föreslår därför att politiska uppdrag ska ges särskilda assistanstimmar.

Det är mycket positivt att man i Demokratiutredningen lyssnar på argumenten från brukarrörelsen. Olle Wästberg tillägger också att man i sitt betänkande till regeringen (läggs fram om drygt en månad) kommer att trycka på att bristen på politisk representation är ett allvarligt problem för demokratin. Ett demokratiskt problem som dock inte uppmärksammas i debattartikeln eller Assistanskoll - intervjun är 65-årsgränsen för att bli beviljad assistans.

Allt det som demokratiutredningen belyser går rakt emot det ISF framför med sitt förslag att införa ICF mallen som ett viktigt instrument vid behovsbedömningar. Det ska jag belysa i nästa inlägg.





När det gäller den stora LSS utredningen som drar igång 2016 har ju regeringen sagt att brukarrörelsen ska vara representerad. Det är egentligen så självklart att det inte borde behöva diskuteras. Likväl uttrycks alltmer oro för att inflytandet i bästa fall kommer bli mycket begränsat. Pelle Kölhed - vice ordförande i Handikappförbunden sa t.ex följande nyligen:

- Det vore ren skandal om regeringen tillsätter en LSS-utredning utan att Handikappförbunden och Lika Unika involveras och får utse representanter. Om vi nonchaleras i utredningen kan man inte säga att man tar mänskliga rättigheter på allvar.

16 december blir det i alla fall ett möte på socialdepartementet där en rad föreningar inom funkisrörelsen är inbjudna. Blir spännande och höra hör diskussionen gick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar