tisdag 7 juli 2015

Almedalen del 2

Varför är assistansen så omdiskuterad? För att det handlar om vem som ska ha makten att få bestämma över mitt liv, inte om kostnaderna.


Jonas Franksson, STIL


Det tredje seminariet jag besökte handlade om vår rätt till integritet och vilka maktbefogenheter staten ska ha för att "kartlägga" våra hjälpbehov? Kan man överhuvudtaget tala om frivillighet (det villkorade samtycket) när en förutsättning för att kunna bli beviljad hjälp är att vi måste gå igenom diverse integritetskränkande undersökningar av våra liv och kroppar?

Etnologen Mikael Eivergård gav en historisk tillbakablick på hur svenska staten under 1900-talet fram till nutid i påstådd "välvilja" har tvingat medborgarna att genomgå diverse kränkande behandlingar för att få hjälp, andra (tiotusentals personer) har blivit tvångssterilicerade. Alla dessa människor har haft det gemensamt att man setts som en belastning för samhället - det s.k. Hässleholmsförsöket är en fortsättning på detta i nutid. Mikael Eivergård ser Hässleholmsförsöket som ett typexempel i svensk historia där medicin, politik och moral har kolliderat.

Är Hässleholmsförsöket juridiskt giltigt? Juristen  Kerstin Burman från RFSL menade att det inte är det. Sverige har undertecknat flera konventioner som handlar om alla människors rätt till integritet mm och menade bestämt att Hässleholmsförsöket bryter mot dessa. Det villkorade samtycket? Christine Bylund och Jonas Franksson ifrågasatte starkt om man kan tala om ett samtycke när kommunen har t.ex. följande illa dolda hot för att få en "komplett undersökning" av hjälpbehovet:

"Visst, vi kan inte tvinga dig att vi undersöker dig i duschen men det blir absolut till er nackdel om ni inte gör det"...

Panelen pratade också om hur ökad medicinsk kontroll som "duschkollen" och Hässleholmsförsöket går hand i hand med urholkningen av assistansreformen. Man ser mer och mer en återgång till den historiska verklighet där medicinska bedömningar av hjälpbehovet varit överordnat vad personen i fråga faktiskt behöver hjälp med.

Hur ska man vända utvecklingen igen? Här rådde en enighet om att man även här måste använda sig av juridiken mycket mer. Det behövs allianser med andra grupper som kämpar mot orättvisor och fördomar, t.ex. HBQT och den antirastiska rörelsen. MR frågan måste också användas flitigt - vad innebär egentligen mänskliga rättigheter och hur ska de förverkligas i Sverige?

Citatet i början är från Jonas Frankssons slutanförande. Det ligger givetvis mycket i det Jonas säger. Jag vill bara lägga till en sak - om svenska staten och de politiker som håller i pengarna verkligen sett personlig assistans och LSS, självbestämmandet för oss som något riktigt betydelsefullt hade den eviga diskussionen om kostnaden haft en undanskymd plats i debatten.



                                   Panelen i seminariet



Almedalsveckan är en fantastisk idé och evenemang med få om ens några motsvarigheter i demokratiska stater - men har verkligen alla möjlighet att delta i alla tusentals möten och seminarier som anordnas? Tyvärr är svaret nej. Lars-Göran Wadén är rullstolsburen och en av funkisrörelsens främsta förkämpar för ett tillgängligt samhälle och konstaterade att han inte kunde komma in på ca hälften av alla seminarier p g a bristande tillgänglighet.

Lars-Göran har nu  DO anmält arrangörerna av Almedalsveckan och de politiska partierna p g a diskriminering. Jag stötte på Lars-Göran på tisdagen och vi pratade några minuter med varandra, bland annat om anmälningen. Lars-Göran berättade han inte hade några större förväntningar att DO tar upp ärendet men att han hoppas få igång en debatt.

Ett mycket bra initiativ, en demokrati för alla förutsätter faktiskt att alla kan delta. Det går verkligen och diskutera om det överhuvudtaget är lämpligt att förlägga arrangemanget i Visby? Staden är fantastiskt vacker men p g a kuperad terräng och stadens ålder mm allt annat än ett föredöme vad gäller tillgänglighet.



Blir det en resa till Almedalsveckan nästa år med? Med mycket stor sannolikhet - ja!



                                       Solig kväll i Visby


* Det här blir sista blogginlägget på ett tag. Jag tar nu fem veckors semester från bloggandet men återkommer med nya krafter framåt mitten av augusti med en ny "bloggsäsong" om allt som direkt och indirekt berör personlig assistans och LSS.

Trevlig sommar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar