torsdag 19 februari 2015

Allvarliga missförhållanden på ett LSS boende i Göteborg

För drygt en vecka sedan skrev Göteborgs-Posten (GP) om grova missförhållanden som avslöjats på ett LSS boende på Hisingen. Bland annat ska de boende utsatts för olika sorters straff och personalen ska ha uttryckt sig mycket nedlåtande åt de boende.

 Lagen är tydlig - LSS boenden/gruppboende är en av 9 andra insatser i LSS vid sidan om personlig assistans. Lagen är mycket tydlig på att dessa boende inte ska vara någon institution utan hem som så långt det bara är möjligt vara som vilken bostad som helst.


Det aktuella fallet upptäcktes efter en anmälan till IVO. Personalen i boendet har nu blivit omplacerade. Efter det som GP skrivit borde de ha fått sparken. Områdeschefen menar emellertid att "det inte finns grund för det "då ingen farit illa". Anmälan som kom till IVO är emellertid enligt GP full med exempel på missförhållande. Utan att känna till detaljerna känns det för egen del som att Göteborgs kommun försöker förminska det som hänt.

Hur vanliga är allvarliga missförhållanden i LSS boenden? Den trista sanningen är nog att de är betydligt vanligare än vad man vill tro i alla fall. LSS boenden är kommunernas ansvar och FUB där många av deras medlemmar är beviljade  andra LSS insatser än personlig assistans har vid upprepade tillfällen skrivit om hur kommunerna på olika sätt försöker gå runt lagens intentioner för att spara pengar. En sorglig men dessvärre logisk konsekvens av det blir att risken för allvarliga missförhållande ökar. Det aktuella fallet kommenterar FUB på följande sätt:

 Vi läser om tvångsmedicinering, straff, kränkningar och dåligt bemötande på gruppboendet i Norra Hisingen utanför Göteborg. En av oss säger: ”Jag mår illa när jag läser vad som försiggår.” En annan säger: ”Detta ska inte förekomma detta århundrade tycker jag.”.


Tyvärr tror jag att vi har gått tillbaka till 50 - 60-talet. Jag undrar hur många gruppboenden som liknar ett hem.


I LSS § 6 står följande:

Verksamheten enligt denna lag skall vara av god kvalitet och bedrivas i samarbete med andra berörda samhällsorgan och myndigheter. Verksamheten skall vara grundad på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Den enskilde skall i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över insatser som ges. Kvaliteten i verksamheten skall systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras.

Som bekant säger också LSS att de personer som berörs ska ha möjlighet att leva som andra. Det som GP skrivit om rimmar mycket illa med LSS §6. Alla människors lika värde innebär bland mycket annat att man inte ser ner på personer med funktionsvariationer och behandlar oss därefter.

Avslutningsvis är det ändå relevant och ställa sig frågan - hur mycket av fallet i Göteborg och liknande missförhållanden är direkt orsakade av att kommunerna  p g a kostnadsskäl letar efter kryphål i lagstftningen?  Eller allmänt ett hårdare samhällsklimat där det inte längre är en självklarhet att staten ska vara en garant för att alla ska ha ett bra liv? Det är en mycket allvarlig fråga. Om alla människor är lika värda ska ingen som behöver hjälp och stöd bli utpekad eller bli behandlad som om man är en kostnadsbörda för samhället. Denna avgörande fråga för synen på samhällets roll att ge även funkisar ett bra liv kommer jag att återkomma till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar