fredag 25 april 2014

Assistanskoll intervju med Therese Bäckman doktorand i juridik

För några dagar sedan kunde man läsa en mycket intressant intervju på Assistanskolls hemsida (www.assistanskoll.se) . Man hade intervjuat Therese Bäckman som avlagt doktorsexamen i juridik vid Göteborgs Universitet. Therese har studerat hur tidsbegränsade beslut om stöd från kommuner och Försäkringskassan påverkar vår grupp negativt.


Mycket intressanta saker berördes. Therese menar bland annat att det är de tidsbegränsade besluten från kommunerna och Försäkringskassan som är grundförutsättningen för att intentionerna i LSS urholkas allt mer. Att besluten tidsbegränsas är ett sätt att kringgå principen om gynnande besluts negativa rättskraft anser Therese Bäckman. Innebörden i denna juridiska term är att när en person beviljats en förmån kan inte den kunna återkallas såvida det inte skett en betydande förändring vad gäller behovet av stöd och hjälp. En marginell förbättring är alltså inte tillräckligt för att försämra förmånen.

T. Bäckman menar alltså ändrad rättspraxis egentligen inte är grund nog för att försämra en hjälpinsats för en person som redan beviljats den. När Försäkringskassan och kommuner hänvisar till ändrad rättspraxis bryter man alltså mot principen om gynnande besluts negativa rättskraft. Nu kommer emellertid den "djupgående" juridiken in i bilden. Jag är inte jurist men om jag missförstått alltihop händer följande:

Genom att använda sig av tidsbegränsade beslut försöker man gå runt nämnda princip eftersom det då uppstått en ny situation. "Man börjar om från noll" igen där man får göra en ny ansökan och har rättspraxis ändrats under tiden gäller den nya, i vårt fall mycket strängare bedömningen av hjälpbehovet.

När det gäller tvåårsomprövningarna av personlig assistans är de visserligen inskrivna i Socialförsäkringsbalken men T. Bäckman anser ändå att det är felaktigt att använda tvåomprövningarna på det sett som skett sedan rättspraxis skärptes avsevärt år 2009. För personer som är helt beroende av stöd från samhället för att få ett bra liv och där hjälpbehoven i regel är livslånga anser hon det är helt orimligt att man ska utsättas för bedömningar vartannat år och den osäkerhet som följer om rättspraxis har ändrats.

Therese Bäckman är mycket kritisk till kommunernas och Försäkringskassans agerande. Man borde i alla fall tala klartext om varför försämringarna sker. Hon menar (och jag håller med till 100 %) att den verkliga orsaken till försämringarna inte är "ändrad rättspraxis" utan att man anser att personlig assistans och de andra LSS insatserna kostar för mycket pengar. Ändrad rättspraxis är egentligen bara en juridisk term för att försöka dölja den verkliga orsaken.

Juridik på "djupet" är sannerligen inte lätt. För mig är det emellertid uppenbart. Försäkringskassans och kommunernas jurister söker med ljus och lykta för att hitta kryphål i LSS lagstiftningen så att man kan försämra våra rättigheter. Och det har mycket lite och göra med enskilda handläggare. Det finns naturligtvis rötägg och ett okänt antal mer eller mindre inkompetenta personer i handläggarskrået men de är trots allt de som befinner sig längst ner i pyramiden - fotsoldaterna som får göra "skitgörat".




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar