tisdag 21 mars 2023

Person förlorade aktivitetsersättning vid studier

 Jag har i flera blogginlägg pekat på hur viktigt det är med ett helhetsperspektiv om vi ska ha ett självständigt/självbestämt liv. Personlig assistans är jätteviktigt men det krävs mycket mer. En av dessa är ekonomisk trygghet. Påpekar ännu en gång. Funktionsrättskonventionen är glasklar – fattigdom är oförenligt med ett självständigt liv. Många kan av orsaker vi inte rår över arbeta och har en absolut rätt till en hyffsad inkomst sen finns det en kategori till. De som, utifrån individuella förutsättningar skulle kunna jobba en del och vill göra det men där ett synnerligen fyrkantigt regelverk angående sjuk och aktivitetsersättning gör oss livrädda för att ens försöka jobba – utifrån våra förutsättningar.


Nyligen kom en dom från Kammarrätten i Jönköping mål nummer 52-22 där en person förlorar halv aktivitetsersättning p.g.a. studier. Orsak? Kammarrätten gick på Försäkringskassans linje som anser att personen har full arbetsförmåga. Hur är detta möjligt?


En gång i tiden för många år sedan när jag själv pluggade var det inte minsta tvekan att jag kunde behålla min ersättning. Men nu är det andra tider. Faktum är att utifrån Försäkringskassans tolkning av begreppet arbetsförmåga är det inte överraskande att Kammarrätten resonerar som de gör men hur är det möjligt att villkoren ändrats så totalt jämfört med min tid på Universitet (sent 90-tal, tidigt 00-tal)? Svaret är att begreppet arbetsförmåga tolkas och tillämpas mycket strängare. Faktum är att även ideellt arbete i en förening räknas som Men hur har det blivit så?


För att hitta rötterna får vi gå tillbaka till valrörelsen 2006 och några år dessförinnan. En livlig debatt uppstod om att reglerna för förtidspension/aktivitets-sjukersättning var för generösa. Den nybildade alliansen lanserade det som kom att kallas ”jobb vs bidragslinjen” och anses ha bidragit starkt till att Alliansen med M-L-KD och C vann valet.


Några år senare ändrades reglerna för såväl sjuk/aktivitetsersättning = försämringar för de som berördes. I klartext – definitionen av begreppet arbetsförmåga blev strängare. Antalet personer som förlorade sin ekonomiska trygghet – såväl sjukpenning som sjuk-aktivitetsersättning. Socialdemokraterna var stenhårda i sin kritik mot mitten-högerregeringen och lovade förbättringar om de återfick regeringsmakten. Så blev fallet 2014 men blev det förbättringar? Möjligen på papperet för personer med sjukpenning – i praktiken blev det sämre, mycket sämre. Magdalena Anderssons ökända utspel om att spara pengar på assistansen riktades också mot sjukpenningen och drog med sig sjuk och aktivitetsersättningen. Orsaken var att Försäkringskassan med uttryckliga besparingsdirektiv avsevärt skärpte tillämpningen av begreppet arbetsförmåga.


Följden var förutsägbar - en lavinartad ökning i antalet personer som förlorade sin ekonomiska trygghet och tvingades söka försörjningsstöd hos hemkommunen. S regeringen tvingades backa och tillsatte en utredning om mänskligare och rimligare regler. Det har emellertid runnit ut i sanden efter regeringsskiftet.  I november 2022 meddelade regeringen att det inte blir generösare regler för sjuk och aktivitetsersättning. 


Därmed kvarstår FK-s mycket hårda tillämpning där allt över 5 timmars arbete/vecka, även ideellt samt studier räknas som arbetsförmåga som leder till en sänkning av sjukersättningen. Det är denna tillämpning som satte berörd person på ekonomisk bar backe, en 27åring som gjorde det som nästan alla vill göra – studera. Att hen hade intyg på följande blidkade vare sig Försäkringskassan eller Kammarrätten:


Enligt läkarintyg kan han endast arbeta några dagar i veckan och behöver lång återhämtning.


Det här fallet visar återigen att även sjuk och aktivitetsersättningen befinner sig i djup kris. Återigen ser vi hur ett synnerligen fyrkantigt system slår stenhårt. Det är en sak att sträva efter en arbetslinje där alla som är friska faktiskt jobbar men dagens system tar inte alls hänsyn till flera saker:

·  Det ignorerar det faktum att alla faktiskt inte kan arbeta av orsaker hen inte rår över.

·   Att arbetsförmågan hos många kan variera kraftigt över tid – även korta tidsperioder. Antingen så har du arbetsförmåga eller inte.

·  Den fyrkantiga synen gör att det blir mycket svårt att återfå sjuk-aktivitetsersättningen när hen väl förlorat den

Fråga vilken politiker som helst så skulle de säga att det är viktigt att motverka den skyhöga arbetslösheten i vår grupp. I praktiken har såväl högern som forna S-MP regeringen byggt upp ett system som verkligen inte uppmuntrar att jobba mer än marginellt (5 timmar/vecka är väldigt lite), eller t.om ideellt arbete. För att vara säkra på att få ekonomisk hjälp är det säkrast att bara sitta hemma och sysselsätta sig så gott det går. Vad gäller ideellt arbete är det högst rimligt att ifrågasätta om FK-s syn är förenligt med Regeringsformen. Den garanterar ju föreningsfrihet vilket förutsätter att alla personer som vill, utifrån sina förutsättningar kan delta i en viktig del av demokratin.


 Samma sak gäller givetvis även partipolitiken. Självrepresentationen är mycket, mycket dålig. Men hur ska det bli en ändring med nuvarande system? Det är definitivt inte förenligt med vare sig LSS intentioner eller Funktionsrättskonventionen heller.


Och de som vill studera vilket är en förutsättning idag för att kunna komma in på arbetsmarknaden. Vem som inte är ”självmordspilot” vill ens försöka efter den här domen?


Vad ska göras? Jag har skrivit om själva ersättningen. Utöver det måste synen på vad som är arbetsförmåga ändras, bli fler steg och det måste bli mycket lättare att ”pendla ”mellan” sjuk/aktivitetsersättning och löneanställning. Och för allt i världen låt personer jobba ideellt och studera utan att vara livrädda att förlora ersättningen!




* Hur blir det med rätten att lägga dygnspass framöver för oss med personlig assistans? EU anser att dygnspassen är oförenliga med EU-s regler om dygnsvila – minst 11 timmar under en 24 timmarperiod. Jag är fortfarande optimistisk att det blir undantag men blir det inte det. Ja, det kommer verkligen försvåra schemaläggningen och försvåra möjligheten att planera aktiviteter.


Det finns nu en protestlista på nätet som alla kan skriva på som vill skydda rätten till att lägga dygnspass. Jag har självfallet skrivit på.


Namninsamling för att rädda dygnspassen


Missa inte STIL-s seminarium om personlig assistans i Jönköping 17 april. Möjlighet finns att delta via nätet. Mer information, se länk.


STIL-s seminarium om personlig assistans



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar