onsdag 14 december 2022

Tankar kring el krisen och dess konsekvenser för funkisar

 När årsskiftet 2022_/2023 närmar sig befinner sig i världen i flera parallella kriser, Vi har ett storkrig i Europa, vi har inflationskris/ekonomisk kris och så energikris på det med skyhöga elkostnader. El frågan fick mycket stort utrymme i valrörelsen och bidrog sannolikt rejält till valutgången. Hade någon sagt till mig för några år sedan att det vintern 2022/2023 finns en reell risk att strömmen kommer att stängas av p.g.a. elbrist hade jag tagit det för ett dåligt skämt.


Hur vi och stora delar av västvärlden kunde hamna här får vi borra oss in i närmare på andra ställen. Självklart har Ukrainakriget påverkat en hel del men där finns andra faktorer med. S.k. effektbrist – d v s stora problem att transportera elen från punkt A till B, vilket gör elnätet mer sårbart för störningar är inte Putins fel utan en orsak av försummelser/dålig politik från de personer som har fått väljarnas förtroende. Att Tyskland däremot gjorde sig beroende av Putins gas är däremot inte den svenska regeringens fel.


Nu är läget som det är och det är illa. Elen är verkligen brutalt dyr. Det kan inte fortsätta så här under våren, det kommer att knäcka både privatpersoners, många företags och även kommuners ekonomi. Följden skulle bli mycket högre arbetslöshet som i sin tur ger mycket lägre skatteintäkter = hårdhänta besparingar i välfärden = noll extra satsningar/mer besparingar på t.ex. personlig assistans. Regeringen har lanserat ett stödpaket. Hela 55 miljarder kr ska betalas ut i februari är det sagt. Frågan är räcker det? Nej säger jag – inte för personer som redan har mycket små ekonomiska marginaler.


I söndags var det partiledare debatt i SVT och som väntat fick el krisen mycket utrymme. Tyvärr var jag inte imponerad över det de olika partiledarna hade att säga. På båda sidorna var det mest pajkastning och anklagaler om att vår sida är helt oskyldiga medan den andra gjort allt fel. I en sådan här krissituation hade man önskat lite mer samförståndsanda att nu ska regering och opposition lösa det här gemensamt. Faktum är att även näringslivet efterlyser långsiktiga spelregler för dyra investeringar i den gröna omställningen och en blocköverskridande överenskommelse. 


Men av debatten att döma är det långt dit… Oppositionen anförda av Magdalena Andersson anklagade regeringen för olika löftesbrott kopplade till el krisen. Det handlar bland annat om att pengarna inre betalas ut i tid och inte är det högkostnadsskydd som utlovades i valrörelsen. Oppositionens roll är till stor del att kritisera men i den här allvarliga situationen håller det inte med att bara kritisera. Själv tror jag att den nya regeringen drog slutsatsen att högkostnadsskyddet hade blivit för dyrt. Utbetalningsdatumet är definitivt ett löftesbrott – där var beskedet innan val är att pengarna ska betalas ut före jul – nu blir det februari. Ingen kompensation utgår i dagsläget för de skyhöga el räkningarna nu.


Samtidigt är det ändå 55 miljarder kr som ska betalas ut, det är inga småslantar precis. Utifrån de förutsättningar som råder tycker jag regeringen gör en helt okej insats så långt. Ingen person på jordklotet kan trolla fram massor med energi ur ingenting – det är en av fysikens mest grundläggande lagar. Och vi kan inte öka energiproduktionen med väldigt många procent på några månader heller. På kort sikt kan regeringen inte göra så mycket mer än att betala ut el stöd och/eller tillfälligt slopa mycket höga skatter på elen samt krama ut så mycket energi det bara går ur den befintliga produktionsparken.



55 miljarder kr ja. Frågan om el stödet har varit glödhet i åtminstone ett års tid nu och en lång rad olika grupper kräver – ofta helt berättigat stöd från staten. Och det leder oss in till funkisrörelsen och där har jag faktiskt blivit mer och mer frustrerad på hur funktionsrättsrörelsen agerar.


Vi vet alla att personer med funktionsnedsättningar är kraftigt överrepresenterade i arbetslöshetsstatistiken och att många av oss befinner sig långt ner på inkomst trappan. Personer med sjuk eller aktivitetsersättning ska få kompensation för inflationen. Men det räcker inte på långa vägar för att kompensera för de skyhöga el kostnaderna. I den här gruppen finns också många som är helt beroende av t.ex. olika el hjälpmedel som därmed får ännu högre energikostnader.



Många personer med sjuk eller aktivitetsersättning har helt enkelt inte råd att betala jättebelopp i elräkning fram tills pengarna förhoppningsvis kommer i februari (som inte kompenserar för vinterns utgifter 2022/2023). Det gäller givetvis även många långtidssjukskrivna, arbetslösa och andra resurssvaga grupper också. Jag är uppriktigt orolig att vi under vintern får höra hjärtskärande historier om personer med stora funktionsnedsättningar som svälter p.g.a. el notan.



Själv klarar jag mig helt okej men jag är 100 % säker på att det finns väldigt många personer i motsvarande livssituation som inte gör det. Min frustration gjorde att jag igår skickade ett mail till Funktionsrätts ordförande Elisabeth Wallenius där jag tog upp nyss nämnda saker samt ställde följande frågor:


1)Hur ni resonerar i denna, tycker jag oerhört viktiga fråga?



2 Varför ställer vi inte samma krav som alla från storföretag till villaägare och idrottsföreningar?

 

Svaret blev det här:


Hej Thomas,


Tack för att du tar upp en viktig fråga. Vi diskutera ofta den här frågan internt men har inte agerat utåt. Jag tar med frågan till vårt kansli och styrelse med funderar på vad vi förmår att göra.


Mvh Lisa


Tyvärr ett allt annat än övertygande svar. Känns som att man inte har funderat särskilt mycket på de faktiska konsekvenserna för de med mycket små ekonomiska marginaler. Finns det för få personer som verkligen är beroende av samhället för sin försörjning i toppen på flertalet intresseorganisationer?


I övrigt har det inte varit mycket debatt i funkisrörelsen angående konsekvenserna om det kommer krävas s.k. planerade strömavbrott för att sel nätet inte ska kollapsa heller. Trots att ett fungerande el nät är en absolut förutsättning för att samhället ska fungera.

 

Vi håller tummarna för att resten av vintern blir riktigt mild och med den betydligt lägre el kostnader.

 

 Det här blir mitt sista blogginlägg innan julen. Från och med i morgon tar jag jul och nyårssemester. Återkommer med nya blogginlägg framåt mitten av januari. Önskar alla läsare och Facebookvänner.


GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar