onsdag 25 augusti 2021

Utredningen Stärkt personlig assistans var positiv men tyvärr även en ny restriktiv assistansdom under sommaren

 Ungefär när jag mådde som sämst under försommaren presenterades utredningen Stärkt personlig assistans som var bättre än förväntat. Lite senare kom tyvärr en ny restriktiv dom, denna gång från Kammarrätten i Göteborg, Vi börjar med det positiva.

 Stärkt rätt till personlig assistans

När direktiven till utredningen blev offentliga fanns det en uppenbar vilja till förbättringar, bland annat skulle föräldraansvaret smalnas av (är tyvärr mycket ”populärt” att ge avslag på rätten till personlig assistans p.g.a. föräldraansvar). Jag är som sagt luttrad och har alltid låga förväntningar på slutprodukten vad gäller utredningar om personlig assistans men i det här fallet blev jag positivt överraskad. I en färdiga utredredningen finns förslag som definitivt innebär rejäla steg i rätt riktning. Viktiga förslag.

·  Behov av sjukvårdande insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen ska kunna beviljas som personlig assistans. En förutsättning ska då vara att det finns överenskommelse mellan sjukvårdshuvudmannen och den enskildes anordnare av personlig assistans om utförandet av de sjukvårdande insatserna.


  • Behov av kvalificerat motiverande eller vägledande stöd som är en förutsättning för att den enskilde ska klara sina grundläggande behov ska ses som en del i det grundläggande behov som ska tillgodoses.

·   Två nya grundläggande behov införs som benämns;

Kontinuerligt stöd som den enskilde till följd av sitt funktionshinder behöver för att förebygga att han eller hon fysiskt skadar sig själv, någon annan eller egendom.

 

  • Kontinuerligt stöd som föranleds av varaktig eller långvarig medicinsk problematik där uteblivet stöd utgör allvarlig risk för liv eller hälsa.

 


·       Avdrag för föräldraansvar ska schabloniseras och fastställas i tid för ett fåtal åldersspann med olika nivåer. Schablonen ska vara tvådelad: en del avser grundläggande behov, en del avser andra personliga behov.


·  Barn ska kunna beviljas kommunalt finansierad personlig assistans även om de bara har lite behov av hjälp med grundläggande behov.



Notera här att egenvård ska ge rätt till personlig assistans i samarbete med sjukvården. Det är ett mycket viktigt steg i rätt riktning då många förlorat personlig assistans p.g.a. domen om egenvård i HFD 2012 (tillämpad först 2016). Likaså att barn ska ha rätt till personlig assistans även vid mindre behov. Även att assistans kunna beviljas för motiverande insatser är också mycket positivt.

 

Totalt beräknas det här innebära att ca 2000 personer får tillbaka sin personliga assistans vilket beräknas, brutto kosta ca 2,7 miljarder kr för staten. Sammantaget det bästa som hänt i assistansvärlden på många år. Finns det då inga orosmoln?

 

Till att börja med är det bara en utredning, inget färdigt lagförslag. När utredningen blev offentlig kände jag mig ändå ganska trygg med att förslagen kommer att bli verklighet. Eller kände mig är det nog bättre att skriva sensommaren 2021. Tyvärr har vi efter att utredningen blev offentlig haft en regeringskris vilket ledde till Liberalerna lämnade januariavtalet där stärkt personlig assistans var punkt 64. Dessutom har Stefan Löfven helt nyligen meddelat att han avgår som partiledare. Stefan Löfvens avgång i kombination med att regeringen måste få igenom nästa års budget med oerhört skakigt underlag i Riksdagen gör att det finns potential för en ny regeringskris även om jag tror att det inte går så långt. Inget parti vinner på det så nära inpå ordinarie riksdagsval. Men att budgetprocessen blir mycket stökig med hot om att fälla regeringen får vi nog utgå ifrån.

 Inrikespolitiskt år 2021 är kort sammanfattat ett mycket stökigt år med ständiga kriser. Det är mycket allvarligt för utan en fungerande regering kan inte någonting uträttas, hur mycket vi än ropar om konventioner och mänskliga rättigheter. En allvarlig bieffekt är att sakfrågorna kommer i skymundan vilket gör det ännu svårare att lyfta t.ex. rätten till personlig assistans

 En annan viktig åtgärd i punkt 64 var en utredning om att helt förstatliga den personliga assistansen. Där delar jag Jonas Frankssons oro – det är högst osäkert att den utredningen sjösätts. Och kommunalisering av assistansreformen är fortfarande ett reellt hot som vi inte ska ignorera. Redan 1995-96 fanns ju ett utredningsförslag om kommunalisering som tack och lov skrotades.

 

Instämmer också helt med Jonas Franksson att inn förstatligande genomförs måste behovsbedömningarna göras om.


Stärkt rätt till personlig assistans



Utöver utredningen kom det under sommaren även en negativ nyhet vad gäller rätten till ett självbestämt liv. Nämligen en ny restriktiv dom, denna gång från Hovrätten i Göteborg som anser att hjälp med trädgårdsskötsel inte är ett assistansberättigade behov. Assistskoll skriver följande:

 Enligt kammarrättsdomen sägs det i LSS förarbeten att den personliga assistenten ska kunna utföra arbetsuppgifter som utförs av hemtjänsten om de görs tillsammans med den enskilde, tex städning, tvätt eller hjälp med inköp. (prop. 1992/93:159 s. 175 f.). Trädgårdsskötsel räknas dock inte dit enligt Kammarrätten i Göteborg som inte heller anser att trädgårdsskötsel kan beviljas som annat personligt behov. Det är inte första gången som en domstol missar målet i LSS.

 Det är bara att instämma. Har inte hunnit läsa domen i helhet själv än men att Förvaltningsdomstolarna har dålig/usel kunskap om det verkliga syftet med LSS har visats åtskilliga gånger innan där HFD domen om grundläggande behov 2009 var ”startskottet” till alla försämringar senaste decenniet. Domstolarna är hopplöst fast i ett hemtjänsttänk där PA bara handlar om det grundläggande behoven för att överleva. Att assistansreformen verkliga syfte är vi ska kunna leva våra liv som vi själva vill har det har Förvaltningsdomstolarna, tyvärr missat helt.


Ingen personlig assistans för trädgårdsskötsel

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar