torsdag 16 februari 2017

Tankar kring Handikappförbundens egna LSS utredning



Vi menar att kostnadsperspektivet, som dominerar den statliga utredningen behöver nyanseras och även kompletteras med andra viktiga perspektiv.

Pelle Kölhed vice ordförande handikappförbunden

Förra veckan annonserade Handikappförbunden (snart Funktionsrätt Sverige) att funktionsrättsrörelsens paraplyorganisation kommer att driva en egen LSS utredning parallellt med regeringens. Jag tycker det är en mycket, mycket bra idé. Anledningen är givetvis att regeringens egen LSS utredning helt och hållet fokuserar på att kostnaden för personlig assistans är för hög – pengar ska sparas. Sedan regeringen offentliggjorde direktiven till utredningen har de högst ansvariga för besparingshysterin Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Åsa Regnér haft ett stort antal möjligheter och meddela att direktiven ska skrivas om eller att åtminstone tillägg ska göras. Detta har inte skett, ja regeringen visar ingen vilja överhudtaget till att tillmötesgå våra krav.

För ungefär två veckor sedan hölls ju en utfrågning om assistansen, ingenting framkom om ändrad kurs. Ja, varken Åsa Regnér eller annan regeringsmedlem orkade ens ta sig till utfrågningen. Jag kräver inte att statsministern själv deltar då denne har en minst sagt diger uppgift att leda regeringen och vårt land men förutom Åsa Regnér finns det två statsråd till som basar över Socialdepartementet som hade kunnat delta. En person som glömts bort helt i kampen om assistansen är Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. I Socialförsäkringsbalken kapitel 51 framgår tydligt att PA är en är en socialförsäkring. Därmed har även Annika Strandhäll ett stort ansvar för att värna assistansen. Hon kan inte undfly ansvar genom att hänvisa till att ”det är inte en del av mitt ansvarsområde”…

En separat utredning med annat fokus än regeringens nästa hysteriska besparingsiver är således absolut nödvändigt. Andra perspektiv måste lyftas fram än de krasst ekonomiska. All offentlig välfärd måste så klart finansieras men vår rätt att leva som andra får aldrig reduceras till bara en fråga om kronor och ören. På hemsidan skriver Handikappförbunden vidare:

I den allmänna debatten och i regeringens retorik presenteras mycket som fakta, som saknar evidens. Vår ambition är därför att också erbjuda det aktuella kunskapsläget kring hur LSS-lagen möjliggör för personer med funktionsnedsättningar att leva som andra i vårt samhälle. Vår ambition är att samla hela funktionsrättsrörelsen kring vår parallella utredning”.

Bara och instämma, det cirkulerar massor med rykten, fördomar och propaganda mot assistansreformen. Allra värst i det avseendet tycker jag är den ständiga diskussionen om fusket/kriminaliteten. Den finns där, ja och den ska verkligen bekämpas. Oavsett vad Stefan Löfven och Åsa Regner säger finns emellertid inga bevis på att flera miljarder kr betalas ut varje år till kriminella.

På hemsidan skriver Handikappförbunden vidare:

Arbetsgruppen kommer att genomföra en grundlig utredning av centrala frågor inom LSS; bland annat huvudmannaskap, centrala begrepp, anhörigassistans och personkretsarna inom LSS-lagstiftningen.

Handikappförbunden håller på att ta fram ett ställningstagande om det framtida huvudmannaskapet. I dagsläget anses inte konsekvenserna om de olika alternativen tillräckligt analyserade för ett välgrundat ställningstagande. 

Vi i VIMPA har tagit beslut om att staten ska vara ensam huvudman. Ett kommunalt dito vore förödande., ett kommunalt huvudmannaskap är otänkbart för både VIMPA och egen del. En diskussion om det är realistiskt att under nuvarande omständigheter driva igenom att staten finansierar all assistans överlåter jag till ett annat tillfälle då jag har en del funderingar i ämnet. Jag vet inte hur sannolikt det är men det är väldigt bra om hela funktionsrättsrörelsen kan enas om en gemensam linje angående huvudmannaskapet.
  



Själv hoppas jag innerligen att funktionsrättsrörelsen sluter upp bakom Handikappförbundens uppmaning. Tillsammans är vi starka, splittrade blir vi försvagade.




* Stilaktivister i Småland har spelat in ett nytt avsnitt i vår poddradiokanal. Ämnet den här gången är hur personlig assistans och LSS kom till Sverige och hur samhällets stöd såg ut innan rätten till självbestämmande blev inskrivet i rättighetslagen LSS.





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar