torsdag 17 oktober 2024

Oppositionens assistansbudgetar är presenterade

 I vanlig ordning presenterar oppositionspartierna skuggbudgetar. Som nämndes i förra blogginlägget satsar regeringen 26,92 miljarder kr på assistansreformen. För oppositionspartierna ser det ut så här:

· Socialdemokraterna satsar samma belopp som regeringen och höjer schablonersättningen lika mycket, d v s 3,0 %. Totalt 26,92 miljarder kr.

· Vänsterpartiet lägger 27,01 miljarder kr och höjer schablonersättningen med 3,7 %.

·  Centerpartiet lägger 27,02 miljarder kr och höjer schablonersättningen med 3,7 %

·  Miljöpartiet höjer schablonersättningen med 6 %. Totalt 27,84 miljarder kr

 

I kvartetten sticker Miljöpartiet ut i positiv riktning med en höjning på så pass mycket som 6 %. Även fjolåret var Mp det mest generösa partiet med 5 %. Återigen konstaterar jag att Mp i opposition är ett mycket mer offensivt parti än Mp i regeringsställning. Ett ”symptom” som man tyvärr blivit van vid oavsett vilka partier som befinner sig i regeringsställning eller opposition. Socialdemokraterna följer regeringen med 3,0 % i höjning och 26,92 miljarder kr budgeterat. Väntat för mig att S lägger sig på samma nivå som regeringen. Samma sak gällde budgeten för 2024.


Vänsterpartiet och Centern ligger på samma nivå, 3,7 % och strax över 27 miljarder kr. Marginellt mer än Socialdemokraterna Hade personligen förväntat mig mer från VP. Maj Karlsson har varit mycket engagerad i frågan – min personliga uppfattning är att VP ”skräms” av rapporter vi ibland får om helt oskäliga vinstmarginaler hos vissa privata anordnare och kriminalitet i assistansbranschen, samt anställda personliga assistenter som behandlas illa.

Utifrån detta. Vad ska vi dra för slutsatser angående eventuella ändringar i assistanspolitiken med en röd-grön regering? Mitt svar är att det inte varit bättre än vad det är nu. Socialdemokraterna som i så fall sitter på både stats och finansministerposten kommer och garantera att det inte sker något revolutionerande i positiv bemärkelse vilket övriga partier kommer och acceptera. Och jag ser ingenting som tyder på en kraftig ändring hos ledningen i S heller. Både p.g.a. omvärldsläget och att jakten på regeringsmakten innebär att stora breda väljargrupper måste gynnas.

Det är mycket bra att S är emot funkisskatten men på partiets högsta nivå finns fortfarande mycket att jobba med vad gäller personlig assistans och LSS.

 

Det har under hösten lagts en hel del motioner i Riksdagen om personlig assistans från många riksdagspartier. Så engagemang för frihetsreformen finns definitivt på båda sidor blockgränsen. Problemet med pengar till reformen för oss uppstår när finansministern granskar utgiftsområdet personlig assistans och frihetsreformen får kämpa om utrymmet ihop med diverse andra utgifter som ska rymmas innanför statens utgiftstak som riksdagen fastställt.

 Några exempel på vad partierna motionerat om. Obs! Motionerna inkluderar motioner från enskilda ledamöter – inte hela partiet.


Vänsterpartiet vill utreda de samhällsekonomiska konsekvenser som det ökade antalet avslag av personlig assistans leder till. Ett mycket bra initiativ. Även VP-s motpol i Riksdagen, SD vill göra samma sak.


Socialdemokraterna vill att regeringen redovisar hur schablonbeloppet har räknats fram och göra en översyn av modellen för uppräkning av assistansersättning.


Miljöpartiet vill att flyktingar och andra som flyttar till Sverige ska ha samma rätt till personlig assistans och andra bosättningsbaserade förmåner som andra.


Centerpartiet vill att regeringen lägger fram en proposition för införande av ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans och säkerställer att övergången görs så att inga försämringar sker. De vill att samtliga hjälpmoment för alla grundläggande behov ska ge rätt till personlig assistans.


Kristdemokraterna vill utreda möjligheten att kvalitetssäkra yrkestiteln personlig assistent med viss grundläggande utbildning inom vård och omsorg, för att höja yrkets status.


Ska vi sammanfatta alla motioner finns det gott om initiativ för att förbättra läget. Jag hittar ändå ingen motion som vill åtgärda den allra största källan till alla problem – avskaffa de grundläggande behoven helt och hållet.


Assistanskoll samanfattar oppositionens skuggbudgetar



*  Jag tjatar ju om att det s.k. finanspolitiska ramverket måste luckras upp för att få loss pengar till välfärdssatsningar. Idag kom ett besked från regeringen att ramverket kommer luckras upp lite grann i alla fall. Nu går vi från ett överskottsmål till ett balansmål under en konjunkturcykel, d v s lågkonjunktur-högkonjunktur. Det räcker alltså att staten går plus minus noll över tid.

6 av 8 riksdagspartier står bakom överenskommelsen. Det betyder att den övergripande ekonomiska politiken under överskådlig framtid inte kommer skilja sig nämnvärt om en Moderat eller Socialdemokrat basar över finansdepartementet.


Regeringens pressträff om ramverket 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar