tisdag 16 januari 2024

Äntligen positiva nyheter angående dygnspassen!

 Hade egentligen tänkt blogga den här veckan om oron jag känner för att assistansreformen/LSS och andra funktionsrättsfrågor kommer bli ännu lägre prioriterade när så mycket pengar satsas på försvaret, rättsväsendet med mera. Men eftersom jag hittat positiva nyheter om dygnspassen får det förtur. Vi är ju inte bortskämda med positiva nyheter precis...


I förra blogginlägget skrev jag allmänt om hotet mot dygnspassen och hur negativt det skulle påverka mitt liv. Jag skrev också att min känsla är att Kommunal har gjort det till en fråga om prestige- trots mycket stort motstånd från medlemmarna. Men tack vara tips från bekanta under helgen om en kursändring hos facket och lite ”efterforskning” på Kommunals hemsida framgår det att facket nu byter fot och stödjer rätten till dygnspass. Innan vi går igenom vad Kommunal säger nu gör vi en liten ”utflykt” till Göteborg där kommunen åtminstone vill luckra upp förbudet mot dygnspass.

 

Det är ju så att SKR (Sveriges kommuner och Regioner) och arbetsgivareföreningen Sobona skrev på ett kollektivavtal med Kommunal tolkades som att dygnspass var omöjliga – trots att direktivet från EU tydligt medger rätt till undantag. Sveriges kommuner följer detta benhårt men i Göteborg säger man nu följande:

 

Huvudskälet är att vi vill ge fler assistansanvändare en möjlighet att leva ett så självständigt liv som alla andra. De har laglig rätt till att ha en mindre personalgrupp runt sig, eftersom vissa personer inte klarar täta personalbyten. Då ökar risken att det blir utåtagerande och våld.

 

Vi vill ge en generell möjlighet att avvika från reglerna om dygnsvila för resor som alla assistansanvändare vill göra, bland dem som har valt kommunen som utförare av sin personliga assistans.

 

Som jag tolkar det här gäller det inte alla som har Göteborg kommun som anordnare (resor undantaget) men det är i alla fall en rejäl uppluckring/steg i rätt riktning.

Göteborg kommun vill luckra upp reglerna om dygnsvila


Nu tillbaka till Kommunal. Vad säger facket nu? På Kommunals hemsida kan vi läsa bland annat läsa följande:

 

Det regelverk som nu finns på plats skyddar många arbetstagare på avtalet från att slentrianmässigt schemaläggas med mindre än 11 timmars dygnsvila, och att utsättas för stora risker där långa pass inte har en ostörd jourperiod. Det är inte rimligt att jobba dygnet runt utan vila, men det är inte heller rimligt att de som faktiskt kan vila på arbetet utan att bli störda, inte ska kunna ha långa arbetspass – där det behovet finns i verksamheten. 

 

Kommunals uppfattning är att beslut om arbetstidens förläggning ska hanteras av fack och arbetsgivare och ske så arbetsplatsnära som möjligt, och så även möjligheten till undantag från 11 timmars dygnsvila. 

 

Möjligheten till arbetspass upp till 24h inom LSS verksamhet som går under bilaga J ska omförhandlas med syfte att harmonisera med övrig brukarbunden verksamhet såsom personlig assistans, 

att arbetspass upp till 24h på bilaga R ska vara möjligt utan dispensförfarande.

Kommunal skriver alltså inte bara att det är OK med dygnspass utan dispens, den del av kollektivavtalet som handlar om långa arbetspass ska också förhandlas om.

 

Själv välkomnar jag verkligen att Kommunal byter fot och jag tycker det är självklart att hela brukarrörelsen nu gör gemensam sak med facket. Jag vet att vår relation med Kommunal tidvis har varit riktigt frostig, vilket är trist. Men när vi faktiskt står på samma sida här måste vi samarbeta, en halv miljon fackmedlemmar är väldigt många personer.

 

En av reaktionerna jag fick på förra blogginlägget löd ungefär så här:

 

Det är oerhört viktigt att den här frågan lyfts mycket mer. Så sant men det räcker inte. Vi måste kräva att dygnspassen ska få vara kvar. EU ska inte ha någonting överhuvudtaget att göra med det. Ger mig aldrig där.

 

Varför har då Kommunal ändrat sig? Det är väl känt att missnöjet varit mycket stort hos Kommunals ca 500 000 medlemmar. Det gäller inte bara personlig assistans utan även andra yrken som jobbar dygnspass, t.ex. räddningstjänsten. Troligen har Kommunals ledning insett att motståndet mot förbudet för dygnspass är så stort att det inte går att driva linjen längre. Till det kommer att vi har hört rapporter om verksamheter som håller på att kollapsa i bland annat räddningstjänsten p.g.a. de nya arbetstidsreglerna och mängder med undantag i andra EU-länder för bland annat Räddningstjänst och sjukvård.

 

Inget är klart än men att Kommunal nu ändrar sig är det mest positiva som hänt på länge.


Kommunals nya ståndpunkter om dygnspass



* Ny statistik visar att antalet personer beviljade statlig assistansersättning fortsatte att långsamt minska 2023. Totalt handlar det om 127 personer. I december var antalet assistansberättigade av FK 13 253 personer. Det är minskning med hela 2926 personer sedan oktober 2015.


 Tankar kring detta? Med tanke på att antalet beviljade assistans av FK beräknades öka markant (ca 2000 personer fram till 2025) är det vid första anblicken anmärkningsvärt. Likväl är det ändå inte förvånande. Orsaken är dels FK-s dubbla föräldraavdrag För Stärkt personlig assistans och dels det faktum (ja, jag kommer fortsätta tjata om det) regeringens anslag till FK för personlig assistans är helt enkelt för låga för att lämna utrymme för att täcka de verkliga behoven.

 Mer info från Assistanskoll



Inför kommande blogginlägg om det som var tänkt att bli veckans inlägg. Jag inser givet hur omvärldsläget är, oavsett ja eller nej till Nato att försvaret mm skulle få mycket stora anslagsökningar vem som än är statsminister. Mer tankar om det och var vi hamnar i "prioriteringslistan” följer.

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar