tisdag 7 februari 2023

Extrema skillnader i synen på Humana och IVO-s arbete mellan stora delar brukarrörelsen och facket

 När jag skrev det här blogginlägget beviljades Humana Inhibition. Ärendet kommer dock fortsätta med sannolikt överklagande från IVO. Hur hade jag agerat om jag haft Humana som anordnare?


Kommunen har alltid det yttersta ansvaret för vår personliga assistans. I varje kommun finns det LSS handläggare som ska känna till alla personer i kommunen som har LSS insatser.


Jag hade därför ringt till kommunen för att höra mig för hur jag ska agera om Humana nekas inhibition och vad kommunen ska göra.

 

Alltså ha en "plan B" – oavsett dagens besked.

 

Vad händer med assistenterna? Vi väljer själva vilka vi vill anställa. Om Humana mister sitt tillstånd kan Humanas ex kunder ta med sig sina personliga assistenter till sin nya anordnare – givetvis under förutsättning att assistenterna accepterar anställningsvillkoren. Om någon hävdar att 11000 personliga assistenter med automatik blir arbetslösa om Humana måste lägga ner verksamheten så stämmer inte det.


Jag har besökt Kommunalarbetarens hemsida för att få mig en uppfattning hur facket ser på att Sveriges största privata assistansanordnare fått tillståndet indraget av IVO. Mycket kort sammanfattat:

 

Helt väntat står stora delar av brukarrörelsen och Kommunal EXTREMT LÅNGT I FRÅN VARANDRA i synen på Humanas verksamhet och IVO-s arbete.

 

Många har kritiserat IVO-s beslut, vad många tycker är orimliga krav på arbetsgivaransvaret och konsekvenserna för Humanas 2000 assistansanvändare och 11 000 anställda assistenter. På Kommunalarbetarens hemsida kan vi emellertid läsa bland annat följande:

 

Att Sveriges största assistansanordnare nu förlorar tillståndet på grund av fusk är värt mer än höjda ögonbryn. Det är faktiskt alldeles oerhört.

 

 Beslutet från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om att dra in tillståndet för Humana Assistans innehåller en lång uppradning av fall där assistansberättigade hos Humana har överdrivit eller helt hittat på sitt behov av personlig assistans.Men vi kan nog anta att Ivo varit noggrannare än någonsin och vet vad de gör när de drar in tillståndet för ett företag med Humanas ekonomiska och juridiska muskler.


Turerna kring Humana har återigen visat vilka oerhörda skillnader det finns i verklighetssynen på hur den privata assistansbranschen fungerar mellan å ena sidan brukarrörelsen och på andra sidan staten med sina myndigheter och facket. Det är som vi lever på olika planeter. Jag menar verkligen allvar med att den här situationen är oerhört allvarlig. Om berörda parter inte kan närma sig varandra i verklighetsbilden vad händer då? Sannolikheten är stor att assistansreformen är dödsdömd som vi känner den.

 

Vad behöver då göras för att någorlunda överbrygga motsättningarna i verklighetsbeskrivningen – vi befinner oss f.t i ett skyttegravskrig. Och alla som vet hur striderna såg ut på västfronten i första världskriget vet att där fanns bara förlorare.  När berörda parter står så långt ifrån varandra brukar sanningen ligga någonstans i mitten. Hade jag bestämt själv hade jag gjort följande:

 

Berörda parter vilket i det här fallet är regering med ansvariga myndigheter och på andra sidan funktionsrättsrörelsen och facket med sina främsta företrädare måste sätta sig ner tillsammans och förutsättningslöst gå till botten med hur det verkligen ser ut med kriminalitet och oegentligheter i assistansbranschen. Det innebär att regeringen och facket inte får gå in med inställningen att alla anordnare är mer eller mindre kriminella. Brukarrörelsen måste å sin sida släppa bilden av att alla anordnare är snälla lammungar.

 

Om vi nu tillsammans går till botten med det här utan vare sig svart eller skönmålningar från båda sidor – vad kommer vi att hitta? Troligen en hel del som inte hör ihop med seriös assistansverksamhet – inklusive inblandning av organiserad kriminalitet. Vi kommer också hitta många anordnare med mycket nöjda kunder som anordnar personlig assistans med hög kvalitet enligt lagens intentioner och goda arbetsvillkor för de personliga assistenterna

 

Jag är helt emot ett kommunalt monopol på anordnarsidan, privata företag måste finnas annars fungerar inte lagen enligt intentionerna. Samtidigt brinner jag för att få bort kriminalitet och avarter. Därför accepterar jag att kontrollen i vissa avseende tyvärr måste öka. Alternativet är att assistansreformen som vi känner den med stor sannolikhet går under.

 

 Det betyder inte att vi ska acceptera vad som helst. I föregående blogginlägg skissade jag på ett antal röda linjer som är oacceptabla.


* Uppdatering. Bara några timmar efter att Förvaltningsrätten beviljande Humana inhibition beslutade Försäkringskassan att stoppa alla utbetalningar till Humana. Pengarna betalas tills vidare ut till Humanas kunder istället. 


1 kommentar:

 1. Man måste förstå att det här är politiskt. Någon på IVO vill inte ha privat välfärd.

  Jag har inte jobbat för Humana, däremot i flera olika kommuner. Det är _extremt_ vanligt med fusk. Några exempel är arbetspass på 24 timmar eller längre. Man "fixar" lagbrott en genom att bokföra något av passen(dag/kväll/natt) på en ledig dag så att det verkar som att personal inte arbetat minst 24 timmar i sträck.

  Det finns otroligt många exempel på att kommuner anställer straffade våldsverkare, det finns ju ingen lag på registerutdrag därför kan kommunen hävda att de "inte vet".

  Men värst av allt är ändå att kommuner anställer SFI-elever. Inte för att det saknas folk utan för att det är ett sätt att pressa ner lönerna. SFI-elever erbjuds minimilön enligt kollektivavtal. Lägg därtill att kommunerna får bidrag från staten, "språkpraktik".
  Hade kommuner och regioner erbjudit en anständig lön så hade det inte varit några problem med personaltillgång.

  Som grädde på moset: de kommuner som har visserblåsarfunktion har i princip alltid en klausul att de förbehåller sig rätten att avgöra vilket tips som skall skickas vidare för granskning.

  Har tipsat inte bara en gång utan flera i olika ärende. I samtliga fall _krävde_ de att få veta mitt namn och chefens. Eftersom jag vägrade det så lades samtliga av ärenden ner.

  Så det här är politiskt. Man angriper det största bolaget för att statuera exempel. Klarar man av att knäcka Humana kommer ytterst få bolag våga fortsätta sin verksamhet.

  Samtidigt tillåts kommunerna fortsätta trots att de oftast har många fler och allvarliga brister.

  SvaraRadera