måndag 5 februari 2024

Region Jönköping drar in rätten till klimatvård och funderingar kring drivkrafterna bakom beslutet

 Klimatvård innebär att patienten får rehab träning på värmare breddgrader, i min hemregion innebär det Kanarieöarna. Patientgrupper som berörs är t.ex. personer med reumatism, psoriasis eller en neurologiska funktionsnedsättningar. För 3-4 veckor sedan fick jag en fråga från mina föräldrar om Regionen fortfarande erbjuder rehab träning i ett varmare klimat. Jag svarade – så vitt jag vet gör Regionen det. Bara någon vecka senare fick jag via mitt engagemang i Funktionsrätt Jönköpings län veta att Regionen lägger ner rätten till klimatvård finansierad av offentliga medel. Detta sker med kort varsel.


Funktionsrätt accepterar inte det här utan motstånd så klart. Utöver det faktum att klimatvården läggs ner är vi mycket kritiska till att beslutet kommit med kort varsel, utan dialog med berörda patientgrupper och menar vi avsaknad av konsekvensanalys av beslutet för berörda grupper. Ett av argumenten vi fått har gjort oss rejält upprörda. Regionen hänvisar till att dess verksamhet måste minska koldioxidutsläppen… En milt uttryckt uselt motiv. I så fall, hur mycket tänker Regionens ledning själva minska sina egna” koldioxidavtryck” i tjänsten? En kvalificerad gissning – noll procent…


I sitt officiella meddelande hänvisar Regionen inte till minskade koldioxidutsläpp men det framgår tydligt att det – som vanligt handlar om att spara pengar. Regionen skriver att finns andra utgiftsposter som är viktigare att prioritera:


Nya läkemedel och behandlingar gör att behovet av klimatvård har minskat. Region Jönköpings län gör därför som flertalet av regionerna i landet och avslutar denna typ av vård, huvudsakligen inom hud och rehabilitering. Frigjorda resurser kan istället användas på läkemedel och behandlingar inom regionen.


Vi förstår att det finns många patienter som uppskattar den vården och som känner att de får stor nytta av rehabilitering i ett varmare klimat, men genom att avsluta klimatvård kommer vi att ha möjlighet att hjälpa fler patienter under en längre period än de tre veckor som klimatvården gäller.


Underförstått enligt Regionen - det finns viktigare grupper att prioritera. 


Meddelande från Region Jönköping


Vi har varit med i både lokalnyheterna där både Funktionsrätt och Reumatikerförbundet deltar samt gjort en skrivelse som ska sändas till Regionstyrelsen. Där kritiserar vi ovan nämnda saker och hänvisar att Socialstyrelsen gjort studier som visar att klimatvården har en mycket positiv inverkan på hälsan, även lång tid efter hemkomsten. Det här handlar inte om vanliga sol och badsemestrar. Jag låter Reumatikerförbundet och en Neuromedlem i Jönköping jag känner förklara närmare:


Det finns en liten grupp som måste ha ett mer strukturerat, multidisciplinärt stöd, avsatt tid och mer djupgående utbildning för att själva kunna hantera sin sjukdom så bra som möjligt. Fler regioner borde läsa på om klimatvård, ta del av ny forskning och ge denna grupp patienter den klimatvård de behöver. 


Det finns det många personer med en neurologisk diagnos där rehabilitering är den enda medicinska behandling som finns att tillgå.En rehabilitering som patienterna redan i nuläget får kämpa för att få i rätt utsträckning utifrån den enskildes faktiska behov.. När nu klimatvården läggs ner lämnas den grupp patienter utan möjlighet att minska konsekvenserna av sin ofta svåra sjukdom. Det ger ringar på vattnet och påverkar därmed patientens hela livssituation.

 

 Är jag förvånad? Jag blir faktiskt aldrig förvånad längre när det kommer rapporter om besparingar/försämringar i välfärden. Och min hemregion är inte den första som lägger ner denna för berörda grupper viktiga vårdform Neddragningen ingår i ett mönster som pågått i många, många år nu. Oftast är besparingarna kortsiktiga och innebär bara att samhällets ”nota” flyttas från en budgetpost till en annan. Jag blir inte förvånad alls om vi om något år får läsa att utgifterna för den ”vanliga sjukvården i Region Jönköping ökar mycket snabbt för berörda patientgrupper.


Funktionsrätt Jönköpings län och Reumatikerförbundet intervjuas i lokalradion


Jag vill sätta in det som nu skett i Jönköping i ett sammanhang för att förstå vad som händer i svensk välfärd. Mycket av välfärden utförs och finansieras av kommuner och Regioner – sjukvård, äldrevård, hemtjänsten, skolan, socialtjänsten en mycket stor andel av stödet till stödet till oss funkisar vilket bland annat inkluderar 9 av 10 LSS insatser och delar av den personliga assistansen. Allting förklaras inte av den höga inflation vi haft några år men den bidrar en hel del eftersom allt blir dyrare även för den offentliga sektorn. Hur många procent har bara notan för elen ökat senaste två åren? Det vet jag inte men det handlar garanterat om många, många miljoner kr bara i Region Jönköping. Det har kommit larm på hemmaplan om att budgeten för allt från snöröjning till skolmat spräcker beräknade utgifter…


Sammantaget – ”konkurrensen om resurserna” ökar. Ja, jag är bedrövad att vi måste öka militärutgifterna så mycket men jag inser allvaret i läget – alla regeringar hade gjort likadant, rikets säkerhet måste prioriteras högt med eller utan Nato medlemskap.


 Rättsväsendet är en annan sådan utgift. Givet läget med den alltmer omfattande organiserade kriminalisten måste även rättsväsendet få mycket hög prioritet, oavsett färg på regeringen. Och handlar inte bara om det dagliga gängvåldet som bara är toppen på isberget, det är alla ledande kriminologer överens om. Vad som är fullständigt katastrofalt för oss är att kriminologerna är ense om att ”mjölka den offentliga sektorn på pengar” blir en allt viktigare inkomstkälla och drar nu in mycket mer pengar än droghandeln. Detta är givetvis oerhört allvarligt – denna typ av brottslighet brukar benämnas maffia. Och de slutsatser som landets ledande kriminologer gjort om detta tänker inte jag ifrågasätta.


Förra veckan höll regeringen en lång presskonferens som handlade om en rad åtgärder mot den organiserade kriminaliteten som nu enligt flera myndigheter nu beräknas dra in svindlande 150 miljarder kr/år. Brott som på olika sätt riktas mot offentlig sektor drar in allt mer av dessa 150 miljarder kr, infiltration av myndigheter blir vanligare. Åtgärderna för att komma åt allt detta kommer kosta väldigt många miljarder kr, tyvärr.


Detta förklarar inte direkt varför klimatvården dras in som inte ens finansieras av staten, åtminstone inte i första ledet. Men indirekt slår organiserad brottslighet ändå oerhört hårt mot de som berörs av samhället stöd och hjälp för ett gott liv även på Regional nivå. Dels för att kommuner och Regioner (och därmed deras ekonomi) drabbas hårt och dels för att regeringen och lokala regeringar (d v s Kommuner och Regioners) vilja att faktiskt öppna plånboken sjunker som en sten om totalt många miljarder kr runt om i landet hamnar hos kriminella. Att klimatvården hos oss hamnar i kläm är därför, tyvärr inte oväntat. Många års besparingar, pandemin, ekonomisk kris, flera års kraftig inflation, en orolig omvärld, organiserad brottslighet mm blir rena ”häxbrygden” som bara kan leda åt fel håll.

 

 


* I Jönköping fortsätter vi vår fight för rätten till klimatvård. Oavsett ekonomiskt läge, vad yrkeskriminella företar sig, krigen i världen mm kan vi inte acceptera alla försämringar. Lägger vi oss platt ner blir det bara ännu värre längre fram. Närmast väntar vi på svar från Regionen.


Protesterar vi i Funktionsrättsrörelsen för lite? Det blir ämne i nästa blogginlägg.

1 kommentar:

  1. Vad det gäller klimatvårdens nedläggning har berörda grupper inte ens fått vetskap om hur vården på hemmaplan kommer att ”förbättras” för gruppen framöver.

    Avtalstiden för klimatvården sträcker sig fram till december 2024, (patientgruppen fick beskedet att den var på fyra år med avstämning efter två år när upphandlingen var genomförd 2022). Helt plötsligt är den på två år. En missledande information har således getts patientgruppen från professionens sida. Om nu inte även professionen är förd bakom ljuset i detta beslutsförfarande. Man börjar ju undra..

    Nåväl, kontentan har blivit att Regionen väljer att låta bli att skicka patienter på klimatvård under hösten. Det i sig borde väl vara ett avtalsbrott mot de anläggningar som vann upphandlingen för 1 1/2 pr sedan?!!
    Hela förfarandet i nedläggningen av klimatvården är oacceptabelt och otroligt illa genomfört!

    Politikerna borde kanske lyssna på de som drabbas innan man tar ett så här stort beslut som påverkar redan utsatta grupper väldigt negativt! Lika viktigt borde det vara att lyssna på patienternas anhöriga samt hur eventuella arbetsgivare/arbetskamrater har upplevt skillnaden hos patienterna före och efter en klimatvårdsinsats contra den vård som erbjuds på hemmaplan!

    Det är svårt att förstå resonemang kring att evidensbaserad forskning från Norge inte godkänns som underlag till klimatvårdens fördel. Den bortses med motivering att man inte godtar forskningsresultatet då den är gjord i Norge. Norge skickar patienter till klimatvård till en av de anläggningar som även Sverige har haft upphandling med! Norge beviljar klimatvård utifrån sina evidensbaserade forskningsresultat!

    Tänk om detta resonemang som Sverige /Regionen tillhandahåller, dvs att inte godkänna evidensbaserad forskning eftersom den är gjord utomlands även skulle gälla andra forskningsområden!
    Då skulle Sverige få lägga ner stora delar av vårdens medicinska behandling inom alla delar av vårdens områden!

    Dek kanske är dags för vården att för en gångs skull prioritera rehabilitering/habilitering utifrån faktiskt behov för de grupper med kroniska hälsotillstånd! I nuläget bedöms rehabiliteringsinsatserna oftast utifrån ett standardiserat format/erbjudande som till stor del utgår från den genomsnittliga (i vanliga fall) friska patientens tillfälliga vårdbehov för tillfrisknande.

    Hör och häpna!
    Patienter med kroniska sjukdomar blir aldrig helt friska. Hela deras liv består av en kamp att motverka försämringar i sjukdomsförloppet. Här brister verkligen vårdens insatser för att minska försämringar, minska lidande och förbättra livskvaliteten. Patienternas möjligheter att minska de negativa effekterna av sitt sjukdomstillstånd kommer att försämras ytterligare utifrån vårdens bort-prioritering gällande dessa gruppers faktiska behov!

    Tyvärr är de som berörs ofta en grupp patienter som inte har orken att stå på barrikaderna och protestera mot nedskärningarna och den otillräckliga vårinsats som erbjuds. De har fullt upp med att överleva vardagen. Där ofta även andra delar av personens behov av stödinsatser också minskar i olika omfattning.

    När ska denna grupps behov prioriteras fullt ut? När ska denna grupp få möjlighet att få vara sitt bästa jag?

    Det bästa rådet att ge politikerna är att de släpper sin prestige. Att de gör om och gör rätt mot en redan hårt drabbad vårdgrupp!

    SvaraRadera