måndag 29 augusti 2016

Bra agerat av RBU, Botkyrka årets LSS kommun

RBU (Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar) har varit mycket aktiva senaste tiden i vår gemensamma kamp för att värna personlig assistans och LSS. Flera debattartiklar har publicerats och RBU var också med i Almedalen.  Med anledning av  det senaste förfärliga fallet med 4 åriga Selma som jag skrev om i förra blogginlägget publicerade RBU förra veckan ett pressmeddelande på sin hemsida där man begär ett möte med regeringen angående den akuta situationen för personlig assistans. I pressreleasen står bland annat följande:

 Situationen är akut, säger RBU:s förbundsordförande Maria Persdotter. Vi har under lång tid larmat om den pågående utvecklingen och något måste göras nu.


 Det beslut som Selma och hennes familj nu har fått Försäkringskassan är en väldigt tydlig beskrivning av hur absurd situationen har blivit, men tyvärr är beslutet långt ifrån unikt. Vi ser ingen annan utväg än att begära ett akut krismöte med ministern, Försäkringskassans generaldirektör och socialutskottets ordförande, säger Maria Persdotter.

Helt rätt agerat tycker jag. Vi kan inte vänta med och agera tills LSS utredningen är klar. Utvecklingen senaste tiden visar gång på gång att regeringen är beredd att gå mycket, mycket långt för att kapa kostnader för personlig assistans - i praktiken flytta kostnaden till kommunerna och anhöriga. Och inte bara det, man agerar så snabbt att vi i funkisrörelsen har inte en chans att på allvar hinna protestera och än mindre samordna ett motstånd mot alla dåliga förslag och åtgärder. 

Sen återstår och se vad mötet (jag utgår här från att Åsa Regnér och gänget inte är så fräcka att man säger nej) mynnar ut i? Tyvärr är sannolikheten stor att man kör med standardfloskeln "vi värnar visst den personliga assistansen" och upprepar de vanliga kororden som "kostnadskontroll" och "träffsäkerhet". Då är det viktigt att Maria Persdotter med kollegor står på sig och inte köper de vanliga standardsvaren.





Årets LSS kommun har blivit utsedd och vinnaren blev Botkyrka. Motiveringen lyder så här:

 Botkyrka har höga ambitioner om att följa LSS intentioner för att skapa individuella lösningar. Som exempel på hur kommunen tar nya, kloka initiativ vill juryn särskilt nämna möjligheten för de boende på en ny gruppbostad att själva vara med om att utse personal till boendet.

För att skapa förutsättningar för att alla ska kunna påverka sin vardag har kommunen även en särskild brukarombudsman med uppgift att stå på den enskildes sida.
Botkyrka har vidare en budgetmodell som innebär att, om antalet personer som tillhör LSS personkrets växer, så ökar resurserna för att verkställa insatserna.

Jag brukar inte vara så intresserad av den här typen av tävlingar men det är mycket intressant och glädjande att Botkyrka enligt juryn har ett individperspektiv istället för budgetperspektiv. Observera särskilt den sista meningen i motiveringen:


Botkyrka har vidare en budgetmodell som innebär att, om antalet personer som tillhör LSS personkrets växer, så ökar resurserna för att verkställa insatserna.

 Jag gillar också starkt att de bor i gruppboende själva får välja personal.

Botkyrka kommun i södra Stor-Stockholm är inte känd som någon rik kommun ändå ser man till att tillföra resurser efter behov. Vad säger detta? Det ständiga tjatet/propagandan som vi matas med att LSS är för dyrt och knäcker såväl stats som kommunbudgetar handlar inte om pengar utan en unken och synnerligen otrevlig människosyn.

Om staten och alla 290 kommuner haft den här inställningen hade vi inte behövt vara rädda för nedmontering av vår på papperet fantastiska rättighetslag!


GRATTIS BOTKYRKA





 Till sist något riktigt kul. På fredag blir jag intervjuad av Ifa, återkommer hur intervjun gick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar